Враћају се бројчане оцене другом страном језику

18 септембра, 2018

Министарство просвете науке и технолошког развоја покренуло је поступак за измене Закона о основама система васпитања и образовања.
Овим изменама ће бити обухваћена и нова решења за оцењивање другог страног језика у основној школи, то јест вратиће се бројчано оцењивање овог предмета у петом разреду.

Да подсетимо, новим кровним школским законом, донетим пре непуних годину дана, други страни језик, који основци добијају у петом разреду, из статуса обавезног изборног предмета прешао је у статус изборног предмета. Другим речима, из статуса предмета изједначеног с осталим обавезним предметима у основној школи (српски, математика), а изборног само утолико што нису сви у држави учили исти језик, него је свака школа нудила са утврђеног списка један или неколико, зависно од својих кадровских могућности, други страни језик постао је само изборни предмет. Поред другог страног језика, у ову категорију сврстани су и до тада опциони изборни предмети грађанско васпитање и веронаука (опциони је значило да се један мора изабрати).

Сви предмети у овој категорији, по актуелном закону, оцењују се описно са “истиче се”, “добар” и “задовољава”, као што су се раније оцењивали опциони изборни предмети, то јест грађанско и веронаука. Тако је другом страном језику у основној школи укинуто бројчано оцењивање, те се сада, као и грађанско и веронаука, оцењује са “истиче се”, “добар” или “задовољава”. Друга погубна промена је да оцена из њега не утиче на просек.

Против оваквог решења побунило се Друштво за стране језике, које је тражило да се врати бројчано оцењивање и да оцена из другог страног језика поново буде у ђачком просеку, што је и министар просвете подржао, те се стигло и до поступка за измену овог закона.

Међутим, како је у међувремену почела школска година, постојећа законска решења морају се примењивати, па је у сусрет предложеним променама, које би по очекивању Министарства просвете требало да у скупштинску процедуру уђу у децембру и буду усвојене до краја првог полугодишта, Министарство упутило допис директорима основних школа у којем им сугерише да наставници другог страног језика у петом разреду, већ у овом полугодишту, ученицима дају, поред описних и бројчане оцене.

С обзиром на то да у електронском дневнику, који сада имају све школе, бројчане оцене из овог педмета нису могуће, те оцене, сугерише Министарство, наставници би требало да уписују у своју педагошку документацију и евиденцију, то јест у своје нотесе.

Овакву препоруку Министарство образлаже чињеницом да ће измене које се сада предлажу бити примењиване чим се усвоје. Иако сада по Закону наставници другог страног језика немају право да бројчано оцењују петаке, биће у обавези да им на крају првог полугодишта закључе бројчане оцене.

Ову препоруку наставници, нарочито они у Војводини, где се прво полугодиште завршава 24. децембра, свакако би требало да послушају, јер ће иначе бити у ситуацији да на брзину описне преводе у бројчане оцене.

Аутор: Д. Девечерски

Извор: Дневник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама