Koлико пута у години је у реду да се дете разболи

Који је разуман распон колико често је у реду да се ваше дете разболи, пре него што почнете да бринете? Поновљене инфекције и стални кашаљ могу навести многе родитеље да се запитају о слабом имунолошком систему.

За родитеље постоје одређени звуци који могу изазвати готово физичку реакцију – плач у 3 сата ујутро или језиву подневну тишину. Али можда најстрашнији звук: шмрцкање. Обична прехлада, инфекције уха и грозница су сигурни начини да се наруши пажљиво организована дневна рутина, а некима се то може десити пречесто.

Када се осећа као да је ваше дете стално болесно, следе питања: “Да ли моје дете има слаб имуни систем?”; “Да ли је одећа мог детета довољно топла?”; “Да ли моје дете треба да избегава купање пре спавања?” Доктор Нипуние Рајапаксе специјалиста за педијатријске заразне болести у Дечјем центру Мајо Клинике.

Колико често ће се већина деце разболи?

“Много се разликује међу децом. Али већина беба, малишана и предшколске деце може имати чак 12 прехлада годишње и још увек бити нормална. У просеку ћете вероватно видети између седам и осам инфекција годишње. Овај број може бити већи за децу која похађају дневни боравак или када почну да похађају школу. Такође је нормално да деца имају симптоме који трају до 14 дана. А понекад кашаљ може трајати и до шест недеља. То значи да деца могу да буду болесна већи део године и да и даље имају прилично нормалан имуни систем.”

Ако је то нормално, шта је онда ненормално? И у ком тренутку бисте сматрали да се дете дешава нешто озбиљније, као што је имунодефицијенција?

“Ово је једно од најчешћих питања које педијатри добијају у ординацији, а први корак у одговору на то питање је узимање веома детаљне историје пацијента. Постоје одређене црвене заставице које ће нас натерати да помислимо да се можда дешава нешто изван уобичајеног. Лекари почињу да се питају о проблемима са имунолошким системом детета ако дете заврши у болници сваки пут када је болесно, ако му често требају интравенски антибиотици да би оздравило, ако развију инфекције на ређим местима тела – као што је јетра или слезина — или са инфекцијама необичним организмима. Ако дете има хроничну дијареју или се разболи толико често да то утиче на њихов раст – то може бити још један знак већег проблема. Ако дете добија само честе прехладе које трају једну до две недеље, то је много мање забрињавајуће за велики основни проблем имунолошког система.”

Остале црвене заставе:

Осам или више инфекција уха у току године

Две или више озбиљних инфекција синуса у току једне године

Два или више месеци на антибиотицима са малим побољшањима

Две или више инфекција пнеумонијом у току године

Понављајући дубоки апсцеси коже или органа

Упорни дрозд у устима или на другом месту након 1 године живота

Породична историја примарне имунодефицијенције

Ако моје дете нема слаб имуни систем, али да ли ипак могу нешто да урадим да ојачам имунитет?

“За родитеље који су забринути због учесталости болести свог детета, најважнија ствар коју могу да ураде је да разговарају са својим здравственим радником. Они могу помоћи да се разликује да ли дете доживљава нешто унутар нормалног подручја или нешто што захтева даљу евалуацију. Друго, важно је да будете сигурни да ви као родитељ чините све што можете да спречите инфекцију, односно да је дете примило потребне вакцине и терапије.”

Извор: YuMama