Учитељица предлаже игре које припремају дете за почетно писање

1 септембра, 2021

Важан задатак припреме деце за полазак у школу јесте оспособљавање за учење писања. То је изузетно сложена психофизиолошка, моторичка и механичка вештина и захтева мисаону активност анализе и синтезе, као и уопштавања, што је неопходно за прекодирање фонема (гласова) у графеме (слова).

Моторичке способности детета развијају се од рођења, растом и сазревањем, али се могу подстицати и усавршавати различитим активностима.

Развоју графомоторичких способности, које се убрајају у фину моторику, претходи развој крупне моторике, која подразумева способност извођења покрета тела, ногу и руку уз одређену контролу.

Развој крупне моторике и координацију покрета код деце подстичу различите врсте игара на отвореном, игре лоптом, скакање, прескакање, трчање, пливање, пењање, силажење и слично.

Деца морају да задовоље потребу за кретањем. Алтернатива томе не постоји.

Поред слободне игре на отвореном и времена за неструктуриране активности у кући, деца би требало да се кроз одређене вођене игре припреме за почетно писање. Неке од корисних активности су:

  • премештање предмета из руке у руку,
  • сакупљање ситних предмета,
  • сецкање, лепљење,
  • мешење теста, глине, пластелина,
  • креирање слике уз помоћ боцкалица,
  • слагање слагалица,
  • игра кликерима,
  • низање перлица, мотање вунице
  • провлачење између прореза пластичних чаша…

Веома корисна је и игра коју сам играла са својим ђацима, а која се зове Тип-тап.

Игра се прстима тако што при изговору сваке речи прсти обе руке додиривањем образују слику, која се мења у ритму у којем се песмица изговара.

Тип, тап, тип-тап, типа, тапа, ти, малог зеку весељака у шуми лове сви.

Бззз, бззз, бззз, бззз, шта то зуји тако?

То је пчела радилица што мед прави лако.

Дум, дум, дум, трапа, трапа, трапа, појео сам мед и у шуми направио ред.

Још крушке да омлатим, па у зимски сан да се вратим. 

Цртање је најприроднија вежба за развој графомоторичких вештина. Понављање цртања мотива на убрусима, салветама и сличним површинама захтева концентрацију и одлична је активност.

Погодни мотиви за то су: витражи, црепови на крову, стубови, кукуруз, сунцокрет, годови дрвета, чипке, ћилими. Цртање ћилима и чипке су се показали као идеалан подстицај у мотивисању деце за развој графомоторичке вежбе.

Практиковање ликовних техника у раду са децом у оквиру припреме за почетно писање и читање повољно утиче и на развој естетско-ликовних склоности.

Аутор: Бојана Пешић, професор разредне наставе и педагошки саветник из Ниша

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама