Вебинар ЗА ВАСПИТАЧЕ: Нови радно-игровни материјали Креативног центра

Креативни центар позива васпитаче да се пријаве на бесплатан вебинар на којем ће бити представљени нови радно-игровни материјали: Ове приче на игру личе, Играм се и размишљам, Вртић за маштање и Игром од гласа до слова.

Вебинар је бесплатан и биће одржан у четвртак, 9. септембар, у 19 h, помоћу апликације Zoom

Учествују: 

  • Славица Марковић, ауторка радних листова и главна уредница „Креативног центра“
  • Вукица Павловић, васпитачица – педагошка саветница, ПУ „Перка Вићентијевић“, Обреновац
  • Биљана Џајић, васпитачица, ПУ „Др Сима Милошевић“, Земун
  • Славица Томић, васпитачица ПУ „Бошко Буха“, Палилула и коауторка радно-игровног материјала „Игром од гласа до слова“ и приручника за васпитачеОд гласа до слова“

Уколико желите да учествујете на вебинару, можете се пријавити ОВДЕ, а на дан одржавања вебинара добићете линк за приступ. За све који присуствују вебинару биће обезбеђена потврда о присуству, која ће бити послата мејлом неколико дана након одржавања вебинара.

Вртић за маштање, Играм се и размишљам и Ове приче на игру личе су радно-игровни материјали намењени деци, васпитачима и родитељима. Смишљени су и конципирани тако да излазе у сусрет новим Основама програма и да подржавају развој кључних образовних компетенција. Обликовани у форми блокова, материјали имају функционалан простор за рад, али и бројне додатке, у зависности од области коју покривају (налепнице, словни конструктори, азбука).

Садржаји у овим радним сликовницама усклађени су са захтевима новог програма Године узлета и имају одобрење Министарства просвете за коришћење у предшколским установама.

Прелистајте Предшколски каталог Креативног центра за 2021/2022 

Ове приче на игру личе

Симеон Маринковић и Славица Марковић

Ове приче на игру личе је најновији радно-игровни материјал намењен почетном описмењавању деце у узрасту од 5 до 7 година. Књига је обликована у форми блока у којем се деца са 30 слова азбуке упознају у оквиру 30 тема. Свако слово је обрађено на две стране и представљено једном тематском причом и илустрацијама које могу подстаћи децу на разнолике језичке и друге активности. На првој страни је уводна прича, која може бити повод за разговор и истраживање. Одраслима се саветује да на одређеним местима направе паузу у читању и деци поставе питања у вези са оним што су до тада чула, да им предложе да сама доврше причу или да нацртају нешто о чему се у причи говори. На следећој страни слово је увек представљено једним појмом  (Аеродром, Таван, Игралиште, Ноћ, Љубав итд.), који може бити подстицај за развој правог малог пројекта, у зависности од дечјих интересовања. На пример, слово М представљено је сликом музеја у којем се налазе мумија, мамут, маска, мач и друго. Деца анализирају илустрацију именујући оно што виде на њој и описујући музеј са слике, али се разговор проширује питањима о томе шта је музеј, предлогом да се посети неки музеј или позивом деци да заједно направе музеј у вртићу. 

Захваљујући занимљивим садржајима за развијање језичке културе – причама, загонеткама, брзалицама, разноврсним питањима која подстичу комуникацију, као и низу графомоторичких вежби за вежбање покрета који претходе писању слова – сусрет са сваким словом постаће деци права авантура. 

Радно-игровни материјал Ове приче на игру личе помоћи ће васпитачима у креативном планирању рада, а родитељима ће дати нове идеје и препоруке за рад с децом код куће.

Играм се и размишљам

Симеон Маринковић и Славица Марковић

Књига Играм се и размишљам аутора Славице Марковић и Симеона Маринковића са илустрацијама Николе Витковића и Марка Шерера нашла се у овогодишњем ужем избору за Награду Најбољи европски уџбеник у категорији материјала за предшколце!

Ову важну награду додељују Франкфуртски сајам књига, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија и Европско удружење издавача уџбеника. 

Играм се и размишљам је вишенаменски радни материјал који се бави основним математичким појмовима, али истовремено излази у сусрет и дечјој потреби за игром и покретом. Кроз 32 теме дете стиче потребне математичке компетенције које су му важне за припрему за полазак у школу. Новина коју овај материјал доноси јесте то што математички појмови нису дати само апстрактно, већ су повезани са ширим спектром активности, као што су вежбе обликовања, вежбе релаксације, традиционалне и савремене игре. Уз сваку тему понуђена су и питања за размишљање, мотивациони текстови који могу бити покретач за истраживање и разговор, као и бројни занимљиви и подстицајни задаци.

Вртић за маштање

Симеон Маринковић и Славица Марковић

У радно-игровном материјалу Вртић за маштање понуђене су приче, активности, питања и задаци који су покретачи истраживачког процеса и у потпуности су усмерени на дете и његове потенцијале.

Дат је најшири избор могућих активности које су у вези с различитим аспектима дечјег развоја – од графомоторичког до језичког и логичко-математичког. Свака прича и пратеће активности и питања подстичу комуникацију, промишљање и истраживање, а поред тога дају и драгоцене смернице васпитачима и родитељима када је реч о текстовима за читање деци, као и препоруке за игре које могу играти с њима. 

Овај књига нашла се у ужем избору за Награду Најбољи европски уџбеник 2020. у категорији материјала за предшколце.

Игром од гласа до слова

Др Мирјана Марковић, Славица Томић, Слободанка Дада Миловановић

Радно-игровни материјал Игром од гласа до слова је осмишљен тако да подржава развој предвештина ране писмености. Обликован је у форми блока на 32 стране (+ две стране с налепницама), а редослед обраде слова дат је према букварском распореду. За свако слово понуђено је више вежби и игара које прате неки од корака у процесу од гласа до слова, а у прилогу се налазе: налепнице које се користе при решавању одређених задатака, велика штампана слова азбуке и словни конструктор.

При коришћењу овог радног материјала од велике помоћи биће приручник Од гласа до слова истих ауторки.