Zašto bi svako dete trebalo odvesti na planinu Javor

21 septembra, 2022

„Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve bolje razumeti.”

A. Ajnšatajn

„Displej era” omogućila nam je da nam je sve tu, na dohvat ruke, pa deca po ceo dan sede u zatvorenom prostoru i ne osećaju potrebu za fizičkom aktivnošću.

Svako četvrto dete u Srbiji je gojazno, svako peto ima loše držanje, a 70 odsto osnovaca nedovoljno je fizički aktivno, kažu istraživanja. Alarmantno, složićete se? Da bismo pobedili ove poražavajuće statistike, učinimo nešto kvalitetno za zdravlje naših mališana.
Jer planine zovu, stoga pođite u susret njima i povežite se s prirodom u kojoj ste nastali, u kojoj učite, stvarate, rastete. Iako je mi često zapostavljamo, priroda nam nije okrenula leđa, pa nemojte ni vi njoj.

Dijagnoza – Nedostatak prirode

„Gradska deca imaju dijagnozu, a to je ‘nedostatak prirode’ rekao je jednom prilikom Jovan Memedović, a retki su oni koji se ovom njegovom ‘dijagnozom’ ne bi složili. Ovaj nedostatak prouzrokuje odsustvo pažnje u toku učenja, oskudnu koncentraciju, kao i niz fizičkih nedostataka, kao što su: loše držanje, ravni tabani, slab imunitet, sklonost ka alergijama… Zato je važno da dete što više vremena provodi u prirodi ne bi li ovakvi problemi nestali, ili se barem sveli na minimum.

Planina Javor

Ako ste odlučili da svojim klincima poklonite zanimljiv i kvalitetan odmor, onda je planina Javor pravo rešenje za vas.

Na 250 km od Beograda i na svega 25 km od Ivanjice, na 1000 metara nadmorske visine, nalazi se planina Javor, jedna od najlekovitijih planina u Srbiji, prepuna lekovitih izvora i bistrih potoka. U podnožju ove planine, utkana je vijugava reka Uvac koja je poznata i kao stanište beloglavog supa.

Ovaj planinski dragulj poznat je po svojoj lekovitosti za razne bolesti poput anemije, hroničnih oboljenja respiratornih organa, bronhitisa, alergija, astme… Raznovrsnost i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, kao i veliki broj kulturno-istorijskih znamenitosti, ubraja ovu planinu u najposećenije turističke destinacije u zemlji.

U okviru boravka na planini Javor ne propustite izlete do kanjona reke Uvac čiji će vas veličanstveni predeli ostaviti bez daha. Uvac je reka koja nosi mnoge tajne. Niko nije ni slutio da je u krečnjacima Pečanskog brda priroda sagradila jedan od najzanimljivijih prirodnih objekata u Srbiji i svojevrstan prirodni fenomen – jedinstven pećinski sistem dug više od šest hiljada metara, sa brojnim kanalima u nekoliko nivoa, dvoranama, sifonima i pećinskim ukrasima. Ukrasi Ledene pećine, u vidu dugačkih draperija i saliva, koji ponegde dostižu i do deset metara, iako deluju hladno, lepotom zaustavljaju dah.

Na obroncima ove planine vodile su se neke od velikih bitaka u periodu srpsko-turskih ratova pa ne čudi što ovaj kraj može da se pohvali mnoštvom kulturno-istorijskih znamenitostima. Sam Karađorđe ja na Kušićima, u podnožju planine od 1806. do 1809.godine, zajedno sa svojim ustanicima gradio utvrđenja koja se i dan danas prepoznaju. Od ostalih istorijskih spomenika ne propustite obilazak muzeja Javorskog rata, spomenik Mihajilu Iliću, čuvenu Vasilijinu česmu i crkvu Svete Trojice u etno-selu Štitkovo.

Kušići i hotel „Javor”

Okružen planinama Javor, Čemernica, Mučanj i Golija, selo Kušići predstavlja pravi mali raj na zemlji. U ovom malom planinskom selu, ušuškanom obrisima netaknute prirode, nalazi se i hotel „Javor”– pravo mesto za porodični odmor. Oko hotela nalaze se mnogobrojne staze za šetnju, takozvane staze zdravlja, čuvene po “ruži vetrova” koja je pogodna za lečenje bolesti respiratornih organa. Ove staze pogodne su, kakao za mališane, tako i za ljude u poznijim godinama.

Hotel „Javor” raspolaže sa različitim tipovima smeštajnih jedinica, raspoređenih u klasik, komfort sobe i apartmane. U hotel su dobrodošli i vaši kućni ljubimci uz prethodnu blagovremenu najavu. Hotel „Javor” poseduje i bar, restoran, igraonicu za decu, parkić, ski stazu, kao i dva terena za fudbal, košarku, odbojku i rukomet.

Poznat je i po organizaciji dečjih sportskih kampova i škola u prirodi koje vaša deca ne bi smela da propuste.

Dugačak je spisak svih benefita koje nam pruža boravak na planini. Ovo su samo neki od njih:

– Čist planinski vazduh odličan je „čistač” pluća.

– Planinsko sunce u kombinaciji sa čistim vazduhom, pospešuje apetit kod dece.

– Mikroorganizmi nisu ljubitelji planinskog sunca i vazduha, a samim tim je veoma teško da „zaradite” neki virus.

– Visoka nadmorska visina povećava broj crvenih krvnih zrnaca.

– Deci sa nekim vrstama alergija veoma prija boravak na planini.

– Pešačenje po planinskim stazama jača tonus mišića.

Ako vam treba još neki razlog da posetite netaknutu prirodu planine Javor, potražite ga na ovim fotografijama:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Zašto bi svako dete trebalo odvesti na planinu Javor"

  1. Nikola Sretenovic kaže:

    Istina je sve sto je napisano u ovom tekstu. Bili smo porodicno dva puta i bilo je prelepo. Sin od 3.5god. i cerka od 6god. su setali svaki dan po 4-5km. Samo, jedna stvar je jako vazna. Pre svega, roditelji treba da vole prirodu, setnje i boravak u njoj. Ako to izostaje, kako onda deca da zavole boravak u prirodi?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama