Вакцина, па већи родитељски додатак

30 новембра, 2018

Очеви и мајке другог, трећег и четвртог детета имају право на увећане приходе. Ако не донесу потврде, не могу да добију прописани износ

Родитељи који су добили наследнике од 25. децембра прошле до 30. јуна ове године требало би да поднесу захтев за измену решења о родитељском додатку. Све маме и тате другог, трећег и четвртог детета, иако је Закон о финансијској подршци породицама са децом донет 1. јула, имају право на увећани износ и за децу рођену од 25. децембра 2017. године. Разлика између старе и нове месечне рате није мала и, рецимо, за другог малишана је нешто више од 3.500 динара.
Према Правилнику о ближим условима и начину остваривања права на финансијску подршку породици са децом, за друго, треће и четврто дете по редоследу рођења, а рођено у наглашеном периоду од шест месеци и за које је по поднетом захтеву остварено право на родитељски додатак, провераваће се испуњеност услова.
– Услови су обавезна вакцинација све деце мајке, похађање припремног предшколског програма, односно редовног похађања наставе у оквиру система основношколског образовања – каже Нела Тодоровић из Центра за маме. – Уколико нису испуњени услови из овог става одлучује се о праву у складу са законом који се примењивао на дан рођења детета, што значи да ће дете наставити да прима нижи износ.
Наша саговорница сматра да је непотребна оваква врста дискриминације и да је недопустиво да родитељски додатак од 10.000 динара не добију оне маме чија деца не испуњавају услове, односно нису као доказ донеле папире из тих институција.
Посебна уредба која је донета да би олакшала новопеченим родитељима и по којој општине и секретаријати за дечју заштиту проверавају да ли су деца вакцинисана и да ли редовно иду у предшколско и школу у пракси није баш заживела. Тако папире из дома здравља или вртића не могу добити електронски.
Све оне маме које су већ добиле решење и примају родитељски додатак за друго дете, по старом закону у износу од 6.410 динара, увећани износ неће добити уколико не поднесу и потврде о вакцинацији за оба детета, а ако је прво дете рођено пре 2012. године потребна је и потврда о похађању предшколског или редовном школовању. Све то морају да лично доставе Секретаријату за дечју заштиту у Београду или општинама. После тога, остаје само да се чека да они донесу ново решење са увећаним износом.
У Секретаријату за социјалну заштиту Београда поднето је неколико хиљада захтева и сви они чекају на обраду, па родитељи нису сигурни да ће надлежни испунити обећање и исплатити сав новац који дугују до краја године.
СВЕ ВИШЕ ЗАХТЕВА
МНОГЕ маме не знају да део документације морају да поднесу лично и претпоставља се да ће све већи број захтева тек пристизати. Уколико су испуњени услови из Правилника, доноси се ново решење којим се усклађује број рата и износи родитељског додатка у складу са Законом.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Вакцина, па већи родитељски додатак"

  1. Ana каже:

    Mene zanima sta je sa nama i decom rodjenom od juna prosle godine? Da li i mi imamo pravo na uvecani dodatak?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама