Uvođenje servisa za pranje i peglanje kao pomoć majkama, dežurni vrtići radiće do 22 časa?

23 jula, 2018

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović potpisala je ugovore o dodeli novca za sufinansiranje mera populacione politike s predstavnicima 61 opštine. Među projektima su uvođenje servisa za pranje i peglanje kao pomoć majkama u kućnim poslovima, ili uvođenje dežurnog vrtića koji radi do 22 sata. Ali, da li su sve vladine mere podsticajne?
Žene sa visokim primanjima i dalje ukazuju da su diskriminisane.
Oko 500 miliona dinara iz republičkog budžeta odlazi na račune opština u Srbiji za projekte kojima bi trebalo da se stimuliše rađanje.
Najviše novca, 306 miliona dinara, namenjeno je za predškolske objekte i igrališta. 79 miliona je za subvencije za početak biznisa za mlade porodice. Za opremanje zdravstvenih ustanova namenjeno je 60 miliona, dok je 25 miliona dinara opredeljeno za savetovališta za mlade. Oko 16 miliona predviđeno je za izgradnu kuća i stanova za mlade bračne parove.
“Prosečna starost u Srbiji je 43 godine, i kada se vratimo 50 godina unazad upravo smo deset godina stariji nego tad. Mi smo sedma najstarija nacija u Evropi. Svaki treći student u Srbiji planira kad završi da napusti Srbiju”, rekla je Đukić Dejanović.
Dok s jedne strane država daje opštinama, prema novim propisima, tokom porodiljskog odsustva naknada za zaradu ne može da bude viša od tri prosečne plate. To znači da će neko ko je zarađivao više od oko 150.000 dinara, tokom porodiljskog odsustva biti uskraćen za deo svojih primanja.
Ministarka, pak, ima novi predlog kako da se taj problem reši.
“Nama treba obrazovana žena, majka koja će biti stimulisana da rađa i koja će imati i profesionalna postignuća i porodično zadovoljstvo…Mi smatramo da jedinice lokalne samouprave imaju uvek mogućnost da set mera koje smo predložili na nacionalnom nivou dopune sopstvenim sredstvima”, kazala je ministarka.
“Mogu reći da sam danas prvi put čuo tu sugestiju i ne mogu unapred da kažem ni da li hoćemo ili nećemo da je sprovodimo. Analiziraćemo naš budžet. Mislim da nije veliki broj takvih žena i da sigurno postoji prostor da se one učine ravnopravnim i u tom segmentu”, rekao je Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.
Na neravnopravnost u ovom slučaju ukazuju i u civilnom sektoru.
“Mislim da bilo koji način koji bi tim ženama dao ono što je njihovo, što je zarađeno i na šta su godinama plaćale porez pre nego što su ostale u drugom stanju, odnosno porodile se, da bi bio dobar. Ali ovakav, konkretan predlog, gde je to samo na nivou preporuke, ne obavezuje nikoga”, izjavila je Jovana Ružičić iz Centar za mame.
Inače, stav Vlade je da je zakon morao biti promenjen zbog zloupotreba, jer su poslodavci u dogovoru s trudnicama “nagomilavali” zarade koje nisu bile realne.
Autor: Vojislav Stevanović
Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Uvođenje servisa za pranje i peglanje kao pomoć majkama, dežurni vrtići radiće do 22 časa?"

  1. Lulka kaže:

    A sta je s majkama koje rade posao vaspitaca!?one ce raditi do 22 i nece biti sa svojom decom!Kako ce one biti stimulisane!?
    Kakva glupost!Pa mladi odlaze jer je ovde beda.Nek obezbede dobre plate kako u drzavnim tako i u privatnom sektoru pa ce se deca radjati kad roditelji budu u mogucnosti da obezbede sebi normalan zivot.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama