Забавне игре за јачање тимског духа и поверења међу ученицима

Срећни ученици боље уче. То је свима јасно. Ако створите пријатно окружење тако што ћете навести ученике да раде заједно поштујући једни друге, имате веће шансе да их мотивишете да постигну и боље академске резултате.

Активности изградње заједништва (или како се то сад популарно каже „тим билдинга“) савршени су за јачање ових вештина. Представљамо вам примере активности које је лако спровести у учионици или на ходнику. А можете их практиковати и у школском дворишту.

Преко електричне ограде

Ово је добро позната активност за изградњу заједништва. Замислите да су двa столa омотана електричном жицом у висини отприлике једног метра. Ако га додирнете, мртви сте. Што је још горе, сви су чланови ваше групе мртви, јер група мора остати повезана. Задатак је прећи преко ограде држећи се за руке. То је прави изазов, јер не може свако лако да прекорачи ограду, па је за успех потребан прави тимски рад.

Људски чвор

Још једна класична игра за изградњу заједништва. Поређајте ученике у круг у стојећем положају. Ученици пружају десну руку према средини. Ухвате се десном руком с особом преко пута, а затим на исти начин левом руком ухвате руку новог партнера. Сад се морају „одмрсити” провлачећи се поред, испод или изнад колега не испуштајући руке.

Учионица се смањила

Ученици морају да се организују тако да се уклопе у простор који се убрзано смањује. Поделите ученике у две групе које ће се међусобно надметати. Обе групе стоје у претходно одређеном простору у учионици. Учитељ затим смањује простор конопцем или рецимо малим чуњевима. Ученици морају наћи начин да се сместе унутар ограниченог простора. Група чији чланови успеју да се сви сместе у најмањи простор побјеђује.

Остани на хоклици

За ову игру у учионици ученици морају бити флексибилни и уравнотежени. Обезбедите столицу или још боље хоклицу за сваког ученика. Све столице треба да буду поређане у низу. Сваки ученик стоји на једној столици. Тад им учитељ да задатак, да се поређају по одређеном редоследу. На пример: „Сад се поређајте с лева на десно, од најмлађег до најстаријег.” Ученици морају да промене места не силазећи са столице и не дотичући тло. На овај начин ученици имају прилику да се боље упознају. Учитељ може рећи ученицима да се поређају по висини или абецедном реду. Ученици морају да промене позицију пазећи да не гурну другара са столице. Заједнички рад је кључан.

Обрни тепих

Поделите ученике у три тима. Сваки тим стоји на једном тепиху или ћебенцету, остављајући око четвртину површине тепиха празним. Задатак је преокренути тепих на другу страну не напуштајући га. То значи да морају деловати заједно како би сваки члан тима на крају стајао на другој страни тепиха.

Минско поље

Одаберите површину облика квадрата у вашој учионици и означите је, рецимо, лепљивом траком. Затим унутар омеђеног простора распоредите пластичне чуњеве или чаше, па ће тако простор постати „минско поље”. Поделите ученике у парове. Један ученик с повезом на очима мора прећи „минско поље” пазећи да не сруши пластичне чуњеве. Други ученик га наводи прецизним упутствима како не би активирао „мину”.

Слепи уметник

Поделите ученике у парове. Један ученик добија цртеж који сте претходно припремили. У идеалном случају, цртеж би требало да буде повезан с градивом које тренутно прелазите.

Ученик који држи цртеж даје упутства свом партнеру који мора да нацрта исти цртеж, с тим да не сме да види изворну слику. Ако желите да игру учините занимљивијом, можете поставити разне услове, попут тога да није допуштено постављати питања или да се мора цртати руком којом се не пише.

Пронађите времена за активности које потичу изградњу заједништва, а које јачају поверење међу ученицима. Не само првог дан школе, већ сваких неколико недеља током целе године.

Извор: www.bookwidgets.com

Приредила: А. Цвјетић