Вечерња ужина: Шта дати детету када огладни пред спавање

4 марта, 2020

Здрава ужина пред спавање може да употпуни дневне потребе за хранљивим материјама. Ако дете у току дана није појело довољно неке намирнице, може му се дати за вечерњу ужину.

Како испланирати касну вечерњу ужину?

Планирати оброк најкасније 45 минута пре одласка у кревет. На овај начин ћете бити сигурни да ће храна да се слегне у дечијем стомаку, а исто тако ће имати довољно времена да опере зубе пред спавање.

Добра вечерња ужина ће садржати угљене хидрате и протеине. Угљени хидрати ће потпомоћи производњу сератонина, а протеини ће заситити дечију глад.

Ужина треба да буде мала. Она није још један оброк, него допуна која ће помоћи детету да лакше заспи.

Ужину дајте само онда када је дете стварно гладно, а не као навику.

Хранљива вредност вечерње ужине

Здрава ужина пред спавање може да употпуни дневне потребе за хранљивим материјама. Ако дете у току дана није појело довољно неке намирнице, може му се дати за вечерњу ужину. На пример, ако дете није појело своје кисело млеко, дајте му га да поједе до краја за ужину, те ћете тако бити сигурни да је унело довољно намирница са калцијумом.

Вечерња ужина која је пуна триптофана ће лакше донети сан детету. Триптофан (амино киселина) је претходница сератонина (хормона среће). Сератонин је претходница мелатонину (хормон који регулише циклус сна). Најбоље је триптофан комбиновати са угљеним хидратима. Они гурају све друге амино киселине директно у мишићне ћелије. Пошто триптофан не реагује на угљене хидрате, он остаје сам, те тако лакше улази у крв, а даљим током и до мозга.

Добар извор триптофана је живинско месо (пилетина, ћуретина), масна риба (лосос, туна, харинг, сардина), орашасти плодови и семенке.

Треба водити рачуна и о довољном уносу магнезијума и калијума. Магнезијум је минерал који помаже смиривању и релаксацији нерава и мишића. Калијум помаже магнезијуму у овом процесу.

Предлози за вечерњу ужину

Сендвич са ћуретином – парче хлеба намазано са мало путера и једним парчетом ћурећег нареска

Јаје (беланце је одличан извор триптофана) и тост

Парче хлеба са младим сиром

Пита са вишњама или трешњама, природно садрже мелатонин, уз шољу млека

Банана садржи калијум, магнезијум и триптофан те тако обезбеђује бржи сан

Овсена каша је сложени угљени хидрат који дуже одржава ситост, што је важно пред спавање, а уједно је и извор триптофана

Орашасто воће и семенке су одличан извор магнезијума који релаксира нерве и мишиће те витамина Б6 који потпомаже стварање мелатонина у организму

Шоља топлог млека са какаом ће детету обезбедити лакши сан

Аутор: Дијана Радетић

Можете је пратити на блогу Zdravlje na dan

Извор: NajboljaMamaNaSvetu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама