Ukidaju se izborni predmeti i prelaze u sekcije

Informatika od naredne školske godine obavezan predmet

Informatika se od naredne školske godine uvodi kao obavezan predmet za učenike petog razreda, odlučeno je na današnjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS).
Naime, na predlog Ministarstva prosvete, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uradio je plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, a NPS je na današnjoj sednici usvojio plan za peti i šesti razred osnovne škole, a izuzeti su sedmi i osmi razred, jer na plan za njih ima dosta primedbi.
Pročitajte i Šarčević: Obuka za 77.000 nastavnika
Plan nastave za peti razred osim uvođenja informatike i računarstva, kao obaveznog predmeta, predviđa i još dva nova predmeta, a to su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehničko i tehnologija.
Ukidaju se i svi izborni predmeti i prelaze u sekcije, a ostaju obavezni izborni predmeti, veronauka, građansko, drugi strani jezik.
Ukida se i izabrani sport, koji je do sada bio treći čas fizičkog vaspitanja, a ubuduće će petaci imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.
Nastavnike koji strahuju da će zbog ukidanja izbornih predmeta ostati bez norme, ohrabrila je izjava pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković koja kaže da im neće biti smanjen fond časova.
NPS prošle godine nije usvojio predlog Ministarstva prosvete da se informatika uvede kao obavezan predmet uz obrazloženje da škole nisu opremljene računarima, a predsednik NPS Aleksanar Lipkovski kaže da su za godinu dana napravljeni ozbiljni koraci u rešavanju tog problema.
Nedeljković je rekla da za nabavku računara u školama obezbeđena sredstva – 23 miliona dinara, da su tenderi u toku, a da će za obuku nastavnika informatike biti potrošeno 26 miliona dinara.
Izvor: Tanjug