Услови све бољи, деца све мање интелигентна

Резултати нових дугогодишњих научних студија показују осетан пад интелигенције код млађих људи. Ново истраживање са 730 хилјада тестова коефицијента интелигенције, коју су спровели стручњаци из Норвешке…
… показује врло забрињавајуће резултате, нарочито по правилима Флyнова учинка.

Наиме, новозеландски научник Јамес ФЛУН утврдио је да просечни коефицијент интелигенције становништва у многим деловима света расте око три бода за десет гордина. Тестови интелигенције на сваких десет година стандардизују тако да се просек дефинише као коефицијент 100, а стандардно одступање износи 15 бодова.

Нова је студија прикупила резултате тестова младих Норвежана у доби од 18 и 19 година који су тестирани у склопу обвезатне војне службе. Од 1970. до 2009. године тестовима су приступали млади рођени између 1962. и 1991. године.

Резултати су показали да је до промене, по Флyновом истраживању, дошло након 1975. године, тако да је свака следећа генерација билежила седам бодова мање. И студија која обухвата британске тинејџере показала је да је 2009. године коефицијент интелигенције четрнаестогодишњака у Уједињеном Краљевству за 28 година у просеку пао два бода, а код малишана из средње класе чак за шест.

Сви стручњаци истичу да није реч о генетици, већ о лошем одгоју, начину на који млади проводе време и врстама игара и забаве, као и времену које (не) проводе читајући. Постоји и друга утешна могућност – да савремени тестови нису прилагођени одговарајуће вредновати савремену интелигенцију, односно да фаворизирају застареле начине размишљања који се мање наглашавају у савременом образовању и васпитаљу младих.

Извор: The Conversation