Uvežbavanje školskog gradiva – zadaci za mlađe đake koji razvijaju logiku i kreativno mišljenje

april 7, 2021

“Ako volite svoju decu, radite s njima”.

U jednom tekstu koji je nedavno osvanuo na mnogim domaćim portalima našla se upravo ova rečenica, a izgovorio je jedan profesor filozofije, govoreći o tome kako školovanje u doba korone jednostavno ne može biti jednako kvalitetno kao ono koje smo imali pre. I to je istina.

Deca u poslednjih godinu dana provode mnogo više vremena kod kuće, časovi su skraćeni, gradivo sažeto, vreme pred ekranom povećano, a na kraju – znanje trpi. Posebno je teško mlađim osnovcima, a možda najviše prvacima koji treba da savladaju pisanje, čitanje, osnovne računske operacije i početne veštine učenja. 

Roditelji mogu da pomognu tako što će pronaći one aktivnosti uz koje će deca moći da uvežbaju školsko gradivo, da nauče kako da uče i samostalno rešavaju probleme, da razvijaju logiku i kreativno mišljenje i da usvajaju druge važne životne veštine.

Preporučujemo vam nekoliko zbirki zadataka za učenike prvog razreda osnovne škole, uz napomenu da većinu ovih zbirki možete naći i u verziji za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda, kojima sad jednako treba podrška.

Super zadaci, super prvaci!

Ova radna sveska sadrži veliki broj zadataka kojima se na zabavan način uvežbava školsko gradivo iz predmeta matematika, srpski jezik i svet oko nas. U okviru svake teme učenike čekaju brojne aktivnosti: da pročitaju priču, reše raznovrsne zadatke različitog nivoa složenosti, izračunaju, istraže, kažu šta misle, kreiraju i naprave ono što su sami osmislili. U zavisnosti od čitalačke veštine, prvaci ovu radnu svesku mogu koristiti samostalno ili uz pomoć roditelja, učitelja u boravku ili u redovnoj nastavi. Zadaci su osmišljeni tako da decu podstiču da samostalno i aktivno dolaze do rešenja problemskih situacija. 

Učimo da mislimo 1

Ova radna sveska, namenjena za uvežbavanje školskog gradiva iz predmeta srpski jezik, matematika, svet oko nas i građansko vaspitanje, sadrži 150 zadataka koji pomažu učenicima da nauče kritički da razmišljaju i kojima se deca podstiču da mišljenje višeg reda primenjuju u rešavanju jezičkih, matematičkih, logičkih i drugih zadataka u mnogim nastavnim oblastima, ali i u svakodnevnim životnim situacijama.

Ako svakog dana po 20 minuta vežbaju svoje vijuge primerima iz ove knjige, đaci će biti mnogo uspešniji u  savladavanju svakog problema! 

Zadatak na dan 1

Tekstualni zadaci neće biti problem učenicima, ako ih vežbaju svakog dana po 10 minuta! Ova radna sveska sadrži 180 tekstualnih zadataka iz matematike različitog nivoa složenosti, primerenih uzrastu učenika i neophodnih za razvoj logike. Zadaci su jednostavni za čitanje i deca ih mogu rešavati sama. Teme su bliske deci, povezane su sa situacijama iz svakodnevnog života, ali i sa školskim gradivom. Na kraju zbirke data su rešenja svih zadataka.

Jezičke školice 1

Zbirka radnih listova namenjenih uvežbavanju i proveri čitalačke sposobnosti, odnosno razumevanja pročitanog. To je jedna od najsloženijih sposobnosti i vezana je ne samo za čitanje književnih tekstova već i drugih vrsta tekstova s kojima se učenik sreće u svojoj okolini i u školi – na ulazu u školu, školskoj oglasnoj tabli, tabli u učionici, zidovima učionice, televiziji, u prevoznim sredstvima, u novinama itd.

Ovladavanje čitalačkom sposobnošću ne vodi samo ka uspehu u predmetu Srpski jezik i književnost, već otvara vrata razumevanju pojmova, pojava i njihovih odnosa u svim drugim nastavnim predmetima.

Matematičke stepenice 1

Matematičke stepenice sadrže zadatke razvrstane po nivoima postignuća i svakom detetu omogućavaju da napreduje onim tempom koji odgovara njegovim  mogućnostima, interesovanjima i motivaciji. Zadaci prate predviđeni Nastavni plan i program za matematiku za prvi razred osnovne škole. U zbirci se nalaze rešenja svih zadataka, pomoću kojih dete može da napravi realnu procenu svoje uspešnosti i zato ga treba ohrabrivati da samostalno koristi zbirku.

Takođe, zbirka sadrži i četrnaest matematičkih igara s prilozima.

Da lako shvatiš matiš

Rešavanjem zadataka iz ove zbirke kod dece se podstiču radoznalost, moć rasuđivanja, logičko razmišljanje i otkriva se smisao za matematiku. Namenjena je onoj deci koja pokazuju sklonost ka matematici i uspeh u rešavanju matematičkih problema. Zadaci prate plan i program za prvi razred osnovne škole. Pomoć roditelja ili učitelja je dobrodošla, na primer kod čitanja nekih opširnijih tekstualnih zadataka, kod zadataka koji su deci teži itd.

Matematičke avanture 1

U zbirci se nalaze zanimljivi zadaci, kakvi se najčešće ne rade na časovima matematike u školi. Zadaci imaju različite funkcije: pojedini služe za razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja, neki se odnose na snalaženje u ravni i prostoru, neki na snalaženje u različitim situacijama, a mnogi su, jednostavno, lepi zadaci, oni zbog kojih volimo matematiku i koji nas motivišu da je stalno radimo. Svi su oni pogodni za otkrivanje i razvijanje matematičke darovitosti i podsticanje kreativnosti.

Razmišljam i rešavam 1

Ova knjiga je savršen izvor aktivnosti za kreativno korišćenje detetovog slobodnog vremena i prava riznica podsticajnih i zabavnih zadataka. Iako ova knjiga nije udžbenik, zadaci koji se u njoj nalaze u velikoj meri su u korelaciji s ciljevima i zadacima nastave u prvom razredu osnovne škole. Knjiga sadrži razne tipove aktivnosti: logičke slagalice, zagonetke, ukrštenice, igre rečima, zadatke za razmišljanje, kreativno pisanje i crtanje i mnoge druge. Dete će uživati u izazovnim zadacima, nesvesno da, u stvari, obavlja ozbiljan misaoni poduhvat. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama