Vežbe za razvijanje preciznosti pokreta i pravilno držanje olovke

27 avgusta, 2022

Grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanja. Djeca od najranije dobi razvijaju finu motoriku ruku, odnosno pokrete šake i prstića.
U razvijanju fine motorike deci možemo pomoći zabavnim igrama poput nizanja, redanja, slaganja, otkopčavanja, zakopčavanja, provlačenja i vezanja vezica… Sposobnost koju će mališani razviti, preduvjet je za uspjeh u kasnijim grafomotornim aktivnostima, crtanju, bojanju i pisanju.
Grafomotoričkim vežbama dijete ne razvija samo motoriku već i pažnju, koncentraciju, orijentaciju, govor, spoznaju. Ono pamti otprije usvojene pokrete, koristi se njima u novim situacijama i razmišlja.

Pogledajte i Pravilno držanje olovke

Kako mališani drže olovku

Interes za olovku, mališani pokazuju već u dobi od godine dana. Olovku grabe celom šakom, koristeći rame kako bi micali olovku.S otprilike dvije godine, hvat olovke je donekle napredniji. Od druge do treće godine, djeca olovku drže prstićima, ali još uvijek nepravilno. Nema otvorenog luka između palca i kažiprsta i ruka se miče kao celina.

U dobi između tri i po i četiri godine godine, olovka se drži s tri prsta, ali se prilikom pisanja miče cijela šaka umjesto prstiju.
S otprilike pet godina (najkasnije do šeste), hvat olovke postaje pravilan. Olovka se tada drži vrhovima prstiju (kažiprsta, palca i srednjaka), a prilikom pisanja miču se prsti.

Tek ovaj hvat (tzv. pincentni hvat) omogućava maksimalnu kontrolu i fleksibilnost prilikom pisanja.

Pogledajte i Grafomotorika (vežbe)

Kojom ručicom pisati

Otprilike do druge godine starosti, deca podjednako koriste levu i desnu ruku. Stručnjaci savetuju da se do te dobi deci predmeti stavljaju između ruku, kako se ne bi uticalo na njihov izbor. Moguće je da će dete prvo pretežno koristiti desnu ruku, a zatim će odjednom početi davati prednost levoj. Tek između druge i treće detetove godine, roditelji mogu početi zapažati radi li se o malenom dešnjaku ili levaku. Sklonost određenoj strani, osim ruku obuhvata i ostale dijelove tela: stopala, noge, oči pa čak i uši. Zbog toga se ta karakteristika može zapaziti i u situacijama kao što su uspinjanje stepenicama (kojom nožicom započinje uspinjanje) ili igranje nogometa (kojom nogom “puca” loptu).

Do pete godine, 90 posto djece pokazuje sklonost upotrebi jedne ruke u većini aktivnosti koje se vrše rukama. Neka dete što češće bude u prilici crtati i bojati i nemojte uticati na to u kojoj će ruci držati olovku.

Kad dete odbija da crta i piše

Najčešći razlog zbog kojega djeca odbijaju aktivnosti olovkom je vezan uz poteškoće na koje pritom nailaze. Nemojte forsirati i uvek imajte na umu dob deteta i njegove sposobnosti. Grafomotorika je sposobnost koja se razvija i vežba. Crtanje i pisanje pokušajte potaknuti na zabavan način, a detetov lep rad možete i nagraditi.

Pogledajte i Grafomotorika 

Igre za vežbanje pravilnog hvata olovke

Dete gužva maramicu u ruci, počevši od jednog ugla, tako da mu se cijela maramica smesti u šaci.

Crtanje voštanim bojama koje su se istrošile ili izlomile, tako da su ostali kratki komadići.

Male komadiće dete neće moći držati šakom, već će upotrebiti prstiće i vežbati njihov položaj.

Dijete prepoznaje predmete opipavajući ih rukom.

Guljenje mandarina ili manjih naranči. Time će dete vežbati hvat prstima i povlačenje (kod guljenja).

Dete uz pomoć pipete prebacuje kap po kap vode iz jedne čaše u drugu. Ovime razvija jačinu prstiju i koordinaciju pokreta.

Premeštanje olovke među prstima, u od palca prema malom prstom i natrag, prvo jednom, a zatim drugom rukom.

Poželjne grafomotorne veštine prije polaska u školu
Postoji fleksibilnost šake i prstiju, dijete pravilno drži olovku, linija mu je jasna, adekvatnog pritiska po uzorku zna povlačiti linije od crte do crte, od točke do točke, ravne kružne i valovite linije zna precrtati geometrijske likove: krug, kvadrat, trokut, romb zna napisati svoje ime velikim tiskanim slovima

Pripremila: Azra Pandur

Izvor: pcskolarac-novosti.blogspot.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama