Зашто би свако дете требало одвести на планину Јавор

„Погледај дубоко у природу и онда ћеш све боље разумети.”

А. Ајншатајн

„Дисплеј ера” омогућила нам је да нам је све ту, на дохват руке, па деца по цео дан седе у затвореном простору и не осећају потребу за физичком активношћу.

Свако четврто дете у Србији је гојазно, свако пето има лоше држање, а 70 одсто основаца недовољно је физички активно, кажу истраживања. Алармантно, сложићете се? Да бисмо победили ове поражавајуће статистике, учинимо нешто квалитетно за здравље наших малишана.
Јер планине зову, стога пођите у сусрет њима и повежите се с природом у којој сте настали, у којој учите, стварате, растете. Иако је ми често запостављамо, природа нам није окренула леђа, па немојте ни ви њој.

Дијагноза – Недостатак природе

„Градска деца имају дијагнозу, а то је ‘недостатак природе’ рекао је једном приликом Јован Мемедовић, а ретки су они који се овом његовом ‘дијагнозом’ не би сложили. Овај недостатак проузрокује одсуство пажње у току учења, оскудну концентрацију, као и низ физичких недостатака, као што су: лоше држање, равни табани, слаб имунитет, склоност ка алергијама… Зато је важно да дете што више времена проводи у природи не би ли овакви проблеми нестали, или се барем свели на минимум.

Планина Јавор

Ако сте одлучили да својим клинцима поклоните занимљив и квалитетан одмор, онда је планина Јавор право решење за вас.

На 250 км од Београда и на свега 25 км од Ивањице, на 1000 метара надморске висине, налази се планина Јавор, једна од најлековитијих планина у Србији, препуна лековитих извора и бистрих потока. У подножју ове планине, уткана је вијугава река Увац која је позната и као станиште белоглавог супа.

Овај планински драгуљ познат је по својој лековитости за разне болести попут анемије, хроничних обољења респираторних органа, бронхитиса, алергија, астме… Разноврсност и богатство биљног и животињског света, као и велики број културно-историјских знаменитости, убраја ову планину у најпосећеније туристичке дестинације у земљи.

У оквиру боравка на планини Јавор не пропустите излете до кањона реке Увац чији ће вас величанствени предели оставити без даха. Увац је река која носи многе тајне. Нико није ни слутио да је у кречњацима Печанског брда природа саградила један од најзанимљивијих природних објеката у Србији и својеврстан природни феномен – јединствен пећински систем дуг више од шест хиљада метара, са бројним каналима у неколико нивоа, дворанама, сифонима и пећинским украсима. Украси Ледене пећине, у виду дугачких драперија и салива, који понегде достижу и до десет метара, иако делују хладно, лепотом заустављају дах.

На обронцима ове планине водиле су се неке од великих битака у периоду српско-турских ратова па не чуди што овај крај може да се похвали мноштвом културно-историјских знаменитостима. Сам Карађорђе ја на Кушићима, у подножју планине од 1806. до 1809.године, заједно са својим устаницима градио утврђења која се и дан данас препознају. Од осталих историјских споменика не пропустите обилазак музеја Јаворског рата, споменик Михајилу Илићу, чувену Василијину чесму и цркву Свете Тројице у етно-селу Штитково.

Кушићи и хотел „Јавор”

Окружен планинама Јавор, Чемерница, Мучањ и Голија, село Кушићи представља прави мали рај на земљи. У овом малом планинском селу, ушушканом обрисима нетакнуте природе, налази се и хотел „Јавор”– право место за породични одмор. Око хотела налазе се многобројне стазе за шетњу, такозване стазе здравља, чувене по “ружи ветрова” која је погодна за лечење болести респираторних органа. Ове стазе погодне су, какао за малишане, тако и за људе у познијим годинама.

Хотел „Јавор” располаже са различитим типовима смештајних јединица, распоређених у класик, комфорт собе и апартмане. У хотел су добродошли и ваши кућни љубимци уз претходну благовремену најаву. Хотел „Јавор” поседује и бар, ресторан, играоницу за децу, паркић, ски стазу, као и два терена за фудбал, кошарку, одбојку и рукомет.

Познат је и по организацији дечјих спортских кампова и школа у природи које ваша деца не би смела да пропусте.

Дугачак је списак свих бенeфита које нам пружа боравак на планини. Ово су само неки од њих:

– Чист планински ваздух одличан је „чистач” плућа.

– Планинско сунце у комбинацији са чистим ваздухом, поспешује апетит код деце.

– Микроорганизми нису љубитељи планинског сунца и ваздуха, а самим тим је веома тешко да „зарадите” неки вирус.

– Висока надморска висина повећава број црвених крвних зрнаца.

– Деци са неким врстама алергија веома прија боравак на планини.

– Пешачење по планинским стазама јача тонус мишића.

Ако вам треба још неки разлог да посетите нетакнуту природу планине Јавор, потражите га на овим фотографијама: