Учитељ jе у школу донео балоне… (две идеје за школску активност која јача тимски дух)

Доносимо вам две поучне приче о томе колико је важно да помажемо једни другима. Ако сте васпитач или учитељ, можете их и искористити како бисте децу научили важној животној лекцији.

Учитељ и балони

Учитељ jе у школу донео балоне и замолио децу да узму по један и на њега напишу своjе име.
Затим су сви балони изнесени у ходник и учитељ их је помешао. Дао је деци три минута да свако пронађе балон са својим именом. Деца су потрчала, почела да траже, али три минута је брзо истекло и већина није пронашла балон са својим именом.

Учитељ је, онда, променио правила. Замолио је децу: узмите балон који вам је наjближи и дајте га особи чије је име написано на њему… Прошло је мање од минута и свако је имао свој балон у рукама.

На крају, учитељ је сумирао утисак који потиче из овог експеримента:

„Балони су попут среће. Нећете je наћи ако тражите само себе. Али ако се сви брину једни о другима, брже ћете je пронаћи.“

Обонато

Антрополог је позвао децу из афричког племена да играју једну игру. Поставио је корпу с воћем крај дрвета и рекао деци: „Онај који први дође до стабла биће награђен свим слатким плодовима.“ Када је рекао деци да започну трку, чврсто су се стегнули рукама и отрчали сви заједно, а онда су сви заједно седели и уживали у укусном воћу. Изненађени антрополог питао је децу зашто су трчали сви заједно, јер је свако од њих могао да ужива у више плодова – да задржи cве за себе.

На то су деца одговорила: „ОБОНАТО“. Да ли је могуће да неко буде срећан ако су сви остали тужни?

„ОБОНАТО“ на њиховом језику значи: „Ја постојим зато што постојимо.“