Više dece više sreće? Šta kaže nauka?

25 decembra, 2020

Roditeljima koji imaju više od troje dece često nije lako, ali uprkos organizacionim ili finansijskim poteškoćama sa kojima se mnogi od njih suočavaju, upravo je veći broj mališana razlog zbog kojeg su srećniji.


To govore rezultati petogodišnje studije naučnika sa Univerziteta u Oklandu, koja je pokazala da u mnogobrojnim porodicama ima više smeha i pozitivne energije.

U istraživanju je učestvovalo nekoliko stotina ljudi, među kojima su samohrane majke i očevi, porodice sa jednim, ali i sa više dece. Naučnici su merili zadovoljstvo ispitanika kvalitetom života, njihov stepen samopouzdanja, kao i nivo socijalne podrške koju dobijaju od bliskog okruženja.

Iako je uvreženo mišljenje da mnogočlanim familijama nije lako, ispostavilo se da to nije tačno, jer su zapravo najzadovoljnije one u kojima ima najmanje troje naslednika. Takve porodice su istakle da im je retko dosadno, bližnji im pomažu u svemu, pa uspevaju da se organizuju.

Jedinci su naučno dokazano razmaženi!

Istraživači su zaključili da se, za razliku od razmaženih jedinaca, deca u velikim porodicama uče odgovornosti od najmlađih dana, a starija pomažu roditeljima u brizi o mlađim. Tako svako ima svoje mesto u velikom “lancu” i kasnije se lakše nose sa životnim izazovima.

Ovi mališani mogu da se pohvale i višim stepenom socijalne i emocionalne inteligencije u odnosu na svoje vršnjake.

Izvor: magazin.novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama