УСПРС: Прети нам колапс образовног система, ако се већ није и десио

3 фебруара, 2023

Унија синдиката просветних радника Србије обратила се данас министру просвете, изражавајући свој револт и незадовољство због споре реакције надлежних када је реч о усвајању нових мера борбе против насиља у школама.

Подсетимо, крајем децембра прошле године, Радна група коју је оформио министар просвете лично, предложила је, а Министарство прихватило низ мера које би требало да помогну да се смањи проблем насиља у школама. 

– Ви сте оформили Радну групу за превенцију и спречавање насиља у систему образовања и васпитања која је донела, по нашем мишљењу, добре закључке. С обзиром на то да је ситуација у школама све драматичнија, па су, због процедуралних грешака трстенички ученици-насилници враћени у школу, питамо, докле се стигло са изменом законских и подзаконских аката? – наводи се у саопштењу УСПРС које потписује председница Јасна Јанковић. 

Унија министру замера на томе што се, како кажу, не оглашава и не коментарише “скарадне ситуације које угрожавају ментално и физичко здравље свих у школи”.

– То је ваша воља или процена, али инисистирамо да нам се бар каже имамо ли чему да се надамо када је реч о бољих законским и подзаконским решењима и када. – питају из Уније и наглашавају да ова ситуација није уобичајна и прети да изазове колапс образовног система, ако се то већ и није десило.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "УСПРС: Прети нам колапс образовног система, ако се већ није и десио

 1. Dejan каже:

  Odakle ovoj godpođi pravo da daje bilo kakve komentare u nečije ime, kada je njena organizacija obična manipulacija.

 2. ANA каже:

  Odavno školstvo na dnu,a od kako su se na školama pojavili plave ploče sa zvezdicam otišlo na dno dna

 3. Liki каже:

  Bla bla truć, jedno te isto od predsesnice
  Koji su konkretni potezi Unije sem prazne priče?

 4. Marta Denić каже:

  Nekada je prosveta mesecima držala časove po trgovima, boreći se za bolji status i osnovna prava. To vreme je zlatno doba u odnosu na danas. Sad svi ćutimo i kao ovce čekamo klanje. Šta nam se desilo?

 5. Просветар каже:

  Не треба решавати појединачне случајеве већ системски решити проблем. Закон је накарадан и већина Правилника. Не знам ни један случај да је ученик пријавио наставника, а да није решено у његову корист. Не зато што инспекција не ради свој посао већ зато што је Закон такав. Родитељи нађу адвоката који им каже чега дасе држе и то је то. ПП службе по школи раде исто. Буквално и ђаци и родитељи могу да нам раде шта хоће без икаквих санкција, а ми ако кажемо једну погрешну реч будемо санкционисани. Ником није стало до знања, само до оцене. Притисак са свих страна, па ко издржи. Страшно смо понижени. А без љутње, Синдикат никада ништа није могао да уради. Исчланио сам се када сам отишао у Београд на протест и видео опозиционе странке које су дошле да нас подрже. Не сме протест просветара да се меша са политиком. Просвета не сме да буде политички полигон.

 6. Ceca каже:

  Desio se kolaps obrazovnog sistema, u svim vidovima.

 7. Stop diskriminaciji! каже:

  Nema nasilja samo među decom i od strane dece, nego, na žalost, unutar kolektiva i to na žalost od strane organa upravljanja i organa rukovođenja i to sve uz indirektnu podršku inspekcijskim organa i školskih uprava.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама