Uspeh učenika u školi u najvećoj meri zavisi od nastavnika, zaključak je sa Kopaonik biznis foruma

mart 6, 2019

 

Uspeh učenika u školi u najvećoj meri zavisi od nastavnika, talenat ima važnu ulogu, ali procentualno gledano to je oko 40 odsto uspeha, a ostalih 60 odsto zavisi od učitelja i nastavnika.

To su pokazala istraživanja u Srbiji, ali i u svetu, istaknuto je danas na panelu “Ljudski kapital – ograničenje ili šansa za snažan rast” u okviru Kopaonik biznis foruma.

Direktorka Centra za obrazovne politike Jasminka Ćekić Marković kaže da nastavni planovi i programi, udžbenici, školska infrastruktura imaju zanemarljiv uticaj na postignuće učenika.

“Od svih unutar školskih faktora koji utiču na postignuća učenika najvažniji faktor je nastavnik. To bi značilo da je ljudski faktor taj koji je dominantan. Imamo udžbenike, nastavne planove i programe, školska infrastrukturu koja je bolja ili lošija, ali od nastavnika zavisi to kako će i šta će raditi sa učenicima”, rekla je Ćekić Marković za Tanjug nakon panela.

Ukoliko je nastavnik fokusiran na predmet a ne na učenika, ukoliko đacima prenosi informacije a ne razvija kod njih kritičko mišljenje, onda iz škola izlazi kadar koji kasnije nije adekvatan za tržište rada.

“Pristupom gde se insistira na informacijama mi sprečavamo inovativnost i kreativnost kod učenika, a to su stvari koje će tržište rada da traži u narednom periodu”, pojasnila je ona.

Obrazovni sistem u Srbiji, kako kaže, ima dobar sistem licenciranja nastavnika i stručnog usavršavanja, ali da treba insistirati na tome da nastavnici primenjuju u praksi ono što su naučili na seminarima.

Manjka i to, smatra ona, što nastavnici koji predaju stručne predmete nikada nisu imali u inicijalnom obrazovanju – psihološko-pedagoške predmete, metodičko-didaktičke veštine, nikada nisu ušli u školu i uzeli dnevnik pre nego što su dobili posao.

Osim primene naučenog na seminarima, Ćekić Marković ističe da je važno razmotriti mogućnost povećanja plata i uslova rada za nastavnike kako bi se privukla “najkvalitetnija radna snaga” u škole.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su nastavnici prihvatili svoju ulogu u reformama i da je prošle godine preko Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja obuku prošlo oko 22.000 ljudi.

“Nastavnici su krenuli sa obukom. Važni su i direktori jer ako direktor nije kompetentan na koji način će on sprovoditi kvalitet rada u školi zajedno sa timom za kvalitet”, rekao je ministar.

Druga vrsta problema, da nastavnicima koji predaju stručne predmete nedostaju metodičko-didaktičke veštine, kako kaže rešava se sa fakultetima koji obrazuju kadar za stručne predmete.

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović kaže da nastavnici imaju i ogroman uticaj na profesionalna i lična opredeljenja mladih ljudi, te da je na UB ljudski resurs najvažniji.

“Većina naših nastavnika su posvećeni pozivu i unapredili su sadržaj svojih predmeta. Prepreku predstavlja douniverzitetsko obrazovanje, jer smo suočeni sa situacijom da nam dolazi veliki broj brucoša sa nedovoljno iskustva u radnim navikama, ne umeju da uče, ne znaju da raspodele prioritete i vreme”, naglasila je ona.

To predstavlja, kako je rekla, veliku prepreku na početku studiranja. Problem pokušavaju da prevaziđu prilagođavanjem predmeta na prvoj godini, ali to nije uvek moguće.

“Za nas je od značaja da dođe do promena u osnovnom i srednjem obrazovanju tako da mi možemo da prihvatimo brucoše koji mogu sa letećim startom da uđu u studije”, pojasnila je ona.

Što se tiče samih studija kaže da je potrebna bolja interakcija sa poslodavcima, da se vidi koje su njihove konkretne potrebe, tako da prelaz iz statusa studenta u status zaposlenog bude brži i da firme mogu od tog kadra brže da osete korist.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Uspeh učenika u školi u najvećoj meri zavisi od nastavnika, zaključak je sa Kopaonik biznis foruma"

  1. B kaže:

    Kako vas samo nije sramota, licemeri.
    Pazi sad: osim primene naučenog na seminarima, ističe se da je važno razmotriti mogućnost povećanja plata i uslova rada za nastavnike kako bi se privukla “najkvalitetnija radna snaga” u škole.
    Čemu čuđenje, na pravom ste mestu izlagali svoje “misli”, na biznis forumu. Da, da, od obrazovnog sistema ste odavno napravili poligon za svoj biznis. Najvažnije vam je da prodate svoje “seminare” nastavnicima, pa da ih kasnije, takođe za novac, maltretirate proveravanjem da li i učenicima prodaju to što ste im jednom već “utopili”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama