Васпитање девојчица: Лепи манири се уче

Ваша ћерка ће вас у почетку сигурно имитирати, увек имајте на уму да вас гледа и упија сваки ваш покрет, реч, манир, због чега оно што причате и радите треба да буде у складу.
deteКада роде девојчицу, многе мајке замишљају како ће она бити права мала дамица, са уредно очешљаном косом, у хаљиници и са шеширићем.

Међутим, многе девојчице нимало се не уклапају у ту слику, не воле да носе хаљинице, сукњице, не желе да се очешљају или исеку нокте. Стручњаци тврде да су девојчице до треће године врло „јогунасте“, односно да су још у фази када испитују границе и „одлучују“ шта им се допада, а шта не. Ако желите да ваша ћерка буде дамица, женствена и љупка, постоје неке ствари којима је можете научити, али не заборавите да је доста тога ствар карактера, па зато никада немојте да форсирате ваше жеље и да од ње правите нешто што она није.

Често се догађа да девојчице не желе хаљинице, не воле женствену обућу и одећу, пријатније им је у тренеркицама и патикама, што је за многе мајке „недопустиво“. Психолози саветују да не форсирате дете да носи оно што неће, већ само да јој пружите лепо васпитање и љубав, а то како ће изгледати и да ли ће у естетском смислу бити „дамица“ уопште није битно. Важно је да је самостална, задовољна и срећна.

Али, оно што можете да је научите је да буде љубазна, да се лепо понаша, да поштује људе око себе, да разуме и прихвата различитости и другачије карактере.

Бити „дама“ није само ствар тога шта ће обући, то је првенствено стил понашања и изражавања. Зато је научите да се лепо понаша према другима, као и да се много сукоба и проблема може решити лепим речима, а не виком. Уколико у вашем дому све решавате подигнутим гласом, не смете да се љутите на вашу девојчицу што је нељубазна према другима. Она само преузима ваш модел, па се наоружајте стрпљењем и одложите реакцију када сте превише љути или узбуђени. Ако дете као мало усвоји модел да се виком реагује на сваку ситуацију која није пријатна, то ће задржати и у зрелом добу и сматраће га нормалним начином комуникације.

Научите вашу ћерку да води рачуна о својим стварима. И допустите јој да бира шта ће да обуче, чак и ако се та комбинација вама не допада. Психолози тврде да ћерке најчешће опонашају мајке или се облаче потпуно супротно. Уколико сте стално у хаљинама, а ваша ћерка жели панталоне или обрнуто, дозволите јој.

Мале девојчице умеју да буду прилично тврдоглаве, па такво понашање коригујте. Доследност у казнама и правилима понашња даће одличне резултате. Свако дете је карактер за себе и морате да пронађете прави начин да јој приђете, а подстицајне речи и похвале увек имају јаче дејство од грдње. Научите ћерку да води рачуна о хигијени и нези. Навикните је да увек треба да буде чиста и уредна, јер то није нешто што се подразумева, то се учи. Научите је како се понаша за столом, како када дођу гости, како када се са неким сретнете на улици. Научите је да покаже захвалност, да се извини, да каже „наздравље“ када неко кине.

И потрудите се да се што више смеје. Осмех је лак начин да се приђе људима, да се отворе многа врата. Научите је да слуша друге, развијајте емпатију и љубав према животињама.

Све то ће утицати на то какве манире ће ваша ћерка имати као девојка и касније као жена. И најважније је да све буде праћено личним примером. Уколико се ви понашате на одређен начин ваша ћерка ће у почетку то сигурно копирати. Зато не тражите од ње да буде другачија, већ увек имајте на уму да вас гледа, да упија сваки ваш покрет, реч и манир. И водите рачуна да ваше речи и дела буду у складу, јер ће девојчица брзо приметити сваки покушај обмане.

Извор: najboljamamanasvetu.com