Univerzitet zabranio zaposlenima i studentima: kratke suknje, papuče, tetovaže, pirsinge, dubok dekolte…

21 februara, 2019

Uvinerzitet u Mostaru je ovih dana počeo sa primenom Pravilnika o odevanju koji uvodi niz zanimljivih pravila, ali i zabrana o izgledu i odevanju zaposlenih i studenata.

S obzirom na to da je odeća važan deo ličnosti kao i zbog činjenice da odeća „govori“ o svakoj osobi ali i instituciji koju ta osoba zastupa ili joj pripada, potrebno je odrediti donju granicu dobroga ukusa u odevanju. Na nivou Univerziteta može se govoriti o tri vrste učesnika u procesu obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa tako razlikujemo nastavno osoblje, administrativno osoblje i studente – kaže se u uvodu pravilnika o odevanju

Žene

Nastavno osoblje ima i ulogu da bude primer prikladnog ponašanja i odevanja studentima, pa je stoga potrebno da nastavnici poštuju pravila i načine odevanja, navodi se u pravilniku.

U svakom trenutku tokom boravka u prostoru Univerziteta, a osobito unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije, nastavnik je obavezan da koristi poslovni stil odevanja.

Za žene se u pravilniku navodi da mogu nositi „suknje ili haljine čija dužina treba biti do kolena ili duže, nipošto kraće“, kao i pantalone i kaput. Košulja treba da bude primereno zakopčana i ne preuska, a zabranjuju se majice bez rukava. Preporuka su polo majice.

Cipele treba da budu čiste i prikladne za posao. Boje ne bi trebalo da budu upadljive. Nakit ne bi trebalo da bude upadljiv. Parfem je poželjan, ali ne bi trebalo da bude prenapadan. Šminka se preporučuje, ali neupadljiva i primerena dnevnom izgledu. Nokti treba da budu uredni i čisti, nikako predugi, a lak ne bi trebalo da bude upadljivih boja. Kape nisu odgovarajuće u zatvorenim prostorima. Tetovaže i pirsing ne smeju biti vidljivi na radnom mestu.

Muškarci

Za muškarce se propisuje klasično odelo sa kravatom ili bez kravate. Košulja s kravatom treba da bude dugih rukava, a košulja bez kravate može biti i kratkih rukava. Košulja treba da bude primereno zakopčana.

„Dozvoljene su i pantalone i kaput. Boje ne bi smele da budu upadljive. Parfem i kolonjska su poželjni, ali ne bi trebalo da budu prenapadni. Nokti treba da budu uredni i čisti. Kosa čista. Brkovi i brada uredni. Kape se zabranjuju. Tetovaže, pirsing i minđuše ne smeju biti vidljivi na radnom mestu“ – stoji u Pravilniku.

Administracija

Administrativno, nenastavno osoblje je dužno da poštuje poslovno-ležerni način odevanja, a to podrazumeva sledeće: „Odelo, sako, pantalone i košulja, polo majica, džemper ili prsluk za muškarce. Odelo, hlače, suknja ili haljina sa polo majicom, džemperom, bluzom ili košuljom za žene. Zatvorene cipele s čarapama iznad članka za muškarce i čarape boje noge za žene.“

Studenti

Studenti dodiplomskih, kao i postdiplomskih studija treba da se oblače primereno pravilima dobroga ukusa, kao i činjenici da su se odabirom pristupa visokoškolskoj ustanovi i neposredno odredili kao akademski građani i buduća društvena elita prostora i naroda u kojem će ostvarivati primenu stečenih iskustava i znanja na ovim studijama, navodi se u Pravilniku.

Studentima Univerziteta preporučuje se da nose ležernu odeću koja uključuje: odela, suknje i haljine dužine do ili ispod kolena, pantalone, farmerice, pantalone sportskog kroja za svaki dan, majice dugih ili kratkih rukava, košulje, bluze, rolke, džempere, prsluke, patike, cipele za svaki dan i druga akademski primerena odeća.

U skladu sa usvojenim Pravilnikom studenti nikako ne bi smeli boraviti u krugu Univerziteta, a niti unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije Univerziteta obučeni u „majice bez rukava, bluze, košulje, majice. Zabranjuju se i drugi odevni predmeti koji imaju upadljivi, izazovni i napadni dekolte koji je više, kako stoji u Pravilniku, primeren noćnim klubovima i striptiz barovima. Zabranjuju se kratke majice, tzv. topovi kao i sve vrste sandala ili papuča, kao i bose noge.“

Posebno se navodi da se zabranjuje „prozirna odeća koja više otkriva nego skriva i mini suknjice (posebno za vreme predavanja ili ispita)“.

Pravilnik takođe ne podnosi bilo koju odeću s uvredljivim i/ili nepristojnim porukama bilo rečima ili slikama, koja ima nameru uvrediti osećanja drugih studenata, nastavnika ili administrativnog osoblja.

Zabranjuje se pocepana odeća, kao i odeća koja sadrži upadljive rupe, pokrivala za glavu koja skrivaju identitet osobe (osim u slučaju kada je to deo verskog obeležja za šta je potrebno posebno odobrenje Dekana određenoga fakulteta).

Uniforme i verska obeležja

Na Univerzitetu je ‘odzvonilo’ i tzv. bejzbol, te pletenim kapama i kapuljačama unutar bilo koje zgrade fakulteta ili akademije. Ne sme se dolaziti ni u kratkim pantalonama, kao ni u odeći koja otkriva donje rublje. Zabranjene su policijske ili vojne uniforme, naročito za vreme predavanja ili ispita, ali i prenaglašena verska obeležja.

Pirsing, naušnice na neprimerenim mestima, npr. na usni, nosu, očnim kapcima i sl. (posebno u vreme predavanja i ispita) takođe nisu dozvoljeni. Nepoželjne su i trenerke kao i nečista ili mokra odeća dok tetovaže treba da budu prikrivene.

U slučaju nepridržavanja ovih osnovnih pravila o odevanju, nastavnik ima pravo i obvezu da studenta zamoli da napusti prostorije predviđene za održavanje nastave ili ispita. U Pravilniku stoji da će se protiv studenta i zaposlenog koji se ne pridržava odredbi Pravilnika o odevanju pokrenuti se postupak u skladu sa Kodeksom Univerziteta u Mostaru. Pravilnik je polepljen po fakultetima i počeo se primenjivati.

Izvor: Dnevni list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Univerzitet zabranio zaposlenima i studentima: kratke suknje, papuče, tetovaže, pirsinge, dubok dekolte…

 1. Madam Spellman kaže:

  Mračni srednji vek. Razumem deo za zaposlene…Ali studentima su to poslednje godine ”života” u kojima mogu da uživaju i napokon pokažu ko su i šta je njihov stil. Posle toga, nakon zaposlenja, njihov identitet se gubi i spadaće isto pod ”zabranjeno ovo zabranjeno ono…”. Rečenicu PIRSING NA NEPRIMERENOM MESTU je jedino mogao da smisli neki neadertalac jer neprimereno mesto za pirsing NE POSTOJI. To je samo probušena koža sa komadom nakita. Kad zatucane i zaostale zemlje pokušavaju da izigravaju finoću…

  1. Miljana Bjelanovic kaže:

   Studenti imaju studentski život van zgrade fakulteta pa nek tamo nose šta im se nosi. Obaveštenje za srednji vek:pročitati bilo šta u vezi sa srednjim vekom da se ne obrukate kao ovde neki!!!

  2. Tanja kaže:

   Mračan srednji vek je nastupio onda kad je ovo moralo biti napisano zbog verovatnog ne poštovanja ustanove kao što je jedan univerzitet. Ako stvarno mislite ovo što ste napisali ajmo onda da obucemo kupaci i da idemo na sud ili u opštinu ili kod lekara,zašto da ne a možda nam ni kupaci ne treba … nego da se ne prhladimo..? ? Tako i u Americi pišu po nacionalnim parkovima ,,ne dirati medveda,,no,no hoće da ujede nije igračka. E tako i nama treba da pričaju kako da se ponasamo kad već nismo naučili.

  3. Radica Zivkovic kaže:

   Mladost, lepota?, uskratiti? Zasto? Zabraniti? Zasto? Ne postoje lepsi dani i najbolji deo zivota od studenskog!

 2. Miljana kaže:

  Nadam se da studenti žive studentski život i van zgrade fakulteta. Tamo se oblače kako god žele. Obaveštenje za srednji vek:pročitati neku knjigu u kojoj se opisuje garderoba u tom veku. Ne dozvoliti sebi da se obrukate kao neki ovde!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama