Zakon tera učitelja u penziju, roditelji ga ne daju!

26 aprila, 2018

Milovan Marinković, učitelj OŠ „Dositej Obradović“ iz Vranja, sa učenicima svog III/1 razreda neće moći da ostane do kraja četvorogodišnjeg školovanja, jer ove godine mora u penziju.

Marinković 9. septembra puni 45 godina radnog staža, pa i stažom i godinama ispunjava uslov za odlazak u penziju, čemu se izuzetno protive njegovi učenici, a posebno njihovi roditelji.
Roditelji su do sada održali više sastanaka sa odgovornima u sistemu obrazovanja, sa osnovnim ciljem da se nađe zakonski osnov i dozvoli učitelju Marinkoviću da sa ovim razredom radi još godinu dana, do ne prežu u više razrede.
– Učinili smo sve što je u našoj moći, pa smo čak sačinili i peticiju koju je potpisalo 45 roditelja učenika škole, sa ciljem da nam se izađe u susret – kaže jedan od roditelja Ivica Đorđević i dodaje da bi u ovakvim uslovima prosvetne vlasti morale da nađu rešenje koje će biti u funkciji učenika, a ne na strani nakaradnog zakona.
Kako pravno stvari stoje, biće da se zakon mora poštovati, uprkos željama roditelja, na šta pažnju skreće i direktorka škole Aleksandra Manić.
– Učitelj Marinković 9. septembra puni 65 godina života, pa polazeći od odredbe zakona, nema pravnog osnova da poslodavac zaposlenom produži radni odnos – kaže direktorka Manić.
Isto mišljenje zastupa i prosvetni savetnik Jovica Stevanović, koji kaže da nema pravnog osnova da nastavnik, nakon navršenih 65 godina života, ostane u radnom odnosu.
– U ovom slučaju je pedagoško opravdanje možda na strani roditelja, ali zakonski ovde su stvari čiste i tu ne sme da bude popuštanja, – kaže Stevanović.
Autor: R. Irić
Izvor: Vranjske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Zakon tera učitelja u penziju, roditelji ga ne daju!

  1. flafibani kaže:

    Ko kaze da ne moze?
    Moze da radi i dok je u penziji, tako sto ce biti prijavljen na privremeni poslovi.
    120 radnih dana u godini. Taman da 2019 zavrsi IV razred.

  2. Ljilja kaže:

    Toliko ucitelja su tehnoloski viskovi a penzioner bi jos da radi!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama