Зашто је интегративна настава један од најсавршенијих облика наставе

29 јуна, 2020

У ОШ ,,Вук Караџић“ у Лозници, интегративна настава је вид наставе који се примењује већ неколико година уназад. Зашто интегративна настава и чему све то? Интегративна настава је један од најсавршенијих облика наставе јер се слични наставни садржаји повезују кроз више предмета и на тај начин се не дуплирају беспотребно, већ се једна наставна тема обрађује кроз више различитих предмета. 

Оно по чему се наша школа истиче у интегративној настави је следеће:

  • Не учествују само скоро сви наставници у интегративној настави већ и директор, помоћни радници, родитељи и спољашње окружење
  • Радионичарска настава је саставни део интегративне наставе – једну просторију у школи смо адаптирали за радионице где ученици могу да праве практичне радове од стиродура, хамера, дрвета и слично…
  • Дигитална настава је саставни део наше интегративне наставе
  • Сваки ученик има своју улогу у настави НА ОСНОВУ СВОЈИХ СПОСОБНОСТИ
  • Не одустајемо од исхода – ДА УЧЕНИК ЗНА и развијамо и разгранавамо наставу све док се не дође до тог циља.
  • Медији су наши партнери у интегративној настави и врло чести гости- медијски смо били пропраћени од локалних телевизија па све до РТС-а, радови нам се објављују у различитим зборницима, стручним часописима и образовним веб порталима.
  • У интегративну наставу укључујемо СВЕ и примамо СВАКОГА ко може да помогне наставном процесу, не плашимо се новина, ЕКСПЕРИМЕНТИШЕМО и немамо страх од неуспеха. Сасвим је у реду да некад пројекат не успе, али ако нас има више, мања је вероватноћа да неће успети.

Примере интегративних пројеката на које смо јако поносни можете видети овде:

Европски дан језика

https://osvukloznica.wordpress.com/aktivnosti/projektiunastavi/evropskidanjezika/ 

Европски дан науке

https://osvukloznica.wordpress.com/aktivnosti/projektiunastavi/evropskidannauke/

Овим нашим радом желимо да охрабримо све наставнике да што чешће примењују интегративну наставу. Ми се нисмо покајали, а добили смо много тога – ученици више знају а ми смо ојачали наше међуљудске односе кроз заједничку сарадњу и схватили да ова професија има много неиспитаних димензија које вреди заједнички откривати. Наш колектив не чине неки идеални наставници са вансеријским способностима већ људи који су спремни да се ухвате у коштац са најсавременијим наставним изазовима у виду неминовне међусобне сарадње јер заједно смо јачи.

Аутор: Сања Симић де Граф, координатор пројектне наставе у ОШ ,,Вук Караџић“, Лозница

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама