Закон тера учитеља у пензију, родитељи га не дају!

април 26, 2018

Милован Маринковић, учитељ ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Врања, са ученицима свог III/1 разреда неће моћи да остане до краја четворогодишњег школовања, јер ове године мора у пензију.

Маринковић 9. септембра пуни 45 година радног стажа, па и стажом и годинама испуњава услов за одлазак у пензију, чему се изузетно противе његови ученици, а посебно њихови родитељи.
Родитељи су до сада одржали више састанака са одговорнима у систему образовања, са основним циљем да се нађе законски основ и дозволи учитељу Маринковићу да са овим разредом ради још годину дана, до не прежу у више разреде.
– Учинили смо све што је у нашој моћи, па смо чак сачинили и петицију коју је потписало 45 родитеља ученика школе, са циљем да нам се изађе у сусрет – каже један од родитеља Ивица Ђорђевић и додаје да би у оваквим условима просветне власти морале да нађу решење које ће бити у функцији ученика, а не на страни накарадног закона.
Како правно ствари стоје, биће да се закон мора поштовати, упркос жељама родитеља, на шта пажњу скреће и директорка школе Александра Манић.
– Учитељ Маринковић 9. септембра пуни 65 година живота, па полазећи од одредбе закона, нема правног основа да послодавац запосленом продужи радни однос – каже директорка Манић.
Исто мишљење заступа и просветни саветник Јовица Стевановић, који каже да нема правног основа да наставник, након навршених 65 година живота, остане у радном односу.
– У овом случају је педагошко оправдање можда на страни родитеља, али законски овде су ствари чисте и ту не сме да буде попуштања, – каже Стевановић.
Аутор: Р. Ирић
Извор: Врањске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Закон тера учитеља у пензију, родитељи га не дају!

  1. flafibani каже:

    Ko kaze da ne moze?
    Moze da radi i dok je u penziji, tako sto ce biti prijavljen na privremeni poslovi.
    120 radnih dana u godini. Taman da 2019 zavrsi IV razred.

  2. Ljilja каже:

    Toliko ucitelja su tehnoloski viskovi a penzioner bi jos da radi!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама