Васпитачима повишица, осим у Београду?

Свим запосленим у предшколским установама у Србији локалне самоуправе су обавезне да исплате увећану плату за 10 одсто, што је предвиђено Законом о буџету.

Свим запосленим у предшколским установама у Србији локалне самоуправе су обавезне да исплате увећану плату за 10 одсто, што је предвиђено Законом о буџету.
Међутим, у Самосталном синдикату предшколског васпитања и образовања још не знају да ли ће повишицу, као и запослени у школама, добити уз јануарску плату или ће морати да сачекају фебруар. Ту информацију ни Данас није успео да добије у Министарству финансија.
Ипак, добра вест је да предшколци овог пута неће бити заобиђени, као што се десило 2015. и 2016. године, јер тадашња повећања од четири и шест одсто многе локалне самоуправе нису исплатиле, пошто је у закону писало да оне могу да исплате увећане зараде, а не да то морају да ураде.
– Неке предшколске установе нису оствариле повећање плате од четири одсто, а неке од шест процената, док један број није остварио ниједно. Такво стање је довело да предшколске установе у Србији имају три различите основице за обрачун плата. Сада би цена рада требало да буде изједначена на нивоу Србије – каже Љиљана Киковић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања.
Киковић напомиње да је овога пута закон јасан и да је, за оне који се о њега оглуше, предвиђена могућност да им се обустави трансфер средстава из републичког буџета. Она истиче да у неким општинама и градовима касне плате запосленима у предшколству, па ће повећање од 10 одсто осетити тек у марту или априлу. Међу њима су Бела Паланка, Смедеревска Паланка, Зајечар… Киковић каже да су преговори о решавању проблема финансирања предшколаца започели са ресорним министарствима и да министри рада и просвете подржавају захтев да се плате запослених у овој делатности исплаћују директно из републичког буџета, те да би то требало да се реализује ове године.
Шта са београдским васпитачима?
Спекулише се да би плате београдских предшколаца могле да остану на истом нивоу, с обзиром да је цена рада у вртићима у престоници пре повишице била већа за 10 одсто од остатка Србије. Сада би се практично сви они изједначили са Београдом. Међутим, Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, који окупља и запослене у предшколским установама, каже за Данас да приликом преговора о повећању плата нико није помињао да ће Београд бити изузет.
– Уколико би се тако нешто десило, то би изазвало велико незадовољство, јер повећање за 10 одсто није рађено са циљем да се остали предшколци изједначе са Београдом већ је речено да свима расту плате за тај проценат. По мени је много већи проблем што око 20 локалних самоуправа није исплатило претходна повећања од четири и шест одсто, тако да и због тога постоје велике разлике у платама у овој делатности – каже Илић, која потврђује обећања надлежних да ће током ове године финансирање зарада у предшколству прећи на републички ниво.
Извор: Данас