Веза између мајке и ћерке је јача него што смо мислили

16 новембра, 2019

Ако је ваша мама и даље на врху листе брзог бирања, наука објашњава разлог за то: односи мајка-кћер су најјачи од свих веза родитеља-детета када је у питању уобичајени начин на који њихов мозак процесуира емоције, према а студија објављена у часопису Journal of Neuroscience. 

Према студији објављеној у часопису Journal of Neuroscience сматра се да је однос између мајке и ћерке најснажнији од свих односа између родитеља и деце и да има најјачи утицај на ментално здравље. И ако и други односи могу бити изграђени на чврстим темељима љубави, сматра се да је овај однос највише заснован на емпатији, што се објашњава биохемијским процесима у мозгу.
На основу истраживања 2016. године обављеног на 35 породица, откривено је да део мозга који регулише емоције је сличнији између мајки и ћерки, него између било којих других сродника. Због тога мама може да разуме узрок тешкоћа са којима се ћерка суочава, јер је у стању да се идентификује боље од других.

Овај испитивани део мозга који утиче на емоције, тзв. кортиколимбички систем је снажно везан и за депресију. Због тога се сматра да познавање породичне историје болести може бити од користи у превентивном лечењу депресије.

И ако се замера да је узорак у овом истраживању био мали, нека друга истраживања такође показују снажну везу између мајке и ћерке. Тако је једно истраживање показало да маме фаворизују ћерке, док очеви фаворизују синове, због заједничког искуства који међусобно деле. Показало се и да однос мајка-ћерка одолева свим променама током живота, више од било ког другог међугенерацијског породичног односа.

Сада знамо да је то  питање и срца и мозга.

Превод  Татјана Џодић

Извор: mother

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама