Зашто деца не треба да крећу раније у школу

6 маја, 2020
Последњих година тренд је да деца у школу полазе раније. Али то није увек оправдано. Деца рођена у различитим месецима исте године често су на различитим нивоима развоја, а за многе од њих учење постаје озбиљан стрес.

Један од проблема с почетком школовања је недостатак емоционалне зрелости. Према подацима са Харварда, деца која у школу крећу пре својих вршњака имају 30% веће шансе да ће им бити дијагностикована АДХД (поремећај хиперактивности и дефицита пажње) у поређењу са вршњацима који су нешто старији.

Током последњих 15 година број деце са овом дијагнозом у САД непрестано расте. Од 2004. до 2015. године порастао је за 42 посто. Поред тога, просечна старост када се успоставља дијагноза је седам година, а трећина АДХД-а дијагностикована је пре шесте године. Родитељи су најчешће сами одлазили лекару, а у трећини случајева су наставници или васпитачи изразили забринутост.

Због наглог пораста броја дијагноза, постављају се питања колико су заправо дијагнозе поуздане. Открића Харварда о повезаности дијагнозе АДХД и ранијег поласка у школу заправо нам можда показују да ту није реч о АДХД, већ о недостатку спремности за школу у раном узрасту.

„Наши резултати указују на могућност да велики број деце добије дијагнозу и почиње лечење од АДХД-а, не зато што заиста имају поремећај, већ због тога што су релативно незрели у поређењу са другарима из разреда“, рекао је Тимоти Леигтон, аутор студије.

Код нас, то значи да је дете рођено, рецимо, 28. фебруара у истом разреду кад и дете рођено 1. марта следеће година. Једно ће кренути у школу са 6,5, а друго ће имати чак 7,5 година. И ту ће без икакве сумње постојати велика разлика у емоционалној зрелости.

Разлику између деце рођене у различито доба године можете видети и голим оком. Понекад су разлике мале, али понекад су велике. По достизању школског узраста, ових неколико месеци може бити критично.

Припремне групе се сада мало разликују од првог или другог разреда. А у школи се очекује да деца већ дођу спремна да пишу и читају. Стандарди постају све интензивнији, а деца која полазе школу рано вероватно нису спремна за овај ниво обавеза.

Поред оптерећења, постоје и други фактори. Предшколци не могу мирно седети дуже од 20 минута. Ипак у школи проводе већину дана седећи. Дете које је напунило шест година имаће више проблема са седењем у дужем периоду него дете које има скоро седам или чак осам година.

Да, могу они то да науче, али биће теже и може потрајати дуже. Њихови мали мозгови једноставно не могу издржати притисак који се врши на њих. То није њихова или чак кривица њихових родитеља. Систем не разуме како се дете развија.

Али чињеница је да многи родитељи једноставно немају другог избора него да своју децу рано дају у школу. Код нас, за децу рођену у јануару или фебруару, полазак у школу са годину дана старијим другарима је обавезан, али постоје и они родитељи који на тестирање за ранији полазак шаљу децу рођену у марту или априлу, мислећи да им тиме чине добро, односно верујући да су њихова деца интелигентнија и зрелија од вршњака. Заправо је у врло ретким случајевима, код оне деце која су видно напреднија од својих другара, те се у вртићу досађују (а такве деце је веома мало), ранији полазак у школу исправан потез. У огромној већини случајева боље је сачекати да дете у школу крене са својим вршњацима, увек када је то могуће.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама