Zašto je važna gruba motorika i 6 načina da je razvijete kod dece

23 oktobra, 2016

Gruba motorika podrazumeva kretanje celog tela koje kod dece počinje puzanjem, hodanjem i skakanjem, te je baza za razvoj fine motorike. Dete koje je razvilo dobru grubu motoriku lakše će naučiti da veže pertle na cipelama ili da piše. U školi će imati bolje rezultate u fizičkom vaspitanju, ali će se i bolje koncentrisati, brže reagovati i imati više samopouzdanja.

Deca grubu motoriku razvijaju i sama, u svakodnevnim aktivnostima, a ružni jesenji i zimski dan su idealni za malo zajedničkog razgibavanja uz vežbe koje će pomoći mališanima da usavrše ove važne veštine.

Predškolsko doba je idealno vreme za vežbe za razvoj grube motorike. Vežbe će podstaći detetovu energiju, što utiče i na koncentraciju i ponašanje kod kuće i u vrtiću ili školi. Ove vežbe su ujedno i zabavna igra i mogu postati vaša svakodnevna rutina za slobodno vreme.

Vežbanje kroz igru

Dobro je da vežbe uključuju i levu i desnu stranu tela (stopala, noge i ruke). Dete će imati svoju dominantnu stranu, ali dobro je razvijati i onu slabiju, nedominantnu stranu.
Kad deca savladaju vežbe, dobro je uvesti nove ciljeve i radnje kako bi im vežbe i dalje bile izazov i zabava.

Inače, neke od svakodnevnih aktivnosti uz koje se intezivno razvija gruba motorika su: vožnja bicikla (posebno skretanje udesno ili ulevo), ples, igra na otvorenom s vršnjacima…

Evo nekoliko konkretnih primera vežbi.

Žablji skokovi

Ovu zabavnu vežbu možete izvoditi i u sobi i na otvorenom. Neka mali žapci krenu s jednog kraja sobe na drugi skačući što više mogu. Možete staviti i male predmete na pod koje treba da preskoče. Objasnite im da za ovu vežbu nije bitna brzina, već pravilni skokovi.

Prebacivanje loptice

Pronađite malu lopticu i neka je dete jednom rukom baca u zrak, a drugom hvata. Potom zamenite ruke. Neka dete ponavlja vežbu dok god ima volje. Kad se dobro izvežba, može izvoditi istu vežbu hodajući po ravnoj liniji za dodatan izazov.

Skakanje i stajanje na jednoj nozi

Neka dete skače 5 sekundi na jednoj, a potom i na drugoj nozi. Bitno je da ne skače brzo, već da lagano skače i kontroliše skokove. Potom može da proba da stoji  na jednoj nozi što duže može.

Hula-hop

devojcica-sa-obrucemHula-hop je zabavan, a ujedno i odličan za razvoj ravnoteže i koordinacije. Položite hula-hop na pod. Neka dete jednom nogom skoči unutar hula-hopa pa napolje. Potom zamenite noge.

Senka

Pozovite dete da bude vaša senka dok se krećete prostorom i obavljate jednostavne poslove.

Kreći se kao

Zadajte određenu životinju, a potom oponašajte njen način kretanja. Super je imitirati zmiju, zeca, raka, patku, konja u galopu…

Nijedna od ovih vežbi nije preterano zahtevna, a ono što je najvažnije, provešćete kvalitetno vreme sa svojim detetom, radeći nešto višestruko korisno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama