12 животних вештина које сваки тинејџер треба да зна!

Много деце не зна да уради основне ствари у кући, а то ће им једном требати јер родитељи не могу да буду уз њих сваког тренутка.

Које су то вештине које сваки родитељ треба да научи своје дете.
Издвојили смо неколико корисних ствари/вештина које би требало да науче свим малишани.
1. Да припреме јело
Стручњаци кажу да би деца старости око 12 година требало да умеју сами да купе потребне састојке и да спреме неко једноставно јело, попут омлета или шпагета.
2. Да направе колач
Наравно, нико не очекује од деце да спреме троспратну торту, али би требало да умеју да направе неки једноставнији колач. Осим тога, време које ћете провести показујући им како да све припреме ће бити забавно и корисно потрошено време.
3. Да оперу судове
Неће сваког тренутка мама бити поред њих да опере судове, зато би требало да их научите како да то ураде сами.
4. Да поспреме собу
Како год да вам то звучи, није у њиховом интересу да увек ви чистите њихову собу. Научите их да обришу прашину, усисају – то је вештина која ће им свакако требати једног дана.
5. Да промене постељину
Можда ће смркнуто гледати док им показујете како то да ураде, али ће вам једног дана бити захвални, будите сигурни у то.
6. Да укључе машину за веш
Заправо то и није толика мудрост, али такође би требало и да им објасните који програм машине је одговарајући за коју одећу.
7. Да савију одећу
Треба вам свега неколико минута да им објасните како да окаче одећу на офингер или да савију одећу и ставе је у орман. И можда се вама чини да нема потребе да их томе учите јер је лако и ви то већ радите механички, али знајте да је потребно да им покажете.
8. Да пеглају
Није поента само у томе да ће некад моћи да вам помогну и пеглају уместо вас. Ствар је у томе што, ако их не научите како се то ради, отићи ће у школу у изгужваној одећи ако ви нисте код куће да им је опеглате.
9. Једноставне поправке у кући
Не треба да их научите да поправљају машину за веш, на пример. Али је зато врло корисно да знају како да замене сијалицу, да окаче слику на зид… Покажите им како се користи алат, објасните им основне ствари о струји.
10. Да замене гуму
Ваше дете није аутомеханичар, али ће му користити да зна како се мења гума на аутомобилу и како да знају да ли у возилу има довољно уља.
11. Да закрпе одећу
Не зна да зашије дугме или закрпи део на одећи који се одшио? Научите их.
12. Да уклоне флеке
Шансе да се ваше (или било чије дете) никада у животу неће исфлекати су равне нули. Зато је корисно да их научите неким триковима који ће им помоћи да очисте флеке са одеће.
Извор: Moндо