Vraćaju se brojčane ocene drugom stranom jeziku

18 septembra, 2018

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja pokrenulo je postupak za izmene Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja.
Ovim izmenama će biti obuhvaćena i nova rešenja za ocenjivanje drugog stranog jezika u osnovnoj školi, to jest vratiće se brojčano ocenjivanje ovog predmeta u petom razredu.

Da podsetimo, novim krovnim školskim zakonom, donetim pre nepunih godinu dana, drugi strani jezik, koji osnovci dobijaju u petom razredu, iz statusa obaveznog izbornog predmeta prešao je u status izbornog predmeta. Drugim rečima, iz statusa predmeta izjednačenog s ostalim obaveznim predmetima u osnovnoj školi (srpski, matematika), a izbornog samo utoliko što nisu svi u državi učili isti jezik, nego je svaka škola nudila sa utvrđenog spiska jedan ili nekoliko, zavisno od svojih kadrovskih mogućnosti, drugi strani jezik postao je samo izborni predmet. Pored drugog stranog jezika, u ovu kategoriju svrstani su i do tada opcioni izborni predmeti građansko vaspitanje i veronauka (opcioni je značilo da se jedan mora izabrati).

Svi predmeti u ovoj kategoriji, po aktuelnom zakonu, ocenjuju se opisno sa “ističe se”, “dobar” i “zadovoljava”, kao što su se ranije ocenjivali opcioni izborni predmeti, to jest građansko i veronauka. Tako je drugom stranom jeziku u osnovnoj školi ukinuto brojčano ocenjivanje, te se sada, kao i građansko i veronauka, ocenjuje sa “ističe se”, “dobar” ili “zadovoljava”. Druga pogubna promena je da ocena iz njega ne utiče na prosek.

Protiv ovakvog rešenja pobunilo se Društvo za strane jezike, koje je tražilo da se vrati brojčano ocenjivanje i da ocena iz drugog stranog jezika ponovo bude u đačkom proseku, što je i ministar prosvete podržao, te se stiglo i do postupka za izmenu ovog zakona.

Međutim, kako je u međuvremenu počela školska godina, postojeća zakonska rešenja moraju se primenjivati, pa je u susret predloženim promenama, koje bi po očekivanju Ministarstva prosvete trebalo da u skupštinsku proceduru uđu u decembru i budu usvojene do kraja prvog polugodišta, Ministarstvo uputilo dopis direktorima osnovnih škola u kojem im sugeriše da nastavnici drugog stranog jezika u petom razredu, već u ovom polugodištu, učenicima daju, pored opisnih i brojčane ocene.

S obzirom na to da u elektronskom dnevniku, koji sada imaju sve škole, brojčane ocene iz ovog pedmeta nisu moguće, te ocene, sugeriše Ministarstvo, nastavnici bi trebalo da upisuju u svoju pedagošku dokumentaciju i evidenciju, to jest u svoje notese.

Ovakvu preporuku Ministarstvo obrazlaže činjenicom da će izmene koje se sada predlažu biti primenjivane čim se usvoje. Iako sada po Zakonu nastavnici drugog stranog jezika nemaju pravo da brojčano ocenjuju petake, biće u obavezi da im na kraju prvog polugodišta zaključe brojčane ocene.

Ovu preporuku nastavnici, naročito oni u Vojvodini, gde se prvo polugodište završava 24. decembra, svakako bi trebalo da poslušaju, jer će inače biti u situaciji da na brzinu opisne prevode u brojčane ocene.

Autor: D. Devečerski

Izvor: Dnevnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama