Zašto deca ne treba da jedu pomfrit pržen u dubokom ulju i šta umesto toga?

8 juna, 2021

Lično, ne poznajem dete koje ne voli pomfrit. Takođe, lično, ne poznajem roditelja koji ne oseća makar malo, ma mrvicu griže savesti kad detetu za ručak posluži ovu “poslasticu”.

Ok, dodamo mi na to malo graška i neku šniclu ili batak, ali pomfrit je i dalje tu i prvi nestane s tanjira (osim u slučaju moje dece, koja jedno drugom broje koliko im je krompirića ostalo i jedu sve ostalo ostavljajući najslađe za kraj).

Ali, i dalje znamo da je on pržen u dubokom ulju, da bi bio tako sočan i ukusan. Prženje u dubokom ulju je, naravno, nezdravo. I to znamo baš svi. Za ovaj vid pripreme hrane najčešće se koristi biljno, suncokretovo ulje, a ovako pržen krompir vezuje transmasti koje su dokazano u korenu nekoliko zdravstvenih problema, uključujući i predkancerogena stanja.

Nešto zdravija varijanta je prženje u maslinovom ulju, a najzdravija opcija svakako je friteza koja radi na vruć vazduh i u kojoj krompir možete pržiti bez kapi ili sa svega nekoliko kapi ulja.

Kako radi friteza na vruć vazduh?

Pre svega, ovaj aparat nije namenjen samo prženju krompira, već pripremi svih vrsta mesa, povrća, a u njoj možete ispeći i projice ili krofne (takođe bez ulja).

Pečenje hrane na ovaj način zapravo je pečenje u sopstvenom soku, podstaknuto kruženjem vrućeg vazduha. Slično kao i u rerni, osim što friteza omogućava daleko bržu pripremu, a namirnice budu sočnije i gotovo iste kao da su pržene na “tradicionalan” način.

Mi smo, u želji da pronađemo zdrav način pripreme onih namirnica koje deca vole, isprobali Lupo Marshall fritezu. Za 20 minuta imali smo dva sočno pečena bataka bez kapi ulja, a pomfrit je bio gotov za 15. Hrskav, sočan, a što je najvažnije – deca nisu primetila razliku.

Friteza poseduje tajmer do 60 minuta, kao i opciju automatskog isključivanja. Temperatura je takođe podesiva, od 80 do 200 stepeni, što fritezu čini vrlo praktičnom i jednostavnom za upotrebu.

Kao dodatak u kuhinji onim mamama i tatama koji moraju da spreme brz obrok posle posla, ova friteza je odličan pomoćnik. Takođe, za one koji deci žele da pripreme domaću užinu umesto da u školu ponesu novac za kiflu, friteza će proju ili kifle ispeći za svega 15 minuta.

Za zdrav način ishrane obično je potrebno vreme i trud. A vreme je ono što mladim i zauzetim roditeljima najviše nedostaje. Friteza na vruć vazduh je odlično rešenje baš za ovaj problem – štedi vreme, a ne morate praviti kompromise kada je u pitanju zdrava ishrana vaše porodice.

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama