Žalbu na upis u vrtiće uložio svaki 5. roditelj

jun 23, 2018
Na upis u vrtiće stiglo 3.378 prigovora, bez Novog Beograda. Najviše nezadovoljnih u Zemunu, na Voždovcu i Čukarici

Svaki peti roditelj dosad je podneo žalbu na preliminarnu listu za upis u vrtiće, dok će u Novom Beogradu to moći da učine do 27. juna. Kako saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, predškolske ustanove primile su 3.378 žalbi. Najviše nezadovoljnih mama i tata bilo je u Zemunu, na Voždovcu i Čukarici.
Za upis u vrtiće na Čukarici stiglo je 2.239 zahteva, a podneto je 608 žalbi. Predškolska ustanova “Dr Simo Milošević” u Zemunu primila je 1.968 prijava za upis, a preliminarnom rang-listom nezadovljno je 565 roditelja. Isti broj žalbi primila je i PU “Čika Jova Zmaj” na Voždovacu, gde je za upis konkurisalo 2.188 mališana. Prošle godine stiglo je 5.363 prigovora, a pozitivno je rešen 1.841. Upisne komisije će razmotriti pristigle žalbe, nakon čega će se objaviti konačne liste upisane dece. Iz sekretarijata poručuju roditeljima koji nisu upisali decu u prvom krugu, da se nastavlja subvnicionisanje boravka u privatnim vrtićima, kao i otvaranje novih mesta adaptacijom prostora u školama.
– U startu smo u boljoj poziciji u odnosu na prošlu godinu, sa oko 10 odsto slobodnih mesta više, sa manjim brojem zahteva i odobravanjem dodatnih 20 odsto – kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu. – Ove godine u planu je adaptacija dela prostora u još šest osnovnih škola – Jovan Cvijić, Palilula, Sutjeska, Zemun, Radivoje Popović, Zemun, Đuro Strugar, Novi Beograd, Ratko Mitrović, Novi Beograd i Vladimir Rolović (deo izdvojenog odeljenja), ali i adaptacija dela prostorija opštine Vračar, prostora u Surčinu i Sopotu, te tri poslovna objekta Ministarstva odbrane.
Prošle godine su adaptacijom prostora otvorena tri vrtića, u okviru škola – “1.300 kaplara” na Zvezdari, “Vojvode Mišića” na Savskom vencu i dela biblioteke u Ovči. Skoro 60 procenata ukupno pristiglih zahteva za beogradske vrtiće primilo je pet najvećih predškolskih ustanova – Novi Beograd, Čukarica, Voždovac, Zemun i Zvezdara. Najmanji broj zahteva podnet je u Barajevu, Sopotu i na Savskom vencu.

Nikad više dece

– U ovom trenutku imamo “istorijski” broj upisane dece, oko 73.000 u državnim i privatnim vrtićima, uz subvenciju grada, što je za oko 25.000 dece u sistemu predškolskog obrazovanja više u odnosu na period od pre pet godina – kaže Gak. – Broj zahteva je naglo povećan smanjivanjem cene vrtića na 5.590 dinara.

B. Borisavljević
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama