Uvodi se kategorija privremenog oduzimanja licence nastavnicima

11 avgusta, 2017

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da slučaj u Tehničkoj školi u Mladenovcu, gde je učenik udario nastavnicu, nije završen i da insistira da mu se o tome dostavi kompletan izveštaj.
SARCEVIC-10-2508-2016“Insistiram da mi se dostavi da li je momak ranije kažnjavan, da li je bilo incidenata, da li su roditelji pozivani, šta je radio psiholog u školi. Vraćamo se na osnovnu školu iz koje je došao, šta su oni sve tamo radili”, rekao je ministar novinarima u Beogradu.
On kaže da se njegove ranije izjave vezane za veću ulogu roditelja u školi i onoga što se od izmena zakona očekuje, odnose na takve situacije.
“Recimo, roditelji tog momka bili bi kažnjavani. Pa kada shvate da su kazne velike urazumili bi se pa ga ne bi vodili na kik boks, nego, ja u šali kažem, da bi verovatno išao na balet. Figurativno se izražavam”, rekao je Šarčević.
Učenik drugog razreda srednje Tehničke škole u Mladenovcu udario je prošle nedelje šamar nastavnici za katedrom tokom časa.
Škole na sudu izgubile 215 miliona dinara
Šarčević kaže da će od novca iz budžeta ministarstvo morati da izdvoji 215 miliona dinara za kazne škola u izgubljenim sudskim sporovima.
On kaže da je poslao pismo direktorima, da će da povede krivični postupak ako neodmereno krenu u neku tužbu, a znaju da će da izgube spor, ali ne mare mnogo, jer će država sve da plati.
“Poslao sam pismo i sekretarima koji su pravnici i koji treba da kažu direktorima “ne smete to da činite, jer nećemo dobiti taj spor”, kaže ministar.
On je najavio da će se izmenama zakonske regulative uvesti kategorija privremenog oduzimanja licence nastavnicima, koja do sada nije postojala već su nastavnici za najmanji incident u školi gubili licencu, a samim tim i posao.
“Postojeći zakon ne prepoznaje lakšu i težu povredu zakona. Pa se danas dešava da direktori prave veća štetu nego što treba, udalje nastavnike sa posla koji ih kasnije dobiju na sudu, a država mora da plati”, pojašnjava ministar.
Da sve nije crno-belo, ministar je naveo primere incidenata u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić u Ripnju i 14. beogradskoj gimnaziji, gde su se incidenti desili, ali treba naći pravu meru za kažnjavanje nastavnika.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Uvodi se kategorija privremenog oduzimanja licence nastavnicima

 1. Nik kaže:

  Podržavam predlog ministra, nisu
  Samo nastavnici krivi kad se desi neki incident gde je tu odgovornost porodice ili nasilnih roditelja i učenika.

 2. Paja kaže:

  Momku je došlo da udari nastavnika jer se podstiče dečija kreativnost i bogatstvo izražavanja. Nežna dečija duša je odlučila “Što na umu to i na delu”.
  I sada hoće da ga kazne.
  A dečija prava?
  A pravo da lema profesora jer se bolje oseća a i došlo mu da to uradi?
  Ovaj ministar je nehuman. Hoće da spreči ispoljavanje dečije kreativnosti u skladu sa najvišim normama koje su nam preporučene iz sveta.
  Ali dečak nema da brine. Tu su brojne organizacije za zaštitu dečijih prava koje će se pobrinuti da surova profesorka koja se žalila na ispoljavanje dečije kreativnosti bude surovo kažnjena. Dečija prava moraju da budu zaštićena od zlih nastavnika koji se usuđuju da im ograničavaju kreativnost, da proveravaju njihovo znanje ne vodeći računa da im time nanose duševnu bol, …

 3. Mina83 kaže:

  Ne razumem???Kaznjavanje nastavnika?Zar treba da se ide po kucama i vaspitava tudja (nasa)deca!!!Zar ovaj ministar nije prosvetni radnik?Zar se odmah zaboravi sta i kako je on radio i sa cime se sve susretao???SUVISAN JE SVAKI KOMENTAR…svi su isti sto se domognu stolice

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama