Влада Србије усвојила предлоге просветних закона – уводи се нов концепт државне матуре

9 октобра, 2017

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о дуалном образовању и предлоге закона о изменама и допунама закона о предшколском, основном и средњем образовању.

– Предлогом закона о дуалном образовању унапређује се средње стручно образовање у правцу прилагођавања потребама привреде, кроз прецизно дефинисање улога свих учесника. Тиме се омогућава ефикасније образовање у којем ће ученици стицати знања и вештине који ће их учинити запошљивим одмах након формалног школовања и смањити стопу незапослености младих до 25. године. Истовремено, јача се конкурентност привреде Републике Србије на регионалном и глобалном нивоу – саопштава Министарство просвете.
Према њиховим речима, овај предлог закона прецизно уређује права и обавезе школа, компанија и ученика средњих стручних школа, обезбеђује безбедност и поштовање права ученика, а на учење кроз рад их мотивише стипендијама.
Образовање ученика у дуалном систему прате наставник практичне наставе из образовног система и лиценцирани инструктор који има сертификат о положеним дидактичко педагошким вештинама, а укупан надзор, укључујући и надзор послова поверених Привредној комори Србије врши Министарство просвете. Предвиђа се и модернизавање и креирање савремених образовних профила, који су усклађени са техничко-технолошким развојем.
Предлози закона о изменама и допунама закона о предшколском, основном и средњем образовању и васпитању односе се пре свега на усаглашавање за предлогом системског просветног закона који је недавно усвојила Народна скупштина.
– Њима се редефинише се време ученика проведено у школи, чиме се гради другачија слика школе која треба да буде место за учење и развој ученика, али се и ослобађа простор за ваннаставне активности које су раније биле запостављене. Проширују се могућности за образовни туризам – школе и специјализоване установе за децу и ученике које имају одговарајуће услове могу постати центри за реализацију наставе у природи чиме би се појефтинили трошкови оваквих активности а уједно би се потпомогао и развој на локалном нивоу. Уводи се нови концепт државне матуре која треба да унапреди квалитет средњег образовања и омогући проходност ученицима на следеће нивое образовања – саопштава Министарство просвете.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Влада Србије усвојила предлоге просветних закона – уводи се нов концепт државне матуре"

  1. Данијела каже:

    Мислим да је нешто слично потребно урадити у погледу Високих струковних школа а не да студенти добијају бланко потврде о обављеној пракси а да нису ни сат провели на истој…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама