Vlada Srbije usvojila predloge prosvetnih zakona – uvodi se nov koncept državne mature

9 oktobra, 2017

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o dualnom obrazovanju i predloge zakona o izmenama i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

– Predlogom zakona o dualnom obrazovanju unapređuje se srednje stručno obrazovanje u pravcu prilagođavanja potrebama privrede, kroz precizno definisanje uloga svih učesnika. Time se omogućava efikasnije obrazovanje u kojem će učenici sticati znanja i veštine koji će ih učiniti zapošljivim odmah nakon formalnog školovanja i smanjiti stopu nezaposlenosti mladih do 25. godine. Istovremeno, jača se konkurentnost privrede Republike Srbije na regionalnom i globalnom nivou – saopštava Ministarstvo prosvete.
Prema njihovim rečima, ovaj predlog zakona precizno uređuje prava i obaveze škola, kompanija i učenika srednjih stručnih škola, obezbeđuje bezbednost i poštovanje prava učenika, a na učenje kroz rad ih motiviše stipendijama.
Obrazovanje učenika u dualnom sistemu prate nastavnik praktične nastave iz obrazovnog sistema i licencirani instruktor koji ima sertifikat o položenim didaktičko pedagoškim veštinama, a ukupan nadzor, uključujući i nadzor poslova poverenih Privrednoj komori Srbije vrši Ministarstvo prosvete. Predviđa se i modernizavanje i kreiranje savremenih obrazovnih profila, koji su usklađeni sa tehničko-tehnološkim razvojem.
Predlozi zakona o izmenama i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju odnose se pre svega na usaglašavanje za predlogom sistemskog prosvetnog zakona koji je nedavno usvojila Narodna skupština.
– Njima se redefiniše se vreme učenika provedeno u školi, čime se gradi drugačija slika škole koja treba da bude mesto za učenje i razvoj učenika, ali se i oslobađa prostor za vannastavne aktivnosti koje su ranije bile zapostavljene. Proširuju se mogućnosti za obrazovni turizam – škole i specijalizovane ustanove za decu i učenike koje imaju odgovarajuće uslove mogu postati centri za realizaciju nastave u prirodi čime bi se pojeftinili troškovi ovakvih aktivnosti a ujedno bi se potpomogao i razvoj na lokalnom nivou. Uvodi se novi koncept državne mature koja treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja – saopštava Ministarstvo prosvete.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vlada Srbije usvojila predloge prosvetnih zakona – uvodi se nov koncept državne mature"

  1. Danijela kaže:

    Mislim da je nešto slično potrebno uraditi u pogledu Visokih strukovnih škola a ne da studenti dobijaju blanko potvrde o obavljenoj praksi a da nisu ni sat proveli na istoj…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama