Веће плате у јавном сектору од овог месеца


Од Нове године запослени у јавном сектору могу да рачунају на повећање плате од седам до 12 одсто.Највише, 12 одсто, добијају медицинске сестре и техничари, лекари и стоматолози 10 одсто, запослени у полицији, војсци, просвети и социјалној заштити девет процената, службеници Пореске и Управе царина 8,5 одсто, а осталима следи повишица од седам процената, преноси Б92.

Због тога што је проценат умањења преполовљен, већу плату за пет одсто добиће и сви запослени у јавним предузећима којима су зараде својевремено смањене.

Нису сви радници у јавном сектору задовољни оваквим повећањем. Највише су своје незадовољство исказивали просветни радници који су захтевали да буду у истом платном разреду као и лекари. Наиме, већина запослених у просвети сврстани су у осми платни разред док су само они који имају педагошка звања и раде у отежаним условима били у деветој платној групи, а то је око 1.000 наставника.

Иначе, за плате радника у 2019. години из буџета Србије биће издвојено 228 милијарди динара, наспрам овогодишњих 209 милијарди и тако је маса зарада усклађена са најављеним повећањем зарада од седам до 12 одсто

Подсећамо, просечна плата у Србији у државним предузећима износи 65.021 динар, док у приватном сектору износи 42.000 и 45.000 динара.

Извор: Б92