Вртић у ком групе броје осморо деце, једе се здрав хлеб, гаји поврће и истражује природа

28 марта, 2019

Адаптација детета на вртић представља једну од најстреснијих ситуација са којима се родитељи и деца суочавају. Како ће тај период протећи зависи од много фактора: припремљености детета, става родитеља према вртићу и васпитачицама, нивоа стреса који родитељ осећа па га, несвесно, преноси на дете, али и од васпитачица које уз то дете проведу већи део дана. Кад се адаптација заврши, ваше дете ће у том простору, са тим људима, проводити већи део свог дана. Не треба да вам говоримо колико је важно да, када бирате вртић, отворите „четворе очи”. Питајте све што вас занима: како се суочавају са дечјим испадима беса, како реагују у случају насиља међу децом, колике су групе, како проводе дан, шта једу, како ћете ви знати да ли и колико ваше дете напредује… Нешто од ових питања ми смо поставили Тањи Петричевић, директорки вртића 5 плус.

Нови Београд добио је нову, по много чему посебну предшколску установу. Можете ли нам рећи шта је то што издваја 5 плус од осталих вртића?

Мотив оснивања Предшколске установе 5 плус био је велика љубав у раду са децом и мотив да створимо вртић по мери детета и родитеља. Проводећи време са децом и њиховим родитељима на радионицама Мали Питагора, у школи коју водим већ пета година, често сам слушала о незадовољству вртићима које деца похађају. Велике групе, неадекватна адаптација, недовољно стручно особље… У мојој глави креирала се слика идеалног вртића… Тако је у октобру пошле године почела са радом Предшколска установа 5 плус, право место где ће наша деца бити васпитавана са љубављу, где су им омогућени садржаји који ће их подстицати да стекну самопоуздање, открију своја интересовања, воле себе, другаре и буду оно што јесу.

Наше групе су мале и броје 8 деце.

Шта је то концепт 6К? Зашто је он важан за развој сваког детета?

Концепт 6К чини шест вештина – комуникација, кооперација, креативне иновације, коначно самопоуздање, критичко мишљење, конкретан садржај. Ове вештине деца савладавају кроз пројектни приступ који примењујемо. Па тако смо на основу испитивања дечјих интересовања и њихове иницијативе у јануару кренули у авантуру пројекта  “Животиње широм света”. Упутили смо се у истраживање кроз различите подтеме. Игре и активности су такве да су животиње у главној улози – правимо их од различитих материјала, испитујемо њихова станишта, опонашамо их, истражујемо чиме се хране… Животиње интегришемо у све области рада. Нпр. крај марта и почетак априла нам је период када деца учествују у прављењу садница на нашој тераси. Искористићемо прилику да причамо о томе каква је веза имеђу биљака и животиња и ко су то биљоједи. Животиње смо интегрисали и у часове музике и математике. Па су и бројеви на радионицама Малог Питагоре добили облик неке животиње. 🙂 Ускоро нас као један од резултата овог пројекта очекује посета зоо врту.

Како изгледа сарадња са родитељима? На сајту постоји посебна секција у оквиру које родитељи могу пратити активности и развојни портфолио свог детета.

Тако је. Увели смо „онлајн“ развојне мапе, где сваки родитељ за своје дете из месеца у месец прати индивидуални извештај о напредовању према областима – извештај васпитача, предавача музике, математике, језика. На порталу на свакодневном нивоу размењујемо информације које су значајне за родитеље, попут јеловника, фотографија, обавештења и дешавања у вртићу. За себе кажемо да смо „партнери родитељима у образовању деце“.

Квалитетан однос са родитељима и децом можете изградити једино ако сте индивидуално посвећени сваком детету, а то нам дозвољавају наши услови рада који подразумевају осморо деце у групи.

На који начин се у вашем вртићу брине о физичком здрављу деце?

Деца два пута недељно имају физичко васпитање са професором физичког. Часови физичког обухватају програм основа атлетике, гимнастике, спортова са лоптом, ритмике и корективне вежбе. С обзиром на богато окружење и локалну средину у којој се вртић налази, много шетамо и истражујемо околину.

Кажу и да здравље на уста улази, па верујемо да је важно да деца уче да припреме своју храну, као и то шта једу људи у различитим крајевима света. Један од пројеката који смо покренули јесте и “Кухиње деце света”. Сваког месеца сазајемо више о томе како се хране деца у другим деловима света. Прва тема била је Италија, затим Кина, а сада нас чека искуство упознавања културе у исхрани Француза.

Храна коју наши малишани једу припремљена је на здрав начин. У припреми хране користи се увек сезонско, свеже воће и поврће и свеже месо. Хлеб који деца једу прави се од ражаног, спелтиног и хељдиног брашна.

Шта то, по вама, чини доброг васпитача?

Наше васпитаче бирамо по томе колико воле свој посао, колико добро познају психологију детета и колико су добри аниматори. Оно што је обавезно, јесте да буду деца у души! Знамо колико је искуство битно, али и шта доноси енергија младих људи, тако да комбинујемо да у сваком тренутку имамо искусне васпитаче и оне са мање искуства, али са пуно енергије и идеја. Сви васпитачи су под менторингом искусног педагога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Вртић у ком групе броје осморо деце, једе се здрав хлеб, гаји поврће и истражује природа

  1. Ivana каже:

    Bravo ??? Sjajna vizija❤

  2. Jelena каже:

    Kakva reklama,bravo za marketing!!!Moja deca su se sjajno socijalizovala i vaspitno-obrazovala u drzavnom vrticu na Zvezdari u grupi od 40-oro,dece…vaspitaci puni empatije,entuzijazma i pravi profesionalci..Hvala im na tome beskrajno!Goca i Jeca su zauvek u srcima moje dece i nas kao porodice

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама