Учитељица препоручује: Шта ПРВАЦИ да читају током распуста

Кад су деца сасвим мала, родитељи им читају сликовнице. Избор занимљивих, шарених, поучних издања заиста је велики. Кад порасту и науче добро да читају, ту су романи за младе читаоце са заплетима који су њима блиски и ситуацијама са којима могу да се поистовете. Али, у оном периоду између, када тек увежбавају читање, веома је мало литературе коју им можемо понудити.

Са завршетком првог полугодишта, прваци су савладали штампана слова ћирилице и током распуста не би требало да уче ништа. Само да уживају у читању.

Пронаћи литературу за читаоце почетнике није нимало лако, па је зато Едиција “Корак по корак развијамо вештину читања”, намењена баш читаоцима почетницима, нешто што ће добро доћи сваком прваку да током распуста увежбава читање.

 

Едиција се састоји из три дела. Први део (5 минута за причу) заправо чине две књиге. Реч је о кратком тексту за увежбавање читања великих штампаних слова. Други део (10 минута за причу) чини текст средње дужине за увежбавање читања писаних слова, док је трећи део (15 минута за причу) већ дужа прича која служи развоју вештине читања великих и малих штампаних слова.

Концепција и структура целе едиције је садржајем и илустрацијама прилагођена узрасту и интересовању малих читалаца. На штампаној ћирилици ту је прича о Змају који мора код зубара и друга о лисици којој је живот у кавезу досадио, па је решила да побегне из зоо врта.

Једна од великих вредности овог комплета је сам садржај који је духовит и близак деци, захваљујући коме могу лакше да разумеју и опишу прочитан текст, дођу до закључака и буду подстакнути за читање нових садржаја. Реченице су кратке, јасне и повезане што омогућава лакше читање и разумевање прочитаног. Уочава се поступност у развијању вештине читања узимајући у обзир знања и вештине које су ученици претходно стекли.

Занимљиво је то да су главни јунаци животиње и чудовишта који су актери у ситуацијама које су деци блиске из свакодневног живота и тако их кроз машту увлаче у свет читања.

Илустрације целе едиције су веома живописне, занимљиве и смешне. Својим изгледом привлаче децу да читају јер тада она немају осећај да вежбају читање, већ су увучена у процес кроз креативан приступ. У узрасту детета које тек треба да савлада почетно читање и да разуме прочитано од великог значаја су илустрације како у самој књизи тако и на корицама.

Едиција се истиче по својој оригиналности, јер питањима „Читањац играњац“ на крају сваке књиге, подстиче разумевање прочитаног развијајући машту и игру. Деци се даје могућност да се кроз постављена питања врате на текст, истраже, поново прочитају и самостално одговоре. Питања су конкретна, подстицајна, конципирана тако да подстичу мисаону активност ученика. Прилагођена су узрасту и испоштован је принцип од лакшег ка тежем.

Кроз своје дугогодишње искуство у раду са децом, закључујем да су ово приче које одлично уводе прваке у свет читања. Зато их препоручујем за употребу у вежбању почетног читања и разумевања прочитаног.

Аутор: мр Марија Бастић, професор разредне наставе