USPRS: Odložite testiranje učenika 4. i 7. razreda ili platite prekonormni rad

Kako bi se obezbedio napredak velikog sistema, poput prosvete, ljudstvo bi trebalo da bude sistemski raspoređeno po nivoima znanja i kompetencijama. Nažalost, mi smo odavno u situaciji da „vrištimo“ zbog besmisla koji nam se nameće od strane prosvetnih vlasti, kaže Marija Stošić, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika.

Poslednjeg dana maja 2022. godine, iz kancelarije pomoćnika ministra dr Milana Pašića, školama je poslat dopis Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja o obavezi škola da sprovedu testiranje učenika 4. i 7. razreda.

Marija Stošić kaže da je prva velika misterija koja se tiče sutrašnjeg testa to zbog čega je važno da se učenici testiraju, ako se ne planira obrada dobijenih rezultata.

– Ako se već sprovodi standardizovano testiranje učenika na nivou države, logično je i da autori testova prikupljaju njihove rezultate i daju analizu. Ali ne! Posao Zavoda radiće predmetni nastavnici za učenike 7. razreda i učitelji za učenika 4. razreda, na konkretnom nastavnom času. Tako će sve ostati na nivou škola. – kaže Stošić.

Ona podseća da u svim školama već dugo postoji praksa da na početku razreda đaci imaju inicijalnu proveru, na osnovu kojih se vrši dalje planiranje rada, ne i ocenjivanje.

Zavod za vrednovanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja ove godine dodao je četvrtacima i sedmacima „godišnje“ testove.

– Rezultat tog testiranja treba da pokaže da li su ostvareni ishodi učenja posmatrano kroz obrazovne standarde postignuća za kraj prvog ciklusa, koji datiraju iz 2011! – objašnjava Stošić.

Učenici 7. razreda moći će da biraju jedan nastavni predmet između pet ponuđenih, koji su ujedno obuhvaćeni i završnim ispitom. Pošto se navodi da će učenici tako steći uvid u strukturu „mogućeg“ budućeg kombinovanog testa, postavlja se pitanje da li iz MPNTR-a razmišljaju o mogućnosti ukidanja ovakvog kombinovanog testa.

– S obzirom na to da se učenici za predmet opredeljuju u skladu „sa svojim afinitetima i planiranim daljim tokom školovanja“, zašto onda neko od njih ne bi polagao test iz tehnike i tehnologije, informatike i računarstva, muzičke ili likovne umetnosti? Pokazetelji probnog testiranja za učenike 7. razreda proizilaze iz obrazovnih standarda postignuća iz 2010. godine! – upozorava portparol USPRS i dodaje da to nije jedina misterija.

– I deset godina nakon započinjanja procesa digitalizacije, opet nas očekuje distribucija štampanih materijala i obezbeđivanje maksimalnih bezbednosnih mera da se slučajno neki od tih testova za učenike 4. i 7. razreda ne nađe u javnosti; podizanje na noge kompletnog nastavnog i nenastavnog osoblja koji će dežurati i biti angažovani kao pregledači, iako su već zaduženi i u najvećem rade na pripremi realizacije Završnog ispita; izrada posebnih pitanja i za učenike 4. i 7. razreda koji rade po IOP-u 2; i tako dalje i tako dalje…- podseća Stošić.

U skladu sa svim pomenutim argumentima, Unija traži od nadležnih da se testiranje učenika 4. i 7. razreda odloži za narednu godinu, kako bi nastavnici mogli da ostanu posvećeni onom što je već planirano za ovu nastavnu godinu, kao i organizaciji i sprovođenju Završnog ispita za osmake.

– Pomenuta testiranja mogu se pomeriti i za narednu školsku godinu, kada je moguće i unapred ih planirati i sprovesti na način da daju kvalitetnu povratnu informaciju, koja će biti od koristi i nama i našim učenicima, ali i Ministarstvu prosvete. Ako već neće, onda neka odvoje novac za prekonormni rad nastavnog i vannastavnog osoblja, pošto će svi oni sada biti angažovani na sprovođenju tri, umesto jednog ispita među osnovcima, koja bi trebalo da budu od nacionalnog značaja!