Запошљавање у просвети: Министарство ће проследити упутство руководиоцима школских управа

9 јануара, 2020

Велики број просветних радника добиће ове године стални посао. Кандидати ће бити бирани на конкурсима, али ће се водити рачуна о наставницима који су већ у систему и који годинама раде на одређено, рекао је министар Шарчевић.

Министар додаје да у просвети на одређено тренутно ради 20000 људи, док из Уније синдиката просветних радника тврде да Информациони систем Доситеј бележи невероватних 33584 људи запослених на одређено.

Foto: Canva

На јучерашњем састанку поводом укидања забране запошљавања министар је разговарао са репрезентативним синдикатима, а након састанка, о приоритетима приликом запошљавања из УСПРС кажу следеће:

“С обзиром на то да је Закон о основама система образовања и васпитања решио ово питање у члану 152 и 153, радне подгрупе при школским управама сагледаваће приоритете приликом давања сагласности за расписивање конкурса, и слаће их најпре МПНТР-у, а онда и надлежној Комисији Владе Републике Србије. Велику улогу у томе имаће основне синдикалне организације, при давању мишљења за пријем у радни однос на неодређено, јер је он дефинисан чланом 6 Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.”

МПНТР ће, по договору са састанка, проследити упутство руководиоцима школских управа, радним подгрупама и директорима основних и средњих школа. Оно ће садржати начин поступања, као и приоритете по годинама чекања на пријем и то тако да се прво расписују конкурси за радна места упражњена пре ступања на снагу забране запошљавања.

– Ово ће бити снажна популациона мера, јер ћемо женама запосленим у просвети дати већу сигурност, биће им лакше да оснују породицу, рађају, реше стамбено питање, јер сада ни кредит не могу да узму – наглашава министар Шарчевић. – Запошљавање ће и даље одобравати комисија Владе Србије, али је планирано да оно буде масовније, да се попуњавају радна места на којима људи годинама раде на одређено време.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама