Зашто је толико важно да породица има свакодневну рутину

Свакодневне рутине помажу породици да обави све дневне обавезе. Кроз рутину се чланови породице зближавају, а она је добро осмишљена ако задовољава потребе свих чланова


Рутине: основа

Породице се организују помоћу низа различитих рутина како би сви чланови успели да ураде све што су планирали, провели неко време заједно, па чак се и забавили. Свака породица има себи својствене рутине. Оне помажу члановима да увек знају које су њихове обавезе, кад и шта треба да ураде и којим редоследом.

На пример, ваша породица можда има:

Свакодневне јутарње рутине за радне и школске дане, рутине за купање, спавање, оброке, поздрављање када се уђе или изађе из куће;
Недељне рутине за кућне обавезе, прање и чишћење;
Друге рутине које укључују распусте, празнике и породична окупљања.
Породични живот одвија се боље помоћу неколико рутина, али то није једини разлог зашто су оне важне.

Рутине вашој деци говоре шта је породици значајно. Зато најважније рутине понекада називамо ритуалима. Такве рутине јачају уверења чланова породице, постепено формирају убеђења, системе вредности и доприносе осећају припадности и заједништва унутар породице.

Придржавајте се свакодневних рутина како бисте деци помогли у стресним ситуацијама као што су рођење новог детета, развод, болест и смрт члана породице или пресељење у нови град или државу.

Зашто су рутине добре за децу

Нека деца више воле да имају рутину или им је она неопходна, док друга немају потребу за њима. Ево који су општи доприноси увођења рутина за децу:

Сигурност и припадност

Када су обавезе и окружење у кући организовани и препознатљиви деци и тинејџерима, они се осећају сигурно и безбедно. Знају да се неко увек брине о њима, поготово у стресним ситуацијама или током тешких фаза развоја као што је пубертет.

Такође, рутине које се односе на забављање и дружење јачају породичне односе. На пример, читање прича са дететом пред спавање или изласци после тренинга, који укључују омиљену посластицу, могу постати специјални тренуци које ћете делити са својим дететом.

Вештине и одговорност

Када детету дате обавезе у оквиру породичних рутина, учите га одговорности и неким основним вештинама као што је способност да организује сопствено време. То ће му бити значајно током целог живота.

Мала деца (2–3 године)

Распремање играчака и књига;
Качење одеће у орман;
Постављање стола.
Деца постају самосталнија када могу да ураде свој део рутине без ваше помоћи или надгледања.

Здраве навике

Малу децу кроз рутине учите здравим навикама као што су прање зуба, редовно узимање лека, вежбање или прање руку после употребе тоалета.

То значи да су оне добре за дечје здравље. На пример, деца која редовно перу руке ређе оболевају од грипа или неких других учесталих болести. Такође, рутине умањују стрес, а мање стреса је добро за дечји имунитет.

Свакодневне рутине помажу успостављању биолошког сата. На пример, рутина за одлазак у кревет помаже детету да увек зна кад је време за спавање. То може бити значајно кад деца уђу у рану адолесценцију и њихов биолошки сат почне да се мења.

Често се породицама дешава да им је живот претерано организован. Добра страна рутина је да олакшавају организацију породичног живота, али је значајно да деца и родитељи имају и мало слободног времена за игру, опуштање и креативност.

Зашто су рутине добре за родитеље?

Да би се рутине успоставиле, потребан је известан напор. Али када их једном успоставите, оне ће вам много користити:

Помоћу рутина се лакше завршавају свакодневне обавезе и ослобађа се време за друге ствари;
Редовне и учестале рутине дају вам осећај да као родитељи чините добро за своју породицу;
Када имате пуно посла, рутине вам дају осећај организованости и контроле, чиме смањујете стресс;
Захваљујући рутинама, не морате увек да решавате несугласице или да доносите одлуке. На пример, недељом увече се једе пица, што значи нема потребе да се расправљате око тога шта је за вечеру.
Ако имате осећај да не проводите довољно времена са својом децом, размислите на који начин можете више да их укључите у већ постојеће рутине. Како да промените рутину и укључите и децу? С друге стране, ако постоје активности за које тренутно немате времена, смислите како да их укомбинујете у своје редовне породичне рутине?

Како креирати добру свакодневну рутину?

Не постоје правила о томе колико рутина треба имати И какве врсте треба да буду рутине. Свака породица је другачија. Ако нешто у једној породици добро функционише, у другој можда неће.

Ваше рутине базирајте на индивидуалним породичним потребама. Имајте у виду да ефикасне рутине обично имају три кључна обележја:

Добро планирање: у рутини која је добро испланирана свако зна своју улогу, доживљава је као разумну и правичну и зна шта треба да уради. На пример, деца знају да се сваки дан после вечере смењују у обавезама прања и брисања судова.
Редовност: добре рутине постају део свакодневног породичног живота. На пример, радујете се недељном ручку са бакама и декама.
Предвидљивост: ако је рутина добро успостављена, све се дешава у истом редоследу сваки пут. На пример, веш увек перете викендом, тако да сте сигурни да ће одећа бити спремна за понедељак ујутру.
Успостављање рутина је од велике помоћи деци са тешкоћама, а још је важније за децу којој је тешко да разумеју промене или их лоше подносе.

Мала деца и предшколци: идеје за свакодневне рутине

Малој деци и предшколцима можете увести следеће рутине:

Јутарња припрема за школу;
Дружење са другом децом, рецимо на игралишту;
Оброци;
Дружење кроз игру и разговор сваки дан;
Читање књига или причање прича;
Умирујуће време увече пред одлазак на спавање.
Рутина за одлазак на спавање за малу децу може подразумевати прање зуба и промену пелена, читање књиге за умиривање, затим прелазак у кревет за специјалну песмицу и пољубац за лаку ноћ.

Школарци: идеје за свакодневне рутине

За школарце можете увести следеће рутине:

Спремање ујутру и одлазак у кревет увече;
Спремање играчака;
Дружење и играње са другом децом, рецимо једном или два пута недељно сваке недеље;
Давање џепарца у редовно време одређеног дана;
Ваннаставне активности као што су хобији или спорт;
Кућне обавезе као што су постављање стола пре оброка, пражњење машине за судове, помоћ око сређивања чистог веша, брига око кућног љубимца.
За децу школског узраста можете увести рутину играња са пријатељем оним данима када ви не морате да идете на посао. На пример, понедељком после школе детету је дозвољено да позове једног пријатеља кући. Када пријатељ оде, око 17 х, дете мора да среди играчке пре него што постави сто за вечеру.

Тинејџери: идеје за свакодневне рутине
Старија деца и тинејџери ће можда прерасти неке рутине или почети да их избегавају. Зато је потребно бити флексибилан и адаптирати рутине према узрасту детета. На пример, дечје рутине везене за одлазак на спавање или обавезе у кући мораћете временом да мењате.

За тинејџере можете увести рутине за:

Сређивање чистог веша или кревета и спремање соба;
Домаће задатке;
Ваннаставне активности као што су хобији или спорт.
Вечерња рутина радним данима за тинејџера могла би да буде туширање на брзину након тренинга, оброк са породицом, помагање у сређивању судова, неколико сати за домаће задатке.

Рутине за целу породицу: идеје

Можете увести рутине за:

Заједничко припремање породичних оброка;
Породична дружења као што су редовне шетње после вечере или вечерње гледање филмова;
Породични састанци или само разговори о томе како је ко провео дан;
Специјална појединачна дружеја са родитељима;
Виђање са члановима проширене породице и пријатељима;
Учествовање у посебним прославама или активностима спортског клуба, комшилука итд.

Извор: odrastanje.rs