Зашто деца не треба да једу помфрит пржен у дубоком уљу и шта уместо тога?

8 јуна, 2021

Лично, не познајем дете које не воли помфрит. Такође, лично, не познајем родитеља који не осећа макар мало, ма мрвицу гриже савести кад детету за ручак послужи ову “посластицу”.

Ок, додамо ми на то мало грашка и неку шницлу или батак, али помфрит је и даље ту и први нестане с тањира (осим у случају моје деце, која једно другом броје колико им је кромпирића остало и једу све остало остављајући најслађе за крај).

Али, и даље знамо да је он пржен у дубоком уљу, да би био тако сочан и укусан. Пржење у дубоком уљу је, наравно, нездраво. И то знамо баш сви. За овај вид припреме хране најчешће се користи биљно, сунцокретово уље, а овако пржен кромпир везује трансмасти које су доказано у корену неколико здравствених проблема, укључујући и предканцерогена стања.

Нешто здравија варијанта је пржење у маслиновом уљу, а најздравија опција свакако је фритеза која ради на врућ ваздух и у којој кромпир можете пржити без капи или са свега неколико капи уља.

Како ради фритеза на врућ ваздух?

Пре свега, овај апарат није намењен само пржењу кромпира, већ припреми свих врста меса, поврћа, а у њој можете испећи и пројице или крофне (такође без уља).

Печење хране на овај начин заправо је печење у сопственом соку, подстакнуто кружењем врућег ваздуха. Слично као и у рерни, осим што фритеза омогућава далеко бржу припрему, а намирнице буду сочније и готово исте као да су пржене на “традиционалан” начин.

Ми смо, у жељи да пронађемо здрав начин припреме оних намирница које деца воле, испробали Lupo Marshall фритезу. За 20 минута имали смо два сочно печена батака без капи уља, а помфрит је био готов за 15. Хрскав, сочан, а што је најважније – деца нису приметила разлику.

Фритеза поседује тајмер до 60 минута, као и опцију аутоматског искључивања. Температура је такође подесива, од 80 до 200 степени, што фритезу чини врло практичном и једноставном за употребу.

Као додатак у кухињи оним мамама и татама који морају да спреме брз оброк после посла, ова фритеза је одличан помоћник. Такође, за оне који деци желе да припреме домаћу ужину уместо да у школу понесу новац за кифлу, фритеза ће проју или кифле испећи за свега 15 минута.

За здрав начин исхране обично је потребно време и труд. А време је оно што младим и заузетим родитељима највише недостаје. Фритеза на врућ ваздух је одлично решење баш за овај проблем – штеди време, а не морате правити компромисе када је у питању здрава исхрана ваше породице.

(ПР)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама