Вртићи више неће издавати одбијенице, формира се комисија

Родитељи који не буду успели да упишу децу у неку од државних предшколских установа више неће добијати одбијенице директно од вртића, већ ће субвенције за упис у приватну установу морати претходно да им одобри надлежни Секретаријат за образовање и дечију заштиту.

Листе неуписане деце вртићи ће слати градској комисији на одобрење, недавно је објаснио секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак.

Увођење ове новине надлежни су оправдали тиме да се број приватних вртића драстично повећао, према неким подацима за скоро осам пута, али да велики број њих не задовољава основне критеријуме квалитета, почевши од законом прописаних просторија, дворишта или опреме коју треба да поседују. Како је Славко Гак недавно изјавио, од увођења субвенција Града, отварање приватних вртића постало је уносан бизнис, а њихов број изједначен је се бројем државних. Зато ће током ове године, како је најавио, бити појачана контрола услова, верификације али и обима субвенционисања.

– Убудуће ће државни вртићи Секретаријату достављати листе деце за коју нема места, а комисија која ће заседати сваког месеца, одобраваће издавање одбијеница. Не може остати неуписано дете чија су оба родитеља запослена или је у групи приоритета, као треће и свако наредно дете, а да место или субвенцију добије неко коме вртић није опција – изјавио је Гак недавно.

Тиме ће се избећи, како је објаснио, да без места у вртићу остану деца, примера ради, из породица где су оба родитеља запослена, а ипак имају проблем да плаћају приватни вртић чак и уз субвенције, или пак да дозволу добије неко ко једноставно жели да му дете похађа приватни вртић и има средстава да то и плати.

Због огромног броја приватних вртића који су напрасно почели да се отварају од увођења система субвенција, Секретаријат је, у више наврата обавио и ванредне инспекцијеске контроле у јесен прошле године, чији су резултати показали оправданост тог потеза. Наиме, испоставило се да је велики број приватних установа Секретаријату достављао нетачне податке о долазности деце, а провере су плански рађене управо у предшколским установама које су током летњих месеци пријављивале велики број присутне деце упркос чињеници да је то период када су годишњи одмори, и сваке године, веома мали број деце долази у вртиће.

Осим „лажирања“ броја деце која долазе сваког дана у вртић и броја оброка који се на основу тога наручују, просветна инспекција је утврдила и веома лошу противпожарну заштиту у великом броју приватних вртића. С обзиром да Град рефундира новац приватницима управо на основу података који вртићи сами шаљу, уколико су подаци о долазности деце „штимовани“, то може да буде и основ за скидање са листе за рефундацију, а могуће и затварање установе. Било је чак и оних који податке нису ни достављали, под изговором да „не воде евиденцију“, иако су законски обавезни да то чине. У тренутку контроле, према подацима Града, рефундирао се новац за више од 16.000 деце у чак 332 дечије установе.

Оно што је, међутим, забринуло многе родитеље чија деца већ бораве у приватним вртићима уз субвенције, од којих су се неки јављали и нашој редакцији за помоћ, јесу кашњења уплата Града, током неколико месеци на преласку из прошле у ову годину.

– Врло смо се забринули јер нисмо имали информације зашто се то дешава и да ли ће новац уопште бити уплаћен, а ни мој супруг ни ја нисмо у могућности да издвојимо толики новац како би исплатили вртићу. И док ми плаћамо око шест хиљада динара месечно, субвенција Града је још 19.000, и то у вртићу који је међу јефтинијима у граду. Када тај новац не легне на рачун ми заиста немамо толику суму да уплатимо- каже за Данас једна забринута мама, која није желела да се представља, али ни да помињемо вртић у који је њено дете уписано.

Док се родитељи у сличним ситуацијама боре са непланираним трошком до кога није ни требало да дође, Секретаријат и вртићи пребацују кривицу једни на друге, а до тачног одговора зашто се то десило нисмо дошли. На питања родитеља зашто уплате касне, из Секретаријата одговарају да су кривци вртићи који не достављају документацију на време па због тога ни новац не може да буде уплаћен на време. С друге стране, из једне од приватних установа која редовно испуњава своје обавезе, истог датума сваког месеца, незванично смо добили одговор да је у надлежном Секретаријату дошло до „неких грешака и проблема“, због чега је исплата тих месеци каснила.

Више на: Данас