Закон о запосленима у јавним службама: За исти посао у свакој служби плата ће бити иста

После више одлагања, закон о запосленима у јавним службама требало би да буде усвојен крајем месеца, а за усвајање су припремљене и измене Закона о систему плата у јавном сектору. Циљ тих прописа је да се створи стручна и ефикасна јавна управа од које би грађани добијали квалитетнију услугу. С друге стране, синдикати су против, како кажу, цепања радног законодавства и истичу да се тиме праве разлике између запослених у јавном и приватном сектору.

Квалитет и знање биће главни критеријуми за запошљавање у јавним службама, и то искључиво преко конкурса, обећавају надлежни. Уз то, кажу, праведно ће се мерити свачији учинак и на основу тога моћи ће да се напредује. За исти посао у свакој служби плата ће бити иста. Нови прописи требало би да се примењују од јануара, али ништа ново, бар за почетак, не уносе у зараде.
“Оно што овај закон гарантује је да нема смањивања зарада никоме у моменту примене овог закона, чак и ако буде распоређен на радно место које би имало за реперкусију по овом закону – одређивање плате ниже у односу на ону коју је имао – том ће се задржати плата и она ће трајати док у том платном разреду не стекне и не достигне тај ниво зараде”, наводи Зоран Касаловић, државни секретар у Министрству државне управе и локалне самоуправе.
Владимир Михајловић из Центра за европске политике наводи да је то дискутабилна одлука с тим што је то резултат очувања социјалног мира.
“Ако је неко дуги низ година примао више него што заслужује, ако тако кажемо, да ли је оправдано да он наставља да прима и у будућем периоду тај износ, ту плату, иако се по методологији по којој буде извршено вредновање заправо показало да он не заслужује, тако да је то заиста дискутабилна одлука с тим што је то резултат очувања социјалног мира”, објашњава Михајловић.
Синдикати подржавају идеју “за исти посао иста плата”, али, кажу, у нашим условима, разврставање радних места у платне групе и платне разреде је тешко. Против су одредбе према којој запослени, уз своју сагласност, може да ради на пример и 70 сати недељно, што се, подсећају, коси са Законом о раду. Неприхватљиве су им још неке одредбе.
“Предвиђен је додатак – увећање плате за додатно оптерећење, рецимо да радите најмање десет дана неке друге послове, а морате да радите и своје послове и за то да добијете неку надокнаду од четири одсто основне плате, просто недопустиво”, објашњава Душко Вуковић из Савеза самосталних синдиката.
Лекарима смета то што не знају која занимања ће бити у истој платној групи. Да ли ће је делити, рецимо, са административним радницима. Траже да се њихова професија издвоји од других због специфичности.
“Доктор који оперише и доктор који ради у дому здравља вероватно неће бити у истој платној групи и истој платној категорији, али једноставно, у односу на друге запослене, како у здравству тако и у другим јавним службама, може практично доћи до губитка награде за оне који се баве одговорнијим послом него неки други”, наводи др Милан Динић, председник Лекарске коморе Србије.
У ресорном министарству кажу да ће размотрити све критике и предлоге. Као добре одредбе у Нацрту закона о запосленима у јавним службама, стручњаци истичу то што је предвиђен много бољи систем оцењивања од постојећег који се примењује за државне службенике. Само што, кажу, треба обезбедити средства за примену прописа о напредовању у служби.
Извор: РТС