За само један викенд, реците збогом пеленама

2 јуна, 2017

Прије него што кренете испробати ову викенд-тренинг методу, педијатар Сеарс саветује да родитељ провери је ли дете уопште спремно за тренинг.

Родитељи су већином склони томе да ђецу на ношу привикавају поступно кроз неколико недеља или месеци и напредују брзином која одговара ђетету.
Међутим, неки би се врло радо ухватили укоштац с брзим течајем преко викенда или годишњег одмора. Ако сте једни од тих, доносимо вам викенд-тренинг методу коју су осмислили доктор медицине Wиллиам Сеарс и медицинска сестра Мартха Сеарс. Овај познати брачни пар при самом је врху свјетске листе најчитанијих и нацјењењених аутора из подручја неге и одгоја детета.
Др. Вилиам Сеарс своје је искуство стекао у најпознатијим дечјим болницама у свету, а педијатријом се бави више од тридесет година.
Прије него што кренете испробати ову викенд-тренинг методу, педијатар Сеарс саветује да родитељ провери је ли дете уопште спремно за тренинг.
Ово су неки од знакова који упућују на то да је дете довољно развијено и спремно на привикавање на ношу: опонаша вас кад обављате нужду, говором показује друге осећаје, попут глади, разуме једноставне захтеве попут “иди по лопту”, почиње скидати пелену кад је мокра или натопљена, истражује делове тела којима обавља нужду.
Припрема
Усресредите се на игру
На приближавање викенда гледајте као на интензивно дружење с дететом. Kада је дете будно, ви ћете непрекидно бити уз њега и пазити на сваки телесни знак који упућује на пражњење црева или нокраћног мехура. Ако можете, одгодите све остале обвезе.
Одаберите право вријеме
Брзо привикавање на не планира се када је дете у негативној фази. Привикавање планирајте када су временске прилике такве да је дете добро расположено, а ако превлада ложе расположење, све одгодите за касније.
Планирајте унапријед
Дан унаприед најавите детету да је сутра “посебан дан.” Можете му рећи: “Играт ћемо посебну игру.” Израз “посебну игру” поновите више пута током дана.
Загриејте се прије игре
И даље истичите да је ово посебан дан и реците детету да ћете данас радити нешто посебно. Можете му рећи: “Играт ћемо се да више не носимо пелене и на заход ћемо ићи као мама и тата.” Дете додатно подстакните и тиме да ће на заход ићи као нпр. старији брат или сека, ако их има. Своје узбуђење пренесите и на дете.
Одаберите прикладну одећу
То на пример може бити дететова одећа за прославу рођендана, ако је у складу с временским приликама. Молимо, без пелена. Детету покажите гаћице за привикавање. То су његове посебне гаћице. Покажите му како да обуче посебне гаћице, како да их гурне према доље и поновно навуче.
Фотографишите га и слике покажите детету. Свлачење и навлачење гаћица демонстрирајте пред огледалом.
Расподелите опрему
Изнесите “посебне награде.” Једно по једно откријте оруђе којима ћете се служити: кахлицу седалицу, лутку која пишки и други прибор, гаћице за привикавање, наградне налепнице и остале награде.
Вежбе и помоћ приликом седења
Вежбе седења
Вежбајте седети на кахлици “баш као мама и тата.” Kахлицу седалицу- ношу ставите уз свој столац, седите заједно и чаврљајте.
Упутство за употребу
Док седите, можете читати сликовницу о привикавању на ношу.
Одредите сигнале
Детету упућујте изразе попут “дођи на ношу”, “хајде да пишкиш” или “дођи да какиш.”
Вежба одласка на заход и онога што се онде чини
Нека вас дете гледа како идете на заход.
Лутка која пишки
Вежбајте помоћу лутке која мокри и притом објашњавајте сваки корак: скидање, пресвлачење и пражњење кахлице у заход.
Игра почиње
Ако дете чучне, знат ћете да је време за обављање нужде. Погледавање и хватање за место на којем се налази или се налазила пелена такођер сигнализирају да ће се ускоро нешто догодити. Посматрајте дете. Чим чучне, реците му “иди на ношу” и упутите га према кахлици седалици. Цели дан подсећајте дете да иде на ношу чим приметите да му је сила. Ноша нека буде у средишту збивања.
Награде
Ако је дете цели први дан успешно, припишите то почетничкој срећи. Очекујте и доста лажних узбуна, јер ће дете схватити да ће мама и тата дотрчати чим чучне. Kада погодите и дете ставите на ношу пре него што обави нужду или ако само потрчи према ноши, наградите га неким изненађењем.
Ноћу направите паузу
Након успешног привикавања на заход преко дана, барем још неколико недеља не очекујте да ће дете и ноћу бити без пелена. Ако овакво привикавање на заход не делује, немојте мислити да сте лош учитељ или предбацивати детету. Можда ваше дете треба нешто опуштенији приступ. Потреба за пеленом ће свакако проћи.
Извор:  klinfo.rtl.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "За само један викенд, реците збогом пеленама

  1. Marijana каже:

    A sta raditi kada dete izadje napolje da se igra ili krenemo kod nekoga u goste?Ne mozemo ceo dan provesti u kuci a lepo je vreme…

    1. Milica каже:

      Ja sam svoju bebu odvikla u aprilu sa 17 mjeseci, samo sam skinula i nisam vise stavljala! Bilo je u hladno i još uvijek minusa a išli smo vani Non stop, nosiš presvlaku! Ja nisam zelila da mi djevojčica dočeka ljeto u peleni, vrućina i plastika… fuj! Samo treba odlučiti par dana očajno ali posle traži i prepoznaje. A sin je ostavio u januaru 2 dana je bilo potrebno, jer je imao skoro dvije!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама