Зашто су јаја корисна у исхрани деце

18 јуна, 2017

Јаја су комплетна храна која се лако чува и која је доступна и у сиромашнијим срединама, за разлику од других високо хранљивих намирница.

Јаја у исхрани могу значајно да побољшају разавој мале деце и за 47% смање заостајање у расту, резултати су нове студије о исхрани деце.
“Јаја нису скупа и лако су доступна,” каже Лора Јаноти, један од водећих стручњака за исхрану са Школе Браун при уноверзитету Вашингтон у Сент Луису, главни аутор студије.
Јаноти и њене колеге срповели су рандомизовано контролисано истраживање у Еквадору. Деца узраста од 6 до 9 година добијала су свакодневно по једно јаје током шест месеци, а контролна група деце их није конзумирала.
Малишани који су се хранили јајима више су добила на висини и тежини, а помоћу компјутерског модела израчунато је да исхрана са редовним уносом ове супернамирнице може за 47% смањити недовољан раст деце а потхрањеност за 74%.
“Изненадило нас је колико је делотворна била ова интевенција у исхрани,” каже Јаноти.
Јаја су комплетна храна која се лако чува и која је доступна и у сиромашнијим срединама, за разлику од других високо хранљивих намирница.
“У студији смо пражљиво мотрили на алергијске реакције али нисмо забележили ниједан случај. За децу у земљама у развоју, јаја представљају доступан и благотворан извор хранљивих материја,” закључује она.
 
Извор: Детињарије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама