Вебинар за родитеље који се боре да разумеју живот тинејџера на друштвеним мрежама

Издавачка кућа „Креативни центар“ позива родитеље да се пријаве на вебинар на којем ће бити представљен нови приручник „Водич за опстанак на друштвеним мрежама“.

Вебинар ће бити одржан у уторак, 28. марта 2023, у 19 h. О овом приручнику, али и о својим искуствима из праксе у вези са овом темом, говориће Биљана Михаиловић, психолог у ОШ „Јован Ристић“ у Борчи. Вебинар води Јелена Драгојловић, PR менаџер „Креативног центра“.

Вебинар је бесплатан и биће одржан помоћу апликације „Zoom“.

Уколико желите да учествујете, можете се пријавити ОВДЕ, а на дан одржавања вебинара добићете линк за приступ.

Водич за опстанак на друштвеним мрежама намењен је деци старијој од 10 година и препун је практичних информација о опстанку на друштвеним мрежама, а посебно забавним чине га духовите илустрације које прате текст. У приручнику се налазе одговори на различита питања која се односе и на добре и на лоше аспекте друштвених мрежа. То га чини незаобилазним штивом за децу, јер ће им помоћи да се безбедно и самопоуздано крећу у виртуелном свету друштвених мрежа. 

„Било да користиш или не користиш друштвене мреже, овај глобални онлајн свет тешко се може игнорисати. Ти или људи које познајеш понекад можда проводите више времена на друштвеним мрежама него у било којој другој активности.

У овој књизи налазе се одговори на питања о свим аспектима друштвених мрежа, добрим и лошим, као и на питање о томе како добити мало времена и простора изван њих када ти је то потребно. Она ти такође може помоћи у вези с темама које нерадо покрећеш онлајн или у разговору с пријатељима и члановима породице.“

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.81 MB]

Добро је да ову књигу читају и родитељи јер су они данас углавном веома забринути због времена које њихова деца проводе на друштвеним мрежама, а свесни су и свих опасности што их носи неопрезан боравак на њима. 

У водичу се налазе детаљне информације о многим темама с којима се срећу сви они што користе било коју друштвену мрежу:

  • како отворити и подесити налог на друштвеним мрежама тако да се он може користити на безбедан начин;
  • како стећи и задржати добар имиџ и репутацију на мрежи;
  • који су облици насиља у виртуелном свету, како се носити с малтретирањем на друштвеним мрежама и како избећи тролове на њима;
  • каква је веза између трошења новца и друштвених мрежа, како функционишу рекламе и мамац за кликове и зашто треба бити опрезан у апликацијама при додатним куповинама;
  • ко су инфлуенсери и шта треба знати о њиховој активности на друштвеним мрежама;
  • како слике и савети на друштвеним мрежама који се тичу начина провођења времена, изгледа и здравља, а који представљају искривљене верзије стварности, могу негативно утицати на представу коју неко има о свом животу или на слику коју има о свом телу; 
  • сексуални садржаји на друштвеним мрежама, осветничка порнографија, секстинг и радикализација и како поступити у сусрету с њима;
  • како препознати лажне вести и информације на друштвеним мрежама; 
  • како се кретати у виртуелном свету друштвених мрежа а сачувати своје ментално здравље.

У водичу се налазе и веб-адресе на којима читалац може добити још савета о безбедности на друштвеним мрежама, као и о томе где ће наћи подршку уколико има потешкоће приликом њиховог коришћења или ако се на њима сусретне с насиљем. 

Иако је водич намењен деци старијој од 10 година, добро је да родитељ буде посредник између књиге и детета, посебно ако дете још није у тинејџерском узрасту. Заједничко читање појединих поглавља послужиће за отпочињање разговора о кључним питањима у вези с друштвеним мрежама како би дете у потпуности разумело све последице њиховог коришћења. Проактиван приступ родитеља и отварање тог дијалога оснажиће децу да користе друштвене мреже на најбољи и најсигурнији начин.

Издања која могу бити добра подршка деци и родитељима биће на посебном попусту од 30% у периоду од 28. марта до 2. априла.

То су издања: Водич за опстанак на друштвеним мрежама, Kомпјутери и програмирање за децу, Програмирање за почетнике на језику Scratch, Програмирање за почетнике на језику Python.

Сва издања можете наручити преко сајта „Креативног центра“. Испорука за све поруџбине у износу већем од 2.750 динара на територији Србије је бесплатна.