Зашто ђаци не знају ко је Доситеј

23 јуна, 2018

Огромна већина ученика у Србији је, нажалост, још једном показала да не зна историју, географију, математику, хемију, матерњи језик…
Од  Доситеја Обрадовића су мислили да је Наполеон, неки су га прекрстили у Његоша, Моцарта… Након испита су говорили да је био текст о тамо неком рату за који никад нису чули, да су их збуњивале стилске фигуре… Проблем до проблема за свршене основце. А зашто наши ђаци баш толико немају појма?
– У средње школе нам долазе ученици који све мање знају, али и мање се труде и раде. Од 30 ученика у одељењу, само шест зна таблицу множења, док маса њих меша ћирилицу и латиницу. Али зато сви знају ко су Слоба, Кија и Луна или неке старлете и криминалци! Поистовећују се с њима. За такве ствари не можете кривити младог човека, проблем су преобимно градиво, пренатрпана одељења, преоптерећени професори и недовољна опремљеност учионица. Кривица је и система, онога што нас окружује и што гледамо на телевизији – каже Милорад Антић, професор и председник Форума средњих стручних школа, и додаје да је боље испредавати једну лекцију пет пута него 50 лекција које нико неће схватити:
– Деца код нас бубају уместо да уче с разумевањем и зато сутра ништа не знају. Број уџбеника и њихов садржај треба да се смање и да буду практични и применљиви у пракси. Професори треба при предавању да користе таблете и рачунаре јер су се времена променила и деца тако лакше прихватају информацију. Нешто мора да се мења!
Социолог и професор Факултета политичких наука Зоран Стојљковић каже да су млади школско градиво заменили знањем “свих модних блогерки и текстова новокомпонованих песама”.
– То, нажалост, није ништа ново, то је везано са стањем духа и вредности у друштву. Нису то само ријалтији, млади у Скупштини и у политичком животу гледају исто то и мисле да је нормално извређати неког помињући му најужу фамилију. Младима се шаље порука да се улагање у образовање не исплати, да то нигде не пролази и ничему не служи, да школа не даје сигурност, па се питају чему онда све. Када деца виде да се за живот не зарађује голотињом и партијском књижицом, већ радом и образовањем, све ће се променити – сматра Стојиљковић.
Јасна Јанковић: Школе изгубиле васпитну улогу
Професорка Јасна Јанковић, председница Уније просветних радника Србије, каже да је ова мала матура показала да је образовни ниво нације све мањи.
– Можда и највећи утисак за мене јесте то што деца не само да нису знала шта значи реч компромитовати већ су и мислили да она значи нешто позитивно. То говори о томе да смо у дубоком моралном суноврату и да свакодневно гледају људе који се јавно брукај,у а на крају постану популарни. Наше школе су изгубиле васпитну улогу и деца данас раде шта хоће, а професор не сме ни да их укори. Немамо чему да се чудимо, већ да очекујемо да ће бити све горе.
Ратко Божовић: Вредносни систем се сурвао у бездан
Социолог Ратко Божовић каже да је српско образовање током ратова и транзиција веома страдало и да “за почетак морамо сви да престанемо да симулирамо да је све у реду”.
– Неће се ништа поправити само по себи, деца не знају основне појмове и категорије. Очекујемо модерну комуникацију, а немамо основног знања! Деца немају мотивацију да уче и развијају се, јер гледају погрешне примере око себе, јер се цео вредносни систем сурвао у бездан. Образовање је колективни идентитет једне нације, а тамо где је темељ друштва естрада, ту је проблем с културом.
Бројке
71.000 осмака полагало је малу матуру
3 теста су чинила завршни испит за основне школе
20 питања садржао је тест из српског, математике и комбиновани тест
Грешке наставника и школа
– преобимно градиво
– журба да се стигне и све испредаје
– застареле методе предавања
– лоша опремљеност учионица
– недовољно праксе
Грешке родитеља:
– недовољна посвећеност и рад с дететом
– незаинтересованост за стварно образовање детета
– захтевање добрих оцена, а не суштинског знања
– немогућност да уче заједно с дететом

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Зашто ђаци не знају ко је Доситеј

 1. Prave vrednosti каже:

  Ne znam kako su greske skola i nastavnikaa preobimno gradivo i losa.opremljenost. Niti skole prave gradivo niti imaju sredstava da opreme ucionice. Prvo je zadatak ministarstva a drugo opstina. Dalje, deca nisu znala kako izgleda Dositej a ne ko je on. Da li je kljucno kako je igledai na jednoj od mnogo slika? Uostalom radi se o umetnickom portretu, ne znam ni kad je nastao ni ko ga je naslikao niti dal je on tako izgledao. Prosle godine bila je slika Tesle iz 1943. godine, par meseci pred smrt. To je pitanje iz istorije? Dalje, kompromitovati ne znaci obrukati se, a to je bilo ponudjeno. Srpski jezik nema sinionim za tu rec. A i gde se korist ta rec? U gradivu? U lektiri? Korist se u informativnim I slicnim emisijama na tv-u, deca od 14-15 godina ne gledaju tv, a posebno ne gledaju te emisije. Da li sam je ja znao sa 14 godina? Jesam, ali ja sma.mnogo citao, previse vremena provodio sa odraslima pa sam je cuo. Velika vecina mojih drugova, normalnijih drugova, nije. Imam li neke vajde od toga sto sam je znao? Nemam. Da bi imao to znanje koje sam imao zrtvovao sma deo detinjstva i zbog toga mi je posebno zao.

 2. B каже:

  Bojim se da profesora Božovića nema ko da čuje.
  A lepo vam čovek kaže, dragi dresirani politikanti, prestanite da SIMULIRATE KAKO JE SVE U REDU i da nas ubeđujete kako napredujemo. Napreduje samo debljina vaših buđelara. Podbuli ste od silnog “napretka”, nezdravo i otečeno izgledate. Vodite računa da ne prsnete od konzumiranja sopstvene “uspešnosti”. Umesto jedne raspale političke “truleks krpe”, u ovoj balkanskoj sudoperi mentori začas postave drugu. Nisu skupe.

 3. ucenje sa decom каже:

  Greska roditelja: nemogucnost da uce sa detetom.
  Zar zaista roditelji treba sa detetom da uce u 6.,7. i 8.razredu?

 4. Natasa каже:

  Najveća greška je stvaranje navike učenja sa decom. I za to je kriv sistem, koji to dozvoljava. Lično znam da u drugim sistemima to ne postoji, jer zbog koncepta i zahteva nije izvodljivo. Imali ste sad kod nas da se pompa digla oko Dositeja i kompromitovanja (jer to i ako nisu znali, sad znaju), a niko nije obratio pažnju na po meni bitnije …. pazite komentar ….”Pitanja 17, 18. i 19. su bila baš teška, čak i dosadna, moralo je baš dobro da se shvati značenje teksta da bi se odgovorilo.Tu se tražilo da odgovorimo na pitanja u vezi sa delom “Sumnjivo lice”. To je bilo jedino “otvoreno pitanje”, a sve ostalo sa ponuđenim odgovorima. A ko nema stvorenu naviku da čita sa razumevanjem u VIII razredu neće je ni stvoriti. I onda o kojoj mi to inteligenciji i težini govorimo? Meni se čini da u moru informacija današnja deca gube moć za pravom selekcijom (previše SPAM-a), a uz to se i zavaravaju pa kažu….ima u guglu kad mi zatreba. Mnogi potcenjuju u današnje vreme učenje, a mnogi ni ne znaju šta znači učiti studiozno i kritički. Kad tome dodamo porast nerealnih roditelja dobijamo to što svi konstatujemo i bez neke studije. S druge strane upravo sam procitala vest da je u mom rodnom Čacku broj “vukovaca” za ovu godinu 221 (156 osnovaca + 71 srednjoskolac) što je u porastu u odnosu na prošlu godinu 206 ( 143 osnovca + 63srednjoskolca) a popriličan porast u odnosu na 2013 godinu 192 (142 osnovca + 50 srednjoskolaca)….U svakom slučaju ozbiljna tema koju nema ko ili se možda ne usuđuje niko da suštinski obradi. Odnosno da li je porast broja “vukovaca” u korelaciji sa porastom inteligencije ili nam govori nešto drugo….

 5. Slađana каже:

  Nemogućnost roditelja da rade sa decom? Da li je gradivo za roditelje ili za decu?

 6. Gricko каже:

  A ko ih uči “Ko je Dositej Obradović?”
  Moju generaciju je učila škola…. nije bilo ni pomena da su o tome trebali da ih uče roditelji!
  A nadam se da je ovo mala šala… s obzirom da je izvor KURIR
  “Грешке родитеља:
  – недовољна посвећеност и рад с дететом
  – незаинтересованост за стварно образовање детета
  – захтевање добрих оцена, а не суштинског знања
  – немогућност да уче заједно с дететом “

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама