Васпитајте дете на које ћете се ослонити кад остарите: Овако се стварају људи!

Научите га животу, да може да се снађе и онда када вас више не буде
porodica
Ако одгојите дете које ће веровати да је супер јунак и да у животу може све и то на овај начин:
1. Дозволите детету да погреши
Ако желите да одгојите самосталну особу, детету морате некад допустити да погреши, без вашег уплитања. Запамтите: дугорочна добробит – тинејџер који, например, зна сам да опере веш – изискује тренутну непријатнос.
Пре него ускочите да помогнете детету у обављању неког физичког задатка, запитајте се „Да ли је моје дете у опасности?“ Затим се запитајте има ли дете потребне вештине (спретност и равнотежу) и задовољене основне потребе (је ли наспавано и сито). Ако је одговор да, пустите дете да само проба да изврши задатак.
2. Придржавајте се 3 правила домаћег задатка
1. правило: Прво уради оно најтеже. 2. правило: Склони мобилни. За домаћи задатак детету ће можда требати технологија, попут дигитрона, али за то време барем не мора слати СМС-ове. 3. правило: Чим је домаћа задаћа готова, сложи торбу за сутра и стави је поред врата.
Овај процес од три корака дете лако може усвојити па ћете га ви пуно мање „гњавити“ због обављања школских дужности.

Прочитајте и Постоји ли рецепт за васпитање деце?

3. Запамтите акроним Г.У.У.У.
Напади беса често се догађају зато јер је дете гладно, узнемирено, усамљено или уморно.
4. Практикујте свакодневне чинове доброте
Учите своје дете да другима мора да помогне сваки дан, а не само када су празници. Подстакните дете да барем једном недељно учини неко мало добро дело, било да помогне пријатељу или комшији да почисти опало лишће. Фокусирајући се на друге, дете ће научити шта значи бити захвалан.
5. Будите строги око времена одласка на спавање
Истраживање је доказало да 7-годишњаци који немају одређено време одласка на спавање имају више проблема с понашањем од оних који сваку вечер иду на спавање у исто време.
6. Пустите га да чита шта жели
Деца која читају из властитог задовољства развијају много шире погледе на свет те су много боља не само у друштвеним, него и у природним предметима. Пустите да дете у слободно време чита шта жели – најбитније је да стекне навику читања.

Прочитајте и Да ли строго васпитање деце, по узору на кинеске мајке, даје …

7. Немојте давати детету новац када поспреми своју собу
Наградите ли дете с пар стотина динара када поспреми кревет, оно ће очекивати новац сваки пут када га замолите да нешто уради или да вам помогне у обављању кућанских послова. Детету можете давати месечни џепарац како би учило да правилно располаже новцем те за свеукупно добро понашање, али немојте га новчано награђивати на дневној бази.
8. Учите га храбрости
Желите самоуверено дете? Нека из вашег примера учи о ситним, здравим ризицима у животу. Например, отиђите сами у биоскоп и после објасните детету зашто то није нешто због чега би се требао осећати непријатно (многи одрасли не желе ићи сами у биоскоп јер им је непријатно). Или, нека вас дете види како се смејете када схватите да сте цело јутро носили мајицу наопачке, уместо да вас је срамота.
9. Не кувајте посебне оброке за дете
Дете мора научити да једе оно што једу његови родитељи. Не мора поести све што сте припремили за ручак, али мора изабрати оне намирнице које ће му пружити храњиве супстанце. Пуно је важније шта све дете поједе током дана или недеље, него један балансирани оброк.
10. Посебно пажљиви будите када напуни 14 година
У тој доби утицај вршњака почиње да слаби па дете почиње да размишља својом главом уместо да само следи „вођу“. Ако желите да ваше дете што пре почне да размишља сопственом главом, што чешће подстичите разговоре о његовим пријатељима (питајте га, на пример, шта има новога код његових пријатеља) како бисте знали с киме се дружи.
11. Победите страхове здравим разумом
Ако се дете боји пса немојте га водити на другу страну улице када према вама иде пас. Демистифицирајте страх. Реците „Гле, куца! Ајмо питати власника можемо ли га помазити и видети како му је крзно мекано“. Kада дете, на пример, иде на вакцинацију, будите саосећајни, али не превише емоционални. Kажите „Све је у реду. Готово је за пар минута“, уместо „Знам, боли!“.
12. Kако би мало дете било тише, снизите свој глас уместо да га повисите
На овај начин дете ће се фокусирати на оно што му говорите. Можете проблем учинити и забавним. „Желиш ли чути што ћемо сада радити, скачи на једној нози“. Најмлађе ће овакве игрице одушевити.

Прочитајте и Васпитање девојчица: Лепи манири се уче

13. Прво пазите на себе, а онда на дете
Ако желите да будете што бољи родитељ, првенствено морате водити рачуна о себи. Родитељи који сами себе лишавају одмора, хране и забаве ради деце, заправо никоме не чине добро. Многи родитељи осећају кривицу јер пуно раде па сво слободно време желе да посвете деци. Али, такво понашање често резултира емоционалном и физичком исцрпљеношћу. Издвојити време за себе врло је важно, па макар то било и само 15 минута опуштајуће, топле купке.
Извор: Задовољна.хр/Стил