Зашто је важна груба моторика и 6 начина да је развијете код деце

23 октобра, 2016

Груба моторика подразумева кретање целог тела које код деце почиње пузањем, ходањем и скакањем, те је база за развој фине моторике. Дете које је развило добру грубу моторику лакше ће научити да веже пертле на ципелама или да пише. У школи ће имати боље резултате у физичком васпитању, али ће се и боље концентрисати, брже реаговати и имати више самопоуздања.

Деца грубу моторику развијају и сама, у свакодневним активностима, а ружни јесењи и зимски дан су идеални за мало заједничког разгибавања уз вежбе које ће помоћи малишанима да усаврше ове важне вештине.

Предшколско доба је идеално време за вежбе за развој грубе моторике. Вежбе ће подстаћи дететову енергију, што утиче и на концентрацију и понашање код куће и у вртићу или школи. Ове вежбе су уједно и забавна игра и могу постати ваша свакодневна рутина за слободно време.

Вежбање кроз игру

Добро је да вежбе укључују и леву и десну страну тела (стопала, ноге и руке). Дете ће имати своју доминантну страну, али добро је развијати и ону слабију, недоминантну страну.
Кад деца савладају вежбе, добро је увести нове циљеве и радње како би им вежбе и даље биле изазов и забава.

Иначе, неке од свакодневних активности уз које се интезивно развија груба моторика су: вожња бицикла (посебно скретање удесно или улево), плес, игра на отвореном с вршњацима…

Ево неколико конкретних примера вежби.

Жабљи скокови

Ову забавну вежбу можете изводити и у соби и на отвореном. Нека мали жапци крену с једног краја собе на други скачући што више могу. Можете ставити и мале предмете на под које треба да прескоче. Објасните им да за ову вежбу није битна брзина, већ правилни скокови.

Пребацивање лоптице

Пронађите малу лоптицу и нека је дете једном руком баца у зрак, а другом хвата. Потом замените руке. Нека дете понавља вежбу док год има воље. Кад се добро извежба, може изводити исту вежбу ходајући по равној линији за додатан изазов.

Скакање и стајање на једној нози

Нека дете скаче 5 секунди на једној, а потом и на другој нози. Битно је да не скаче брзо, већ да лагано скаче и контролише скокове. Потом може да проба да стоји  на једној нози што дуже може.

Хула-хоп

devojcica-sa-obrucemХула-хоп је забаван, а уједно и одличан за развој равнотеже и координације. Положите хула-хоп на под. Нека дете једном ногом скочи унутар хула-хопа па напоље. Потом замените ноге.

Сенка

Позовите дете да буде ваша сенка док се крећете простором и обављате једноставне послове.

Крећи се као

Задајте одређену животињу, а потом опонашајте њен начин кретања. Супер је имитирати змију, зеца, рака, патку, коња у галопу…

Ниједна од ових вежби није претерано захтевна, а оно што је најважније, провешћете квалитетно време са својим дететом, радећи нешто вишеструко корисно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама