Унија Вучићу: Куцнуо је час да покажете да Вам је стало до образовања

12 јула, 2016

УСПРС упутила је допис Александру Вучићу, премијеру Републике Србије, а у вези избора новог министра просвете.
Поштовани,
У овим постизборним тренуцима сматрамо да је право време да кажемо какву особу очекујемо на месту првог човека просвете. То би требало да буде неко ко познаје образовање у свим његовим нивоима, од предшколског до високошколског, самоуверен је, има веру у себе и систем који ће представљати.
ucionica-foto-frontalПовршност, политикантство, популизам, непознавање прилика, лични интереси, само су неки од разлога слабог учинка многих досадашњих министара. Зашто је то тако, није на нама да одговоримо, али управо зато, систем се налази у благој хистерији која прети да га уруши.
Имамо одељења са 4, али и са 40 ђака. Многи раде са 5, 10 и 15% норме, док се у систем уводе нови људи. Свима њима се плаћају доприноси, јубиларне награде и накнада за превоз… а прича се о смањењу трошкова. Професоре књижевности екстерно евалуирају, ветеринари, хемичаре, учитељи, а физичаре, економисти… То се у Србији зове побољшање квалитета наставе. Под кринком правне државе, инспектори измишљају прописе, да би се додворили локалним моћницима. Директорске позиције су заузели квазименаџери, а ученицима се свакога дана сугерише да су њихови професори неспособни људи, јер се нису боље снашли у животу… Српски учитељи не састављају крај са крајем и одавно су испод републичког просека зарада. Из просвете свакодневно одлазе најбољи људи, јер не желе да буду понижени, како платом, тако и законским регулативама. Лоши међуљудски односи се гаје, а образовање је на најнижим гранама, икада.
Читав систем, са 140 хиљада запослених и милион ђака и студената, талац је експеримената и неуспелих, скупих пројеката.
Унија синдиката просветних радника Србије, спремна је да ономе ко жели да се ухвати у коштац са многим и великим неправдама, сугерише неопходне мере за оздрављење просветног система. Наших 9 књига, које Вам достављамо уз овај предлог, говори о томе да се студиозно бавимо својим послом.
Ако се нешто не учини брзо, касније нећемо ни имати разлога да деламо, јер ће се уништити и оно мало вере што је још остало, с тешком муком спасено од афера купљених диплома и титула, насиља над ученицима и професорима, незапамћених притисака, лоших услова рада, срамоте сваке врсте која се свакодневно дешава, а ми се, као друштво, правимо да се то нас не тиче.
Господине Вучићу, Унија Вучићу: куцнуо је час да покажете да Вам је стало до образовања. Будући министар просвете треба да буде храбри зналац са визијом и одличним тимом. Зато, кога год одаберете, знајте да времена за ексеприментисање и губљење, нема. До сада смо успели да учинимо немогуће, потрошили смо сопствену будућност.
С поштовањем,
У Београду, Председник Уније СПРС Јасна Јанковић
12.јула 2016.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Унија Вучићу: Куцнуо је час да покажете да Вам је стало до образовања

  1. IMA LI KRAJA OVOME каже:

    Mene prosto interesuje kada ćemo mi koji smo relativno skoro završavali nastavničke fakultete i koji imamo volje i želje da radimo u prosveti, dobiti priliku ! Već dve godine, zamena za zamenom. Boli me kada pogledam, ko se i na koji način prima na radno mesto sa debelom vezom.Svedok sam čak 3 nameštena konkursa za posao (U jednoj školi na radno mesto se primi koleginica koja već radi i dobije ukupno 140 % angažovanja, u drugoj stručni TEHNOLOG predaje predmet koji po klasifikaciji ne može da predaje. Bitno da je meni, gde sam po sistematizaciji mesta na prvom mestu za taj predmet, rečeno da je tako odlučio direktor, TEHNOLOG najbolji izbor čak i pored školovanog profesora za taj predmet ?! U trećoj se pojavi nekakva trudnica kojoj treba posao jer je zaboga miloga trudnica….A ja, molim vas, potpišite otkaz o ugovoru rada…..) Neradnik do neradnika ! Čast izuzecima, ima i onih koji vole svoj posao i rade ga dostojanstveno. Svoj posao volim ! Za mene je novac ništa naspram činjenice da posle svakog časa, ostavim 30ak pametnih glava koje razmišljaju, mozgaju i vole moj predmet. Priznajem osećaj je divan. Naravno da su plate u prosveti niske. Ali koje tome kriv ? Mi drage kolege ! Samo mi ! Znam ja da sa svojie dve godine radnog staža nemam pravo da pričam o kolegama koji rade dugo. Zar mladi ne zaslužuju šansu ? Čemu školovanje nastavnika ako posla na tržištu rada nema ? Zašto bake i deke koje predaju po školama ne žele u penziju ? Ima toliko lepih stvari koje mogu da rade u penziji…Zašto mladi treba da budu prinuđeni da bace diplomu o kojoj su toliko maštali ? Zašto napuštati Srbiju ? Potrebne su promene ! Pod hitno zabraniti upise na nastavničke smerove dok se situacija u prosveti ne reši !!! Još uvek se nadam da tamo negde ima nade i da će biti bolje…Ali kako vidim sa svojom prosečnom ocenom 9,60 izgleda da ću posao morati da tražim van granica ovog cirkusa !

  2. Buduci pedagog prakticar каже:

    A kad ga vec savetujete, bolje da mu vi preporucite ko sve dolazi u obzir (10ak kandidata sa njihovim doprinosima u oblasti pedagogije i dr) kao adekvatan izbor, pa on nek analizira i izabere… Da ne bi lutao previse na putu potraznje tog akademskog znalca…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама