Učitelj je u školu doneo balone… (dve ideje za školsku aktivnost koja jača timski duh)

11 novembra, 2020

Donosimo vam dve poučne priče o tome koliko je važno da pomažemo jedni drugima. Ako ste vaspitač ili učitelj, možete ih i iskoristiti kako biste decu naučili važnoj životnoj lekciji.

Učitelj i baloni

Učitelj je u školu doneo balone i zamolio decu da uzmu po jedan i na njega napišu svoje ime.
Zatim su svi baloni izneseni u hodnik i učitelj ih je pomešao. Dao je deci tri minuta da svako pronađe balon sa svojim imenom. Deca su potrčala, počela da traže, ali tri minuta je brzo isteklo i većina nije pronašla balon sa svojim imenom.

Učitelj je, onda, promenio pravila. Zamolio je decu: uzmite balon koji vam je najbliži i dajte ga osobi čije je ime napisano na njemu… Prošlo je manje od minuta i svako je imao svoj balon u rukama.

Na kraju, učitelj je sumirao utisak koji potiče iz ovog eksperimenta:

“Baloni su poput sreće. Nećete je naći ako tražite samo sebe. Ali ako se svi brinu jedni o drugima, brže ćete je pronaći.”

Obonato

Antropolog je pozvao decu iz afričkog plemena da igraju jednu igru. Postavio je korpu s voćem kraj drveta i rekao deci: “Onaj koji prvi dođe do stabla biće nagrađen svim slatkim plodovima.” Kada je rekao deci da započnu trku, čvrsto su se stegnuli rukama i otrčali svi zajedno, a onda su svi zajedno sedeli i uživali u ukusnom voću. Iznenađeni antropolog pitao je decu zašto su trčali svi zajedno, jer je svako od njih mogao da uživa u više plodova – da zadrži cve za sebe.

Na to su deca odgovorila: “OBONATO”. Da li je moguće da neko bude srećan ako su svi ostali tužni?

“OBONATO” na njihovom jeziku znači: “Ja postojim zato što postojimo.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama