Zaštita dečjih zuba od karijesa – 50% popusta na zalivanje fisura u Dental Vorteksu

16 maja, 2022

Treća nedelja u maju obeležava se u Srbiji kao Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba. Ove godine je to od 16. do 23. maja.

Poznato je da se mlečni zubi brzo i lako kvare, naročito ukoliko je oralna higijena deteta loša.

– Zubnim kvarovima kod dece doprinosi i neadekvatna ishrana, koja između ostalog uključuje ogromnu količinu nezdravih ugljenih hidrata poput slatkiša, grickalica, gaziranih i običnih sokova i slično. – kaže dr Dubravka Jovanović, stomatolog i osnivač ordinacije Dental Vorteks.

Ono što je, ipak, manje poznato, jeste činjenica da se, pored izbegavanja šećera i dobre higijene, može uraditi još nešto kako bi se zubi zaštitili od karijesa. A to je procedura zalivanja fisura.

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, ordinacija Dental Vorteks obezbedila je 50% popusta na usluge zalivanja fisura zuba kod dece, koji će važiti do kraja maja. Dental Vorteks nalazi se na Zvezdari, u novom stambenom kompleksu East side, a telefone za informacije i zakazivanje potražite OVDE.

Zalivanje fisura u stomatologiji predstavlja veoma značajnu preventivnu meru. Kada je u pitanju održavanje oralne higijene i zdravlja zuba, važnost ove procedure se sastoji u tome što ona može doprineti tome da se preduprede mnogobrojni problemi – prvenstveno karijes.

Šta je zalivanje fisura?

Grizna površina bočnih zuba (mlečnih i stalnih) sačinjena je od mnogobrojnih jamica, udubljenja i žlebova.

– Sve to čini fisurni sistem zuba. Upravo fisure predstavljaju mesta na kojima počinje nastanak karijesa, čije lečenje može biti veoma naporno, dugotrajno, a u najtežim slučajevima i nemoguće. – kaže dr Jovanović i dodaje da u savremenoj stomatologiji postoji procedura koja uspešno sprečava pojavu karijesa.

– Zalivanje fisura je jednostavna i sasvim bezbolna metoda. Ona podrazumeva ispunjavanje fisura zuba zalivačem, čime se stvara jedna ravna površina koju je mnogo lakše četkicom očistiti nego fisurne jamice. Na taj način se u fisurnom sistemu ne zadržavaju čestice hrane. – objasnila je ona.

Dr Jovanović objašnjava da se zalivanje fisura može raditi i na mlečnim i na stalnim bočnim zubima, ali se nažalost, ono kod nas u praksi veoma retko primenjuje kao preventivna mera.

Razlog za to je sveprisutno mišljenje o tome da se mlečni zubi svakako zamenjuju, te da nema potrebe da se oni popravljaju, a kamoli da se vrši bilo kakva prevencija. Ovo je, naravno, potpuno pogrešno jer mlečni zubi ne samo da utiču na ukupno zdravlje usta i creva, već su tu i da čuvaju mesto stalnim zubima.

Preduslovi za zalivanje fisura

Dva su najvažnija preduslova da bi dečji zubi mogli da se zaštite zalivanjem fisura: saradnja pacijenta (koja je uslovljena njegovim uzrastom) i potpuno zdravi zubi koje treba zalivati, piše na sajtu Dental Vorteksa.

Najčešće se kao prvi zalivaju prvi stalni zubi, i to prve šestice koje niču oko šeste godine života. Ipak, idealan period za zalivanje fisura predstavlja oko detetove treće/četvrte godine života, kad se mogu zalivati mlečni zubi.

– Kada dete dovoljno odraste, nažalost, neretko se dešava da već bude kasno, te da su karijesne lezije na zubima već prisutne i da zalivanje fisura ne može da pomogne. U tom slučaju lečenje će biti neizostavan proces. – objasnila je doktorka Jovanović.

Zalivanje fisura – rok trajanja

Ne postoji tačan rok trajanja fisura. On je individualan i uglavnom traje između 3 i 5 godina, a neretko i mnogo duže. Dokle god je zalivač u potpunosti prisutan – bez ikakvih pukotina, oštećenja, i nije potrošen – on 100% čuva fisurni sistem i sprečava nastanak karijesa na zalivenim mestima.

Održavanje fisura

Kako bi zalivene fisure trajale što duže, neophodno ih je redovno i adekvatno održavati. Ovo između ostalog podrazumeva i redovne stomatološke kontrole – poželjno na 3 i 6 meseci.

Kontrole su veoma bitne kako bi se primetile eventualne promene u vidu ispalih ili nepotpunih zalivača. U tom slučaju će stomatolog najverovatnije preporučiti da se stare fisure zamene novim.

Osim toga, redovno pranje zuba i generalno, redovno održavanje oralne higijene je nešto što se podrazumeva. Ukoliko se zubi ne peru karijes može nastati iako su zalivene fisure.

Ukoliko želite da brzo i bezbolno sprečite pojavu i razvoj jednog od najvećih stomatoloških problema današnjice – karijesa, dobro razmislite o tome da je zalivanje fisura možda jedini pravi način da to uradite za sebe i svoje dete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama