Заштита животне средине да се интегрише у систем основног образовања

Едукација ученика је важан корак за будућност и један од главних циљева којем смо посвећени, а који само заједничким напорима можемо да остваримо – поручила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након потписивања Протокола о сарадњи са потпредседником Владе и министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем за реализацију заједничког пилот пројекта „Улога ученика у заштити животне средине“.

– Наш циљ је да подижемо свест о значају заштите животне средине, пре свега код деце, и у томе нам много значи подршка министарства просвете. Пилот пројекат ћемо реализовати у по једној основној школи у 29 јединица локалне самоуправе, а кад се заврши битно је да дођемо до квалитетног документа за системско образовање за ову област. На томе заједно радимо и очекујем да ћемо израдити документ током 2022. године, како би након усвајања на Влади, био имплементиран у свим основним школама у Србији – рекла је Вујовић.

Министарка је истакла да је спровођење пилот пројекта само почетак, а циљ је да се заштита животне средине интегрише у систем формалног образовања у Србији. Она је подсетила да је са министарством просвете у априлу ове године основано и Заједничко тело за сарадњу, које се бави развијањем програма системског и партиципативног образовања за област заштите животне средине.

– Кроз овај пилот пројекат смо се фокусирали само на основношколски узраст, и зато је он важан за наше најмлађе, за њихове родитеље и старатеље, али и запослене у основним школама. Надам се да ћемо у наредној фази укључити и остале узрасте. Желим да истакнем и важност улоге свих локалних самоуправа које учествују, јер само заједничким радом можемо да спроведемо пројекат на најбољи начин и да подигнемо свест најмлађих о значају заштите животне средине. Надам се да ћемо колега Ружић и ја обићи све локалне самоуправе, како би се уверили да се пројекат спроводи на најбољи начин – рекла је Вујовић.

Министарка је навела да су пројектом обухваћене теме попут заштите и очувања природе, одрживог развоја и управљања отпадом, затим заштита вода и земљишта, заштита ваздуха, климатске промене и заштита од нејонизујућег зрачења и буке.