13 stvari koje mentalno jaki roditelji NE RADE (i time podižu mentalno jaku decu)

Odgajanje mentalno snažnog deteta ne znači da to dete neće plakati kada je tužno ili da ponekad neće doživeti neuspeh. Mentalna snaga ne čini vas imunim na životne nevolje i ne svodi se na potiskivanje vaših emocija.


Zapravo, sasvim suprotno. Mentalna snaga pomaže deci da se oporave od neuspeha i prepreka i daje im moć da nastave, čak i kada sumnjaju u sebe. Jak mentalni mišić ključ je za pomaganje deci da postignu svoj najveći potencijal u životu.

Ali odgajanje mentalno jakog deteta zahteva od roditelja da izbegavaju česte – ali nezdrave – vaspitne navike koje deci „kradu” mentalnu snagu. U svojoj knjizi „13 stvari koje mentalno snažni roditelji ne rade” prepoznajem 13 stvari koje morate izbegavati ako želite da odgajite mentalno snažno dete koje je sposobno da se suoči s najtežim životnim izazovima.

1) Podstiču mentalitet žrtve

Gubitak utakmice ili neuspeh na testu ne čini vaše dete žrtvom. Odbijanje, neuspeh i nepravednost deo su života.

Odbijte da učestvujete u samosažaljevanju vašeg deteta. Naučite ga da bez obzira na to koliko su teške ili nepravedne okolnosti u kojima se nalaze oni uvek mogu da naprave pozitivne korake.

2) Vaspitavaju uz osećaj krivice

Popuštanje pred osećajima krivice uči vaše dete da je krivica nešto nepodnošljivo. A deca koja misle da je krivica nešto užasno neće moći da kažu ne nekome ko kaže „budi drug i daj mi da prepišem tvoj domaći zadatak” ili „ako me voliš, uradićeš to za mene”.

Pokažite svojoj deci da čak i ako se osećate krivim – a svi dobri roditelji ponekad se tako osećaju – nećete dozvoliti svojim neprijatnim emocijama da stanu na put vašem donošenju mudrih odluka.

3) Pretvaraju svoje dete u centar svemira

Ako se vaš čitaav život vrti oko vaše dece, ona će odrastati misleći da bi svi trebalo da im ugađaju. A odrasli koji su preterano samouvereni i koji misle da im pripada pravo na sve što požele neće dospeti daleko u životu.

4) Dopuštaju da strah upravlja odlučivanjem

Iako će vam držanje vaše dece ispod staklenog zvona uštedeti mnogo živaca – igranje na sigurno uči vaše dete da strah mora biti izbegnut pod svaku cenu.

Pokažite svojoj deci da je najbolji način da pobede strah – da se suoče s njim i odgajićete decu koja su voljna da izađu iz svojih udobnih zona.

5) Dopuštaju da deca imaju moć nad njima

Dopustiti deci da odlučuju šta će porodica jesti za večeru ili gde će ići na letovanje daje deci moć za koju nisu razvojno spremna. Ako se odnosite prema njima kao prema ravnopravnima – ili kao šefovima – vi im zapravo oduzimate njihovu mentalnu snagu.

Omogućite svojoj deci priliku da vežbaju slušanje naredbi, slušanje stvari koje ne žele čuti i obavljanje stvari koje ne žele da urade. Dopustite svojoj deci da donose jednostavne odluke, dok istovremeno održavate porodičnu hijerarhiju.

6) Očekuju savršenstvo

Očekivati od svoje dece da budu uspešna je zdravo. Međutim, očekivati od njih da budu savršeni obiće vam se o glavu. Naučite svoju decu da je neuspeh sasvim u redu te da je u redu ne biti izvanredan u svemu što rade.

Deca koja teže da postanu najbolja verzija samih sebe, umesto da teže tome da budu najbolji u svemu što rade, svoju vrednost neće procenjivati na bazi poređenja s drugima.

7) Dopuštaju deci da izbegavaju odgovornost

Dopustiti deci da preskoče obavljanje nekih kućnih zadataka i odgovornosti može biti primamljivo. Konačno, vi verovatno želite da vaša deca imaju bezbrižno detinjstvo.

Ali, deca koja obavljaju dužnosti koje su prikladne njihovom uzrastu nisu preterano opterećena. Umesto toga, ona stiču mentalnu snagu koja im je potrebna da postanu odgovorni građani.

8) Štite decu od bola

Tuga i teskoba su deo života. A dopustiti deci da dožive te bolne osećaje daje im priliku da se suoče s neprijatnošću.
Pružite svojoj deci potporu koja im je potrebna da bi mogli da se suoče s boli tako da bi stekli samopouzdanje u svoje sposobnosti suočavanja s neizbežnim životnim situacijama.

9) Osećaju odgovornost za emocije svoje dece

Razvedriti svoju decu kada su tužna znači preuzeti odgovornost za regulaciju njihovih emocija. Ovo ima smisla raditi kod veoma male dece. Kasnije, deca treba da steknu emocionalnu kompetenciju da bi mogla da nauče kako se da kontrolišu svoja osećanja.
Proaktivno učite svoju decu zdravim načinima nošenja s emocijama kako ne bi zavisili od toga da drugi to rade za njih.

10) Sprečavaju decu da pogreše

Neprekidnom kontrolom i ispravljanjem zadatka iz matematike ili proveravanjem da li su spakovali svoj ručak te stalnim podsećanjem na to da obavljaju svoje dužnosti nećete im učiniti nikakvu uslugu. Prirodne posledice mogu biti jedan od najvećih životnih učitelja.

Dopustite svojoj deci da pogreše s vremena na vreme pa im pokažite kako da uče iz svojih grešaka da bi mogli odrasti u mudrije i snažnije osobe.

11) Brkaju disciplinu i kaznu

Svrha kazne je ispaštanje zbog svojih prestupa. S druge strane, disciplina se svodi na poučavanje dece kako da u budućnosti budu bolji.

Odgajanje deteta koje se boji da će „upasti u nevolju” nije isto što i odgajanje deteta koje želi da donosi dobre odluke. Koristite posledice koje pomažu vašoj deci da razviju samodisciplinu koja im je potrebna da donose bolje odluke.

12) Idu linijom manjeg otpora

Iako popuštanje uznemirenom detetu ili obavljanje kućnih zadataka za koje je zaduženo vaše dete umesto njega može malo olakšati vaš život, te prečice usađuju nezdrave navike vašoj deci.

Budite svojoj deci uzor u odlaganju zadovoljenja i pokažite im da možete da se oduprete tome da birate lakši put. Naučićete ih da su dovoljno snažni da istraju čak i kada žele da odustanu.

13) Izgube iz vida prave vrednosti

Mnogi roditelji ne usađuju svojoj deci vrednosti koje smatraju važnim. Umesto toga, oni su toliko zaokupljeni svakodnevnim haosom života da zaboravljaju da posmatraju širu sliku.

Pobrinite se da vaši prioriteti ispravno odražavaju stvari koje najviše cenite u životu i pružićete svojoj deci snagu da žive smislenim životom.

Izvor: Školski portal