Употреба веб-алата у настави (пример)

Настава на даљину нас је научила много тога. Поред тога што смо имали прилику да усавршимо своје дигиталне компетенције, схватили смо једну ствар а то је да не постоји ни савршена дигитална платформа за учење ни савршени ИКТ алат који можемо применити на сваку област, а о предмету да не говоримо. Примедбе које су често давали и родитељи да је деци тешко да прате наставу на више платформа углавном се заснивају на недовољној информисаности родитеља и на самом почетном, најчешће неоснованом страху да се неће моћи ни родитељи ни деца снаћи у мору различитих информација. Тај страх је легитиман – имамо га и ми наставници. Међутим, врло често је неоснован. 

Foto: Canva

Као што је један од параметара оцењивања квалитета једног школског часа употреба различитих наставних метода, тако би и квалитетан наставни процес требало да укључи различите платформе за учење и употребу различитих ИКТ алата. Оно што би требало да буде суштинско код избора платформи и алата је првенствено то колико је једноставна њихова употреба и наравно прилагођавамо их првенствено предмету и наставној теми. Сви ми избегавамо алате где је потребна дуга регистрација, онда осмишљавање неке јаке лозинке или слично. Такође, одређене платформе делују као контролна табла неког ,,свемирског брода“ где се оно почетно одушевљење у року од пет минута претвори у разочарање јер не знамо одакле бисмо кренули.

Представићу вам сад један веома једноставан алат – толико једноставан да га може користити дете првог разреда. Реч је о платформи за израду образовних игара, тестова и квизова  www.classtools.net, а ја само одабрала њихов ИКТ алат за израду укрштеница. Објаснићу вам сад колико је ово једноставно, није потребна никаква регистрација:

  1. Укуцајте следећи линк https://www.classtools.net/crossword/
  2. Сад у првом правоугаонику напишите наслов укрштенице
  3. У другом правоугаонику укуцајте реч коју желите да добијете у укрштеници, па ставите знак *, па решење, па у следећем реду за наредне речи и све тако зависно колику укрштеницу сте замислили. На пример cat* мачка
  4. Сад кликните на дугме submit. Овај програм ће генерисати вашу укрштеницу и оно што је јако добро је да можете да је преузмете у pdf формату (кликнете само на pdf puzzle) и сачувате за себе.

Ја сам ове укрштенице користила сад на крају школске године код систематизације градива енглеског језика у нижим разредима. Деца воле укрштенице, а знате и сами да се чак најкомпликованији појмови веома лако савладавају на овакав начин. Погледајте на овом линку укрштенице систематизације градива за млађе разреде:

https://osvukloznica.wordpress.com/2020/06/09/engleski-sistematizacija/

Овај алат је идеалан за блиц-провере, кад треба проверити кључне речи или вокабулар. Може се применити на све предмете. Можете то дати деци на крају часа да попуне. Најидеалније би било, а видели сте сами колико је једноставно, да обучите децу да она сама користе овај алат кроз пројектну или дигиталну наставу или као домаћи или пројектни задатак. Овај алат је идеалан и за средњошколце и студенте управо код оних лекција где имају потешкоће да науче неке термине, а на овај начин ће много лакше научити и као што знате, оваква знања остају трајно.

Пошто предајем енглески језик, моја идеја код укршених речи је да за сваки разред направим једну збирку укрштених речи и да то поставим ученицима на сајт школе, као што сам и сад урадила, да могу у сваком моменту преузети и проверити своје знање. Можете кроз укрштене речи тестирати вокабулар, множину именица, поређење придева, неправилне глаголе, синониме, антониме, заиста, скоро све. То се може применити на све премете. За једну укрштеницу вам је потребно пет минута (највише).

Ја сам вам сад представила само један алат на једној платформи која има и много других алата. То је једна идеја у мору идеја. Прилагођавајте наставне алате вашем предмету и наставној теми и користите што више различитих алата.

Шта је, заправо, битно у нашој професији? Често се изговарамо недостатком средстава или времена. У савремено доба то је неоправдано – пре смо се могли у традиционалној настави изговарати тиме – немам таблу, креду, хамер; не могу да држим сваки дан допунску јер ме од тридесет ученика слуша петоро или слично. Данас нам је све доступно – имамо бесплатне платформе, имамо бесплатне семинаре. Што се тиче времена, рецимо, код ових укрштеница, требало би вам много више времена да их сами направите, а на овај начин ви само убаците параметре а програм сам направи укрштеницу. Нека деца и родитељи буду део вашег наставног процеса – мотивишите их да учествују у осмишљавању неког дела вашег часа (деца одлично знају шта с им слабе тачке). Савремена настава је уштеда и средстава и времена, а да при том нисмо и не смемо из ње искључити оне добре темеље и примере традиционалне наставе. Ми заправо само упрошћавамо процес и рационализујемо и средства и време и конкретизујемо циљеве односно исходе учења јер данас нема изговора зашто ученик не зна. Размислите о томе.

Аутор: Сања Симић де Граф, професор енглеског језика и књижевности у ОШ ,,Вук Караџић“ Лозница