Veza između majke i ćerke je jača nego što smo mislili

16 novembra, 2019

Ako je vaša mama i dalje na vrhu liste brzog biranja, nauka objašnjava razlog za to: odnosi majka-kćer su najjači od svih veza roditelja-deteta kada je u pitanju uobičajeni način na koji njihov mozak procesuira emocije, prema a studija objavljena u časopisu Journal of Neuroscience. 

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Neuroscience smatra se da je odnos između majke i ćerke najsnažniji od svih odnosa između roditelja i dece i da ima najjači uticaj na mentalno zdravlje. I ako i drugi odnosi mogu biti izgrađeni na čvrstim temeljima ljubavi, smatra se da je ovaj odnos najviše zasnovan na empatiji, što se objašnjava biohemijskim procesima u mozgu.
Na osnovu istraživanja 2016. godine obavljenog na 35 porodica, otkriveno je da deo mozga koji reguliše emocije je sličniji između majki i ćerki, nego između bilo kojih drugih srodnika. Zbog toga mama može da razume uzrok teškoća sa kojima se ćerka suočava, jer je u stanju da se identifikuje bolje od drugih.

Ovaj ispitivani deo mozga koji utiče na emocije, tzv. kortikolimbički sistem je snažno vezan i za depresiju. Zbog toga se smatra da poznavanje porodične istorije bolesti može biti od koristi u preventivnom lečenju depresije.

I ako se zamera da je uzorak u ovom istraživanju bio mali, neka druga istraživanja takođe pokazuju snažnu vezu između majke i ćerke. Tako je jedno istraživanje pokazalo da mame favorizuju ćerke, dok očevi favorizuju sinove, zbog zajedničkog iskustva koji međusobno dele. Pokazalo se i da odnos majka-ćerka odoleva svim promenama tokom života, više od bilo kog drugog međugeneracijskog porodičnog odnosa.

Sada znamo da je to  pitanje i srca i mozga.

Prevod  Tatjana Džodić

Izvor: mother

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama