Уклизавање

20 маја, 2016

 
 
Почело је шушкањем око симулације завршног испита. Знамо да буде око двадесетог априла, али заборависмо да просветни радници морају да се припреме за изборе, те се шушкало да ће бити 15. и 16. априла.
И новинари су знали. Само просветним радницима нико није јављао. Они су се згледали, питали једни друге… Нема више ТАНЈУГ-а, па ни тај Танјуг није могао да јави. Писало по таблоидима, али, у школу информације нису стизале.
Родитељи и ђаци нам се смејали, Блиц зна, цео комшилук зна, само запослени по школама појма немају.
Обавештење је стигло у школе у петак, 8. априла, негде око три поподне. Право време да неко у школи отвори мејл!
У понедељак, 11. априла, имали смо шта да видимо на огласној табли!
Пробни завршни ће се одржати 15. и 16. априла, а за оне који нису у могућности да га тад одрже, могу га организовати у недељи од 18. до 22. априла!
Клизно!
До 22. априла не смеју се објавити резултати! Тако пише у допису Министарства.
Супер! Они који су могли да се организују, организоваше не наврат – нанос, симулирали како су знали и умели, псујући директоре, јер су им уништили петак поподне и целу суботу… Ђаци к’о ђаци, ионако се ништа не питају, симулирали завршни, па после ишли на такмичења која су померена за суботу поподне или недељу.
У понедељак, 18. априла, кад су већ сви на фејсу и по Блицевима ишчитали, што питања, што одговоре, почела је симулација по школама које се нису организовале пар дана раније.
И док сам ја крила резултате негде у брусхалтеру, како научих за време прошлог министра, ђаци јавили браћи и сестрама, а Блиц их јавио васцелој нацији.
Што рече мој друг Методичар Методије, требало би да научим да само просветни радници не смеју да износе податке из школе у јавност, свима осталима је дозвољено.
А онда ме дотукао следећи догађај:
Изборну тишину ми прекинула комшиница Ванда. Свако мало дође с неким новим причама и идејама.
„Драга моја, чула сам да се планирају клизни избори!“
„Какви клизни избори, луда жено?“, мислим се ја, а пристојно је само упитно гледам.
„Знаш како сад то твоје министарство даје родитељима да бирају уџбенике? И како су смислили клизну симулацију тог вашег завршног? Сад, ја се мислим овако: ако сте ви имали ту клизну пробу, а ти стално кажеш да сте ви стуб друштва, онда ће бити и клизних избора.. Можда не баш сад, али, сигурно се планира убудуће тако, јер, кад на стубовима друштва нешто пробају, онда ће то после да важи за све.“
„Чекај, Ванда, како ти замишљаш клизне изборе?“, питам, а већ ми доста разних уклизавања са свих страна…
„Озбиљна сам, знаш да ми овај старији сад радио тај пробни завршни, тако „клизно“. Јаао, што сам ја била срећна што његови у школи нису могли да организују кад и твоји, па сва питања, а богме и одговоре, сазнао од од адвокатицине мале, знаш оне што редовно учи.. Е, па дете ми испало боље припремљено од ње, баш сам адвокатици то натрљала на нос, онако, с гуштом! Е, тако ја мислим, можда ће то твоје министартво организовати и клизну матуру, праву, па ће он опет бити бољи, и има да иде са адвокатицином малом у разред, пази шта ти Ванда каже! Само те молим, организујте ви у вашој школи опет у првом термину, немој да ми дете западне у неку трогодишњу…
И сад ја мислим, ако може та ваша клизна симулација, могу и клизни избори! Знаш да сам ја увек промашивала, никад нисам гласала за ове на власти… ма, за било које на власти, не гледај ме тако! Ја бих гледала да изађем на изборе кад резултати буду објављени негде, па… Како мислиш, не смеју да објаве? Ни ви нисте објавили, па и Блиц писао и питања и одговоре.. тако би и за изборе, сигурна сам! А на фејсу би сигурно увелико… их!
Па да ЈА једном гласам за оне за које се зна да ће победити, а не да увек гласам за погрешне! Па да може онај мој несрећник од мужа да добије посао, а не да га одбију зато што му жена вазда нека опозиција! Па да виде они како Ванда зна да уклизава! А?“
 
Извор: https://dnevnikjedneuciteljice.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама