Вештине које деца запослених мајки усвајају одмалена

Мислите да је за децу боља да је мајка увек код куће и брине за њих 24 сата дневно? Иако се тако чини, ово заправо често није случај, посебно не у узрасту након 3. године.

Три вештине које деца запослених мајки усвајају одмалена.

Независност

Мајке које раде немају времена да тетоше своју децу и обављају ствари уместо њих. Кад се мајка ујутру спрема за посао, већа је вероватноћа да ће и дете морати само да се спреми за школу. Осим тога, такве мајке немају времена од јутра до мрака за обављање кућних послова, па су због тога деца задужена за много више ствари. Она некад много раније науче да кувају, поспремају, па чак и да сама обављају послове попут пеглања одеће. Уопштено, раније науче да брину о себи и због тога су много независнија.

Флексибилност

Деца мајки које су код куће и брину о њима чешће су навикнута на одређену дневну рутину. Мајка их ујутру прати у школу, након школе их дочека с ручком, тада вероватно учи с њима, а често им организује и слободно време. У таквој атмосфери дете ће се тешко навићи на нова искуства и промене у животу. С друге стране, деца чије мајке раде, раније науче да се сама сналазе. На пример, ако закасне по њих у школу или пошаљу неку другу особу, то је за дете искуство у ком ће научити само да се сналази у таквој ситуацији. Такве ситуације боље ће их припремити за каснији живот и пословна искуства и донети им и више успеха.

Фокус

Ово је врлина коју деца упијају од запослених мајки и науче да је примењују сама. Запослене жене имају бољи фокус на своје задатке, ређе ”мултитаскају” (доказано је да уз мултитаскинг сваку ствар обављамо 30% лошије него када се фокусирамо на један задатак), а те врлине преносе на своју децу. Осим тога, постају много успешнија у планирању. Деца много боље уче копирајући одрасле него слушајући њихова упутства, тако да од запослених мајки већ у раној доби усвајају вештину фокусирања на радне задатке и њихову важност.

Извор: Мали савети