Жалбу на упис у вртиће уложио сваки 5. родитељ

23 јуна, 2018
На упис у вртиће стигло 3.378 приговора, без Новог Београда. Највише незадовољних у Земуну, на Вождовцу и Чукарици

Сваки пети родитељ досад је поднео жалбу на прелиминарну листу за упис у вртиће, док ће у Новом Београду то моћи да учине до 27. јуна. Како сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечју заштиту, предшколске установе примиле су 3.378 жалби. Највише незадовољних мама и тата било је у Земуну, на Вождовцу и Чукарици.
За упис у вртиће на Чукарици стигло је 2.239 захтева, а поднето је 608 жалби. Предшколска установа “Др Симо Милошевић” у Земуну примила је 1.968 пријава за упис, а прелиминарном ранг-листом незадовљно је 565 родитеља. Исти број жалби примила је и ПУ “Чика Јова Змај” на Вождовацу, где је за упис конкурисало 2.188 малишана. Прошле године стигло је 5.363 приговора, а позитивно је решен 1.841. Уписне комисије ће размотрити пристигле жалбе, након чега ће се објавити коначне листе уписане деце. Из секретаријата поручују родитељима који нису уписали децу у првом кругу, да се наставља субвниционисање боравка у приватним вртићима, као и отварање нових места адаптацијом простора у школама.
– У старту смо у бољој позицији у односу на прошлу годину, са око 10 одсто слободних места више, са мањим бројем захтева и одобравањем додатних 20 одсто – каже Славко Гак, секретар за образовање и дечију заштиту. – Ове године у плану је адаптација дела простора у још шест основних школа – Јован Цвијић, Палилула, Сутјеска, Земун, Радивоје Поповић, Земун, Ђуро Стругар, Нови Београд, Ратко Митровић, Нови Београд и Владимир Роловић (део издвојеног одељења), али и адаптација дела просторија општине Врачар, простора у Сурчину и Сопоту, те три пословна објекта Министарства одбране.
Прошле године су адаптацијом простора отворена три вртића, у оквиру школа – “1.300 каплара” на Звездари, “Војводе Мишића” на Савском венцу и дела библиотеке у Овчи. Скоро 60 процената укупно пристиглих захтева за београдске вртиће примило је пет највећих предшколских установа – Нови Београд, Чукарица, Вождовац, Земун и Звездара. Најмањи број захтева поднет је у Барајеву, Сопоту и на Савском венцу.

Никад више деце

– У oвом тренутку имамо “историјски” број уписане деце, око 73.000 у државним и приватним вртићима, уз субвенцију града, што је за око 25.000 деце у систему предшколског образовања више у односу на период од пре пет година – каже Гак. – Број захтева је нагло повећан смањивањем цене вртића на 5.590 динара.

Б. Борисављевић
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама